Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki? Genialny trik

Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki? Genialny trik

Dodano: 
Obrany pomidor
Obrany pomidor Źródło:Pixabay / Crepessuzette
Ręczne obieranie ze skórki dużej ilości pomidorów może być nie tylko czasochłonne, ale wymaga też sporo pracy. Znamy jednak patent, dzięki któremu zajmie wam to dosłownie kilka minut. Tłumaczymy, co dokładnie należy zrobić.

Pomidory to warzywa bogate w witaminy i minerały, które świetnie wpływają na nasz organizm. Dobrym pomysłem jest więc włączenie ich na stałe do naszego jadłospisu. Sprawdzą się w naprawdę wielu potrawach. Możecie na przykład przyrządzić pyszną zapiekankę z pomidorami i mozzarellą. Wcześniej jednak dobrze jest wiedzieć, jakie pomidory należy od razu wyrzucić, ponieważ mogą zaszkodzić tobie i twoim bliskim.

Jak szybko i łatwo obrać pomidory ze skórki?

Niektóre osoby nie przepadają za pomidorami ze skórką. Ich obranie czasami jest też konieczne podczas przygotowywania niektórych dań. Wcale nie musicie męczyć się z mozolnym obieraniem tego warzywa. Wystarczy, że wykorzystacie nasz sprytny patent na to, by pozbyć się skórki bez trudu w ciągu kilku chwil.

Co dokładnie należy zrobić? Musicie zagotować wodę w dużym garnku, a w osobnej misce przygotować zimną wodę – najlepiej, jeśli dorzucicie tam również kostki lodu. Następnie nożykiem wykrójcie twardy środek pomidora, a po drugiej stronie wykonajcie małe nacięcie nożem (na krzyż). Zanurzcie pomidora na 10 sekund we wrzątku, a później przełóżcie go do miski z zimną wodą i wyjmijcie po kilkunastu sekundach (zróbcie to, używając łyżki cedzakowej). W ten sposób skórka odejdzie od pomidora niemalże sama. Do jej ściągnięcia możecie użyć małego nożyka lub łyżeczki.

Inny patent na błyskawiczne obranie pomidorów

Możecie wykorzystać też inny trik, by w szybkim czasie pozbyć się skórki z pomidorów. Wcale nie musicie używać do tego gorącej i zimnej wody. Nie jest to jedyna metoda. Inny patent polega na włożeniu pomidorów na chwilę do mikrofalówki. Wcześniej jednak należy je umyć, pozbyć się z nich szypułek, a na przeciwległym końcu zrobić nacięcie „na krzyż”. Urządzenie należy nastawić na pełną moc i włożyć do niego pomidory na około minutę.

Dlaczego warto obierać pomidory ze skórki?

Większość pomidorów nadaje się do jedzenia razem ze skórką. Dodatkowo jest ona bogata w różne wartości odżywcze. Istnieją jednak sytuacje, kiedy powinniśmy się jej pozbyć z tego warzywa. Obieranie pomidorów ze skórki jest wskazane między innymi w przypadku dzieci, które mają trudności z jej pogryzieniem. Dotyczy to także osób z zaburzeniami połykania, a także problemami żołądkowo-jelitowymi. Dodatkowo w niektórych potrawach, takich jak sosy pomidorowe lub zupy, gdzie jednolitość jest kluczowa, usunięcie skóry pomidora może poprawić konsystencję i wygląd dania.

Czy można jeść pomidory ze skórką?

Obieranie pomidorów nie jest konieczne, można je także jeść ze skórką – to, którą opcje wybierzemy, zależy przede wszystkim od naszych indywidualnych preferencji. Skóra pomidora jest również bogata w substancje odżywcze, takie jak błonnik, co oznacza, że jej usuwanie może pozbawiać nas pewnych wartości. W przypadku osób bardziej wrażliwych zjedzenie skórki z pomidora może jednak powodować pewne dolegliwości, takie jak na przykład wzdęcia lub ból brzucha.

Czytaj też:
Jak prawidłowo kroić pomidory w plastry? Zawsze robiłam to źle, też pewnie popełniacie błąd
Czytaj też:
Sok z pomidorów (i nie tylko) na płaski brzuch. Piłam regularnie, a kilogramy leciały w dół

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl