Co zrobić, by wielkanocny mazurek nie poszedł w boczki? Zastosuj te triki, by go „odchudzić”

Co zrobić, by wielkanocny mazurek nie poszedł w boczki? Zastosuj te triki, by go „odchudzić”

Dodano: 
Mazurek, ciasto na Wielkanoc
Mazurek, ciasto na Wielkanoc Źródło:Shutterstock
Mazurek jest pyszny, ale niestety dość kaloryczny. Nie oznacza to jednak, że musisz z niego rezygnować, gdy jesteś na diecie. Wystarczy wykorzystać kilka prostych sztuczek, by wypiek był mniej tuczący, a jednocześnie zachował swój wyjątkowy smak.

Mazurek to wysokokaloryczny przysmak (100 gramów ciasta może dostarczyć nawet 400 kcal). Oczywiście wiele zależy od tego, jakich składników użyjemy do przygotowania wypieku. Często kilka drobnych modyfikacji w tradycyjnym przepisie wystarczy, by uczynić deser mniej tuczącym. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać zmiany te nie wpływają negatywnie na smak mazurka. Wręcz przeciwnie, dzięki nim smakołyk zyskuje więcej wartości odżywczych.

Proste patenty na „odchudzenie” wielkanocnego mazurka

Tradycyjny mazurek powstaje na bazie mąki pszennej, masła, jajek i cukru. Ważnym elementem ciasta jest również nadzienie. Można je zrobić z różnego rodzaju składników, na przykład masy kajmakowej i bakalii, pistacji, czekolady itp. Opcji nie brakuje. Podobnie zresztą jak patentów na odchudzenie wielkanocnego wypieku. Zastosuj te zasady, a przygotujesz smakołyk w dietetycznej (i obłędnie pysznej) wersji:

  • zamień mąkę pszenną na orkiszową lub owsianą lub dodaj do ciasta płatki owsiane (zawierają duże ilości błonnika, dzięki któremu wypiek jest bardziej sycący),
  • cukier zastąp ksylitolem lub erytrolem (mają mniej kalorii),
  • masło wymień na olej roślinny.

Samo nadzienie również bez trudu przygotujesz w wersji light. Zrezygnuj z dodawania do masy owoców kandyzowanych (lepiej sprawdzą się te w wersji suszonej). Wykorzystaj gorzką czekoladę zamiast mlecznej. Możesz sięgnąć też po fit sos karmelowy, mus owocowy lub dżem bez dodatku cukru. Postaw na prażone jabłka lub orzechy zamiast klasycznego lukru. Z łatwością zrobisz z nich nadzienie mazurka.

Wielkanocny mazurek – uważaj na wielkość porcji

W procesie odchudzania duże znaczenie ma nie tylko jakość, ale również ilość spożywanego jedzenia. Pamiętaj, że nawet dietetyczny mazurek może utuczyć, jeśli będzie pałaszowany w zbyt dużych ilościach. Dlatego warto zmniejszyć wielkość porcji. Jeśli dodasz do ciasta mąkę orkiszową lub owsianą, poczujesz sytość już po zjedzeniu niewielkiego kawałka ciasta. Zawarty w niej błonnik wiąże wodę w żołądku, dzięki czemu zwiększa swoją objętość i hamuje uczucie głodu.

Czytaj też:
Siemię lniane to mój sposób na odchudzanie. Mieszam z nim płatki owsiane i mam cudowne śniadanie
Czytaj też:
Te produkty działają jak „pogromcy tłuszczu”. To 3 obowiązkowe elementy podczas mojego odchudzania

Źródło: Odżywianie WPROST.pl