Spróbuj sposobu Azjatek na „wieczną młodość”. Naturalnie pobudza produkcję kolagenu

Spróbuj sposobu Azjatek na „wieczną młodość”. Naturalnie pobudza produkcję kolagenu

Dodano: 
Guma brzoskwiniowa
Guma brzoskwiniowa Źródło: Shutterstock
Azjatki mają prosty sposób na piękną skórę. Włączają do swojej diety produkt produkt cieszący się popularnością w Chinach. Zobacz, po co dokładnie sięgnąć, by młodo wyglądać.

Sposobów na to, by opóźnić starzenie się organizmu, jest naprawdę wiele. Warto między innymi zwrócić uwagę na odpowiednie nawyki żywieniowe. Jednym z nich jest włączenie do swojej diety produktu, który nie jest zbyt popularny w naszym kraju, jednak bez trudu można kupić go na przykład przez internet. Chodzi o gumę brzoskwiniową, za którą wręcz szaleją Azjatki.

Sposób Azjatek na młodość

Guma brzoskwiniowa to niepozorny produkt, który ma naprawdę świetne działanie – zarówno na urodę, jak i zdrowie. Jej spożywanie może poprawić jędrność skóry, ale też zapobiec powstawaniu zmarszczek. Opóźnienie procesu starzenia poprzez spożywanie gumy brzoskwiniowej wynika z faktu, że wspiera ona produkcję kolagenu w organizmie (dzięki bogactwu polisacharydów). To właśnie kolagen jest białkiem, które jest niezwykle ważne, by zachować młodość skóry. Z wiekiem jednak nasz organizm traci zdolność do jego produkowania. To z kolei przekłada się na powstawanie zmarszczek i utratę elastyczności skóry.

Badacze są też zdania, że polisacharydy (które są zawarte w gumie brzoskwiniowej) mogą pomagać w ochronie przed szkodliwym działaniem promieni UV, które przyspieszają starzenie się skóry.

Czym dokładnie jest guma brzoskwiniowa?

Guma brzoskwiniowa, popularna wśród Azjatek, jest żywicą pozyskiwaną z gałęzi i pnia drzewa brzoskwiniowego. Powstaje ona w wyniku naturalnego procesu, podczas którego drzewo wytwarza tę lepką substancję. Nazywana jest też żywicą brzoskwiniową czy łzami brzoskwini. Jest to produkt naturalny i całkowicie bezpieczny, bogaty w składniki odżywcze.

W kuchni azjatyckiej używa się jej jako składnik deserów i napojów, nadając im w ten sposób delikatną, żelową konsystencję. Można wykorzystywać ją też jako „zagęszczacz” zup, przez co zyskają one też ciekawszy smak.

Czytaj też:
Polacy w PRL-u pili to litrami. Genialnie smakuje, pomaga na trawienie i wzmacnia kości
Czytaj też:
Nowe badania potwierdzają korzyści zdrowotne. Sięgaj po ten napój właśnie wtedy

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl