Ten słodki krem owsiankowy to dla mnie mistrzostwo. Zrobisz go w 10 minut. Zobacz przepis

Ten słodki krem owsiankowy to dla mnie mistrzostwo. Zrobisz go w 10 minut. Zobacz przepis

Dodano: 
Krem z płatkami owsianymi
Krem z płatkami owsianymi Źródło: Freepik
Płatki owsiane są prawdziwym skarbem w kuchni i powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Wcale nie musisz jednak zawsze przygotować owsianki. Sprawdź, co smakuje o niebo lepiej.

Wiele osób chętnie sięga po płatki owsiane. Nic dziwnego, ponieważ są zdrowe, sycące, a do tego można je przygotować na wiele smacznych sposobów. Najczęściej jemy je na śniadanie lub kolację pod postacią owsianki, jednak z powodzeniem z tych płatków można przyrządzić też przepyszny deser.

Jak zrobić krem owsiankowy? Przepis

Do jego przygotowania będziesz potrzebować płatków owsianych, a także serka wiejskiego, który jest świetnym źródłem białka. W przepisie znajdują się również nasiona chia – podobnie jak płatki owsiane, są one bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, a także sprawia, że czujemy się dłużej najedzeni. Receptura zawiera również kakao naturalne, czyli doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo jest ono bogate w magnez, wspierający pracę układu nerwowego i mięśni.

Przepis: Krem owsiankowy

Ten krem smakuje naprawdę obłędnie, musisz spróbować!

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
284 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g płatków owsianych
  • 10 g nasion chia
  • 200 g serka wiejskiego
  • 90 g banana
  • 10 g kakao naturalnego
  • 2 ciastka Oreo
  • 150 g borówek, malin

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówWszystkie składniki oprócz borówek i malin zblenduj na gładki krem.
  2. Chłodzenie masyMasę przełóż do miseczki i schłódź przez około 2 godziny. Następnie dodaj owoce.

Co jeszcze dodać do takiego kremu?

Do kremu owsiankowego możesz dodać świeże owoce – będzie nie tylko smacznie, ale też naprawdę zdrowo. Świetnie sprawdzą się plasterki banana, a także maliny czy borówki, które są doskonałym źródłem antyoksydantów. Możesz wykorzystać też kawałki jabłek, gruszek, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce sezonowe. Warto dorzucić również orzechy i nasiona, które są źródłem zdrowych tłuszczów, a przy tym sprawiają, że całość przyjemnie chrupie. Unikaj jednak dodawania cukru – taki krem jest już wystarczająco słodki za sprawą ciasteczek.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane są bardzo wartościowym produktem, który na stałe powinien zagościć w naszym jadłospisie. Są bogate we wspomniany już wcześniej błonnik, a szczególnie w beta-glukan, który pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu i wspiera zdrowie serca. Zawierają także witaminy z grupy B oraz są źródłem magnezu, żelaza i cynku. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że są dobrym wyborem dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi. Koniecznie zobacz też, jakie płatki są najlepsze dla zdrowia – dietetyk nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości.

Czytaj też:
Koktajl na odchudzanie z kiwi? To działa, piję go niemal codziennie. Wypróbuj przepis
Czytaj też:
Nie przegap sezonowych perełek! Dietetyk zdradza, co jeść w sierpniu, by poczuć różnicę

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl