Wędliny to nieodłączny element polskiej kuchni. Znajdują się na naszych stołach praktycznie codziennie. Z ich dodatkiem można szybko przyrządzić kanapki lub pyszne sałatki. Niestety, zbyt częste spożywanie wędlin, zwłaszcza tych przetworzonych, może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zawierają one dużo soli, tłuszczu i konserwantów. Warto też rozważnie wybierać wędliny, po które sięgamy. Pamiętajcie, że kupując wędlinę, należy przede wszystkim kierować się zawartością mięsa w niej, ponieważ im więcej mięsa, tym mniej miejsca na szkodliwe dodatki.
Najgorsza wędlina z Lidla
Wędliny, czyli produkty powstające z mięs, dostarczają do naszego organizmu wysokiej jakości białka, pewnej ilości żelaza, cynku czy witamin z grupy B. Trzeba pamiętać jednak też o tym, że często są one wzbogacane również o konserwanty, barwniki, a także wzmacniacze smaku. Z uwagi na niekorzystny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i na sylwetkę, jedzenia pewnych rodzajów wędlin należy unikać.
Michał Wrzosek, doktor dietetyki, opublikował na swoim profilu na Instagramie nagranie, w którym przyjrzał się produktom mięsnym z dwóch popularnych supermarketów: Lidla i Biedronki. Najgorszą wędliną, według dietetyka, sprzedawaną w Lidlu okazała się „Mortadela Klasyczna Vano”. Zawiera ona jedynie 53 procent mięsa, które jest MOM-em, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie.
MOM zawiera zmielone chrząstki, resztki skór i ścięgna, przez co szybko się psuje, a dodatkowo ma w składzie dużo dodatków i wypełniaczy – wyjaśnił specjalista.
Najgorsza wędlina z Biedronki
Dietetyk Michał Wrzosek „wziął pod lupę” także wędliny z Biedronki. Zdaniem eksperta jednym z najgorszych wyborów jest „Mielonka Tyrolska”.
Ma tylko 68 procent mięsa, a to oznacza, że 1/3 tej wędliny to jest woda i różnego rodzaju substancje dodatkowe. Mamy jeszcze dużą ilość stabilizatorów i konserwantów. No i ta wędlina ma bardzo dużo tłuszczu – aż 16 gramów tłuszczu na 100 gramów, a jedynie 12 gramów białka – powiedział dietetyk.
Zauważył również, że wędlina ta zawiera ogromną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a więc to jeden z najgorszych możliwych wyborów. Koniecznie sprawdźcie, jak wybrać dobrą wędlinę.
Czytaj też:
Znany dietetyk poleca trzy „gotowce” z Żabki. Przydają się, gdy nie ma czasu na gotowanieCzytaj też:
To najgorszy napój dla seniorów. Jego picie przyczynia się do nadciśnienia, cukrzycy, a to dopiero początek listy