Różne przyprawy zawierają wiele cennych substancji, takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i olejki eteryczne, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Kurkuma znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, może pomóc w łagodzeniu bólu stawów i zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Z kolei imbir działa rozgrzewająco, poprawia trawienie, łagodzi nudności i może wspomóc odporność. Warto sięgać również po cynamon, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Czarny pieprz natomiast zawiera piperynę, która wzmaga wchłanianie wielu składników odżywczych i poprawia metabolizm. To jednak nie wszystko – bardzo niedocenianą przyprawą jest gałka muszkatołowa.
Jakie właściwości zdrowotne ma gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa stosowana jest w kuchni polskiej od dawna, jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że ma ona bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Działa między innymi przeciwmiażdżycowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Zawiera witaminy A, C i witaminy z grupy B. Jest także bogata w minerały takie jak:
- żelazo,
- magnez,
- wapń,
- potas,
- fosfor,
- sód,
- cynk.
Dodatkowo przyprawa ta poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia trawienie. Pomaga także zwalczać wzdęcia i zaparcia. Jej spożywanie hamuje też apetyt, dlatego mogą ją stosować osoby na diecie, dzięki czemu zmniejszą ryzyko podjadania między posiłkami. Gałka muszkatołowa jest także skutecznym przeciwutleniaczem, przez co wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami.
Gałka muszkatołowa poprawia nastrój
Gałka muszkatołowa zawiera metyloeugenol (składnik olejków eterycznych), który obniża zachowania lękowe. Spożywanie gałki muszkatołowej może także przyczyniać się do zwiększania poziomu serotoniny, noradrenaliny i dopaminy w mózgu, przez co poprawia nastrój i ułatwia zasypianie. Dodatkowo przyprawa ta korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Trzeba jednak pamiętać, że działanie tej przyprawy ma jedynie charakter wspomagający – u osób, które wymagają leczenia farmakologicznego – nie zastąpi przyjmowania leków przepisanych przez specjalistę.
Czytaj też:
Ten napój to moja „tarcza” przed wirusami. Robię go w 5 minut i nie muszę się martwić o odpornośćCzytaj też:
Po ten napój powinien sięgać co drugi dorosły Polak po 50 roku życia. Sprawdź dlaczego