Różne przyprawy nie tylko dodają smaku potrawom, ale też sprawiają, że są one zdrowsze. Kurkuma, zawierająca kurkuminę, ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wspomaga układ odpornościowy oraz łagodzi ból stawów. Imbir działa rozgrzewająco, wspomaga trawienie, łagodzi nudności i ma działanie przeciwzapalne. Z kolei cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, a czarny pieprz zawiera piperynę, która wspomaga odchudzanie. Polacy zapomnieli jednak nieco o przyprawie, która kiedyś była bardzo często używana – mowa o rozmarynie.
Ta przyprawa świetnie wpływa na trawienie
Rozmaryn jest przyprawą, która ma pozytywny wpływ na trawienie, dlatego warto dodawać go zwłaszcza do ciężkostrawnych potraw. Wpływa on na perystaltykę jelit, a w konsekwencji poprawia procesy trawienne (poprzez stymulację enzymów trawiennych). Dodatkowo regularne spożywanie rozmarynu wspiera produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Rozmaryn łagodzi także skurcze jelitowe i zmniejsza ból związany z trudnościami trawiennymi. To doskonały wybór dla osób, które chcą poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego w naturalny sposób.
Jakie jeszcze właściwości ma rozmaryn?
Rozmaryn to przyprawa, która nie tylko wspomaga trawienie, ale ma także wiele innych korzystnych właściwości. Działa jako naturalny antyoksydant, pomagając w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Właśnie z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne może wspierać walkę z chorobami zapalnymi, takimi jak na przykład artretyzm. Roślina ta działa również antybakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu może pomóc w walce z infekcjami.
Poza dodawaniem tej przyprawy do potraw, możecie też postawić na herbatkę z tej rośliny. Napar z rozmarynu można stosować przy przeziębieniach. Pomaga on też oczyścić wątrobę, dlatego czasami pije się go w celu detoksykacji organizmu.
Czytaj też:
Sięgnij po „owoce długowieczności”. Hamują ochotę na słodkości i poprawiają trawienieCzytaj też:
Zrób ten pyszny obiad „na szybko”. Będzie gotowy w 20 minut z kilku składników