Sok z kiszonej kapusty jest zdrowy, ale nie dla każdego. Kto nie powinien go pić?

Sok z kiszonej kapusty jest zdrowy, ale nie dla każdego. Kto nie powinien go pić?

Dodano: 
Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty Źródło: freepik/ autor: azerbaijan_stockers
Sok z kiszonej kapusty stanowi naturalny probiotyk i jest prawdziwą „bombą witaminową”. Nie oznacza to jednak, że każdy powinien po niego sięgać. Istnieje bowiem pewna grupa osób, dla których ten napój nie jest wskazany. Sprawdź, czy tobie też może zaszkodzić.

Sok z kiszonej kapusty ma wiele cennych właściwości. Wspomaga układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami i patogenami wywołującymi choroby. Wspiera pracę układu pokarmowego i przyspiesza przemianę materii. Jest źródłem witamin oraz mikroelementów. Wywiera dobroczynny wpływ na cały organizm, ale nie w każdym przypadku. Zobacz, kto nie powinien go pić.

Kto nie powinien pić soku z kiszonej kapusty?

Przeciwwskazaniem do picia soku z kapusty są między innymi choroby nerek oraz problemy gastryczne. Nie powinny po niego sięgać również osoby z nadciśnieniem tętniczymzespołem jelita drażliwego. W ich przypadku napój może okazać się szkodliwy. Dlaczego? Sok z kiszonej kapusty zawiera duże ilości soli, która źle wpływa na pracę nerek. Spowalnia i pogarsza ich funkcjonowanie. W rezultacie narządy nie są w stanie wypełniać przypisanych im zadań i oczyszczać organizmu z toksyn. Sól negatywnie oddziałuje również na układ sercowo-naczyniowy. Podnosi ciśnienie tętnicze krwi, a w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Picie soku z kiszonej kapusty nie jest zalecane także pacjentom, którzy przyjmują leki przeciwdepresyjne i przeciwzakrzepowe. Związki w nim zawarte nierzadko wchodzą w interakcje z tymi farmaceutykami. Warto też mieć na uwadze fakt, że tyramina znajdująca się w składzie napoju może osłabiać, a niekiedy nawet blokować działanie niektórych medykamentów. Jeśli więc jesteś w trakcie farmakoterapii, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym, zanim włączysz sok z kiszonej kapusty do swojej codziennej diety. Z picia napoju powinny zrezygnować również osoby z chorobami tarczycy, ze względu na obecność goitrogenów w soku z kapusty. To substancje chemiczne, którym przypisuje się właściwości wolotwórcze. Innymi słowy, zwiększają one ryzyko powstawania zmian w strukturze tarczycy.

Jak często pić sok z kiszonej kapusty?

Zaleca się wypijanie szklanki soku z kiszonej kapusty dziennie, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko różnego rodzaju infekcji. Nie należy jednak przesadzać z ilością napoju. W przeciwnym razie można sobie zaszkodzić i doprowadzić do wystąpienia problemów gastrycznych, takich jak biegunki, bóle brzucha czy wzdęcia. Nie należy również wypijać soku na czczo. Zawarte w nim związki mogą bowiem podrażniać śluzówkę żołądka.

Czytaj też:
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Czytaj też:
Pomidory i kapusta kiszona razem? Przepis na zaskakujący i zdrowy napój