Polacy nie doceniają tej przyprawy, a szkoda. Poprawia nastrój, ułatwia zasypianie i hamuje apetyt

Polacy nie doceniają tej przyprawy, a szkoda. Poprawia nastrój, ułatwia zasypianie i hamuje apetyt

Dodano: 
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa Źródło: Freepik
Poza walorami smakowymi gałka muszkatołowa ma także wiele właściwości zdrowotnych. Zacznijcie dodawać ją do różnych potraw, a organizm z pewnością wam podziękuje.

Różne przyprawy zawierają wiele cennych substancji, takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i olejki eteryczne, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Kurkuma znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, może pomóc w łagodzeniu bólu stawów i zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Z kolei imbir działa rozgrzewająco, poprawia trawienie, łagodzi nudności i może wspomóc odporność. Warto sięgać również po cynamon, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Czarny pieprz natomiast zawiera piperynę, która wzmaga wchłanianie wielu składników odżywczych i poprawia metabolizm. To jednak nie wszystko – bardzo niedocenianą przyprawą jest gałka muszkatołowa.

Jakie właściwości zdrowotne ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa stosowana jest w kuchni polskiej od dawna, jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że ma ona bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Działa między innymi przeciwmiażdżycowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Zawiera witaminy A, C i witaminy z grupy B. Jest także bogata w minerały takie jak:

  • żelazo,
  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • sód,
  • cynk.

Dodatkowo przyprawa ta poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia trawienie. Pomaga także zwalczać wzdęcia i zaparcia. Jej spożywanie hamuje też apetyt, dlatego mogą ją stosować osoby na diecie, dzięki czemu zmniejszą ryzyko podjadania między posiłkami. Gałka muszkatołowa jest także skutecznym przeciwutleniaczem, przez co wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami.

Gałka muszkatołowa poprawia nastrój

Gałka muszkatołowa zawiera metyloeugenol (składnik olejków eterycznych), który obniża zachowania lękowe. Spożywanie gałki muszkatołowej może także przyczyniać się do zwiększania poziomu serotoniny, noradrenaliny i dopaminy w mózgu, przez co poprawia nastrój i ułatwia zasypianie. Dodatkowo przyprawa ta korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Trzeba jednak pamiętać, że działanie tej przyprawy ma jedynie charakter wspomagający – u osób, które wymagają leczenia farmakologicznego – nie zastąpi przyjmowania leków przepisanych przez specjalistę.

Czytaj też:
Ten napój to moja „tarcza” przed wirusami. Robię go w 5 minut i nie muszę się martwić o odporność
Czytaj też:
Po ten napój powinien sięgać co drugi dorosły Polak po 50 roku życia. Sprawdź dlaczego

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl