Te proste triki na gotowanie brokułów ułatwią ci życie. Z nimi będziesz mistrzem kuchni

Te proste triki na gotowanie brokułów ułatwią ci życie. Z nimi będziesz mistrzem kuchni

Dodano: 
Brokuł
Brokuł Źródło: Pixabay / Zichrini
Brokuł to cenne i zdrowe warzywo. Nieczęsto gości jednak na polskich stołach. Jego gotowanie potrafi nastręczyć bowiem sporych trudności. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym ta czynność staje się prosta jak drut. Zastosuj te triki, a nie wrócisz już do dawnych kulinarnych nawyków.

Brokuł ma wiele cennych wartości odżywczych. Dostarcza wielu przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników. Redukują też stany zapalne i spowalniają procesy starzenia. Obniżają poziom „złego cholesterolu”, stabilizują ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie glukozy w organizmie. Zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywo ma w swoim składzie również sód, potas, żelazo, cynk, witaminę C, białko i błonnik, a także kwas foliowy. Ostatni z wymienionych związków jest bardzo ważny da kobiet w ciąży. Warunkuje bowiem prawidłowy rozwój płodu i zapobiega powstawaniu wad u nienarodzonego dziecka. Dlatego nie należy eliminować go z diety. Zobacz, jak gotować brokuły, by zatrzymać w nich to, co najlepsze i pozbyć się przykrego zapachu.

Przydatne patenty na gotowanie brokułów

Jak gotujesz brokuły? Wrzucasz oczyszczone różyczki na osolony wrzątek i już? To nie jest najlepsze rozwiązanie. Tak przygotowywane warzywa szybko tracą piękny, zielony kolor. Jeśli chcesz, by zachowały swoją barwę, dodaj do wody trochę cukru (wystarczy płaska łyżeczka na 2,5 litra płynu) i sok z połówki cytryny. Kwas cytrynowy zawarty w owocu obniża pH wody, dzię. ki czemu warzywa nie bledną podczas obróbki termicznej. Z kolei słodka przyprawa zmniejsza ryzyko rozgotowania brokułów i również przyczynia się do tego, że produkty pozostają intensywnie zielone.

A jeśli przeszkadza ci zapach wydzielany przez brokuły podczas gotowania, dodaj do garnka z warzywami odrobinę sody oczyszczonej. Jeśli nie masz jej pod ręką, możesz sięgnąć też po inne produkty. Przykrą woń świetnie zneutralizują również liście laurowe. Wystarczą 2-3 sztuki. Podobnie zadziała mleko. Wystarczy pół szklanki na litr wody. Białka zawarte w nabiale wiążą się ze związkami siarki w brokułach. W efekcie niwelują nieprzyjemny zapach warzyw.

Czy brokuły trzeba gotować?

Brokuły można jeść na surowo. Warzywa, które nie zostały poddane obróbce termicznej mogą okazać się jednak ciężkostrawne i spowodować dolegliwości gastryczne w postaci wzdęć czy bólów brzucha. Dotyczy to zwłaszcza osób z zaburzeniami w pracy układu pokarmowego, na przykład zespołem jelita drażliwego.

Czytaj też:
Przepis na szybką i bardzo sycącą zapiekankę Ewy Wachowicz. Zrobisz ją w 15 minut
Czytaj też:
To niepozorne warzywo pomaga uregulować cukier. Jest też bogactwem witaminy C i antyoksydantów

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl