Wiele osób chętnie sięga po płatki owsiane. Nic dziwnego, ponieważ są zdrowe, sycące, a do tego można je przygotować na wiele smacznych sposobów. Najczęściej jemy je na śniadanie lub kolację pod postacią owsianki, jednak z powodzeniem z tych płatków można przyrządzić też przepyszny deser.
Jak zrobić krem owsiankowy? Przepis
Do jego przygotowania będziesz potrzebować płatków owsianych, a także serka wiejskiego, który jest świetnym źródłem białka. W przepisie znajdują się również nasiona chia – podobnie jak płatki owsiane, są one bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, a także sprawia, że czujemy się dłużej najedzeni. Receptura zawiera również kakao naturalne, czyli doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo jest ono bogate w magnez, wspierający pracę układu nerwowego i mięśni.
Przepis: Krem owsiankowy
Ten krem smakuje naprawdę obłędnie, musisz spróbować!
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 284 w każdej porcji
Składniki
- 50 g płatków owsianych
- 10 g nasion chia
- 200 g serka wiejskiego
- 90 g banana
- 10 g kakao naturalnego
- 2 ciastka Oreo
- 150 g borówek, malin
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówWszystkie składniki oprócz borówek i malin zblenduj na gładki krem.
- Chłodzenie masyMasę przełóż do miseczki i schłódź przez około 2 godziny. Następnie dodaj owoce.
Co jeszcze dodać do takiego kremu?
Do kremu owsiankowego możesz dodać świeże owoce – będzie nie tylko smacznie, ale też naprawdę zdrowo. Świetnie sprawdzą się plasterki banana, a także maliny czy borówki, które są doskonałym źródłem antyoksydantów. Możesz wykorzystać też kawałki jabłek, gruszek, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce sezonowe. Warto dorzucić również orzechy i nasiona, które są źródłem zdrowych tłuszczów, a przy tym sprawiają, że całość przyjemnie chrupie. Unikaj jednak dodawania cukru – taki krem jest już wystarczająco słodki za sprawą ciasteczek.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo wartościowym produktem, który na stałe powinien zagościć w naszym jadłospisie. Są bogate we wspomniany już wcześniej błonnik, a szczególnie w beta-glukan, który pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu i wspiera zdrowie serca. Zawierają także witaminy z grupy B oraz są źródłem magnezu, żelaza i cynku. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że są dobrym wyborem dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi. Koniecznie zobacz też, jakie płatki są najlepsze dla zdrowia – dietetyk nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości.
Czytaj też:
Koktajl na odchudzanie z kiwi? To działa, piję go niemal codziennie. Wypróbuj przepisCzytaj też:
Nie przegap sezonowych perełek! Dietetyk zdradza, co jeść w sierpniu, by poczuć różnicę