Te pyszne pankejki bez mąki i mleka „ratują” mnie, gdy lodówka świeci pustkami. Robię je z 3 składników

Te pyszne pankejki bez mąki i mleka „ratują” mnie, gdy lodówka świeci pustkami. Robię je z 3 składników

Dodano: 
Pankejki z owocami
Pankejki z owocami Źródło: Freepik
Chcesz przygotować szybkie śniadanie, ale zapomniałaś o uzupełnieniu kuchennych zapasów? Ja w takiej sytuacji sięgam po moje „koło ratunkowe”, czyli prosty przepis na puszyste pankejki, który dostałam od siostry. Do ich przygotowania nie potrzeba ani mleka, ani mąki. Wystarczą 3 tanie i popularne składniki.

Pankejki to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. Nie wymagają wiele pracy, są pyszne, a poza tym można je przygotować na wiele różnych sposobów. Gdy zdarzy mi się zapomnieć o uzupełnieniu kuchennych zapasów, sięgam po przepis na „okrojoną” wersję kultowych placuszków. Ich „bazę” stanowią tylko trzy składniki, ale są pełne smaku i aromatu. Z pewnością szybko podbiją serca nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Zobacz, w czym tkwi sekret tego śniadania i deseru w jednym.

Jak zrobić pankejki bez mąki i mleka?

Tajemnicą tych placuszków jest połączenie jajek, proszku do pieczenia oraz. masła orzechowego. Należy zwrócić szczególną uwagę na jakość poszczególnych produktów, a zwłaszcza ostatniego z wymienionych „elementów”. Sięgaj po wyroby, które nie zawierają dodatku cukru ani sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Im krótsza i prostsza lista składników, tym lepiej.

Pankejki możesz podać na mnóstwo różnych sposobów. Doskonale komponują się z wieloma składnikami, na przykład z dżemem, konfiturą, jogurtem naturalnym typu skyr, posiekanymi orzechami, kawałkami gorzkiej czekolady czy syropem klonowym. Wybór dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Jeśli jednak zależy ci na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, zrezygnuj z wykorzystywania wysokokalorycznych produktów. Postaw na świeże owoce (w umiarkowanych ilościach).

Przepis: Pankejki bez mleka i mąki

Te placuszki to doskonała propozycja zarówno na deser, jak i na śniadanie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradcyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
137 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 g masła orzechowego 100%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOddziel żółtka od białek
  2. Robienie masy na placuszkiUbij pianę z białek. Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i masło orzechowe. Wymieszaj całość. Do powstałej masy dodaj powoli ubitą pianę Rób to partiami. Delikatnie mieszaj składniki. Masa powinna być puszysta.
  3. Smażenie placuszkówWykładaj masę na rozgrzaną patelnię. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz – przed smażeniem placuszków – rozgrzać na patelni odrobinę tłuszczu. Dzięki temu pankejki zyskają bardziej chrupiącą skórkę.

Pankejki bez mąki na diecie ketogenicznej

Warto zauważyć, że przedstawione pankejki świetnie sprawdzą się na diecie ketogenicznej. Ten sposób żywienia – jak zauważa dietetyczka Dominika Hatala – polega na ograniczeniu udziału węglowodanów w codziennym jadłospisie. Ten zabieg przynosi wiele rozmaitych korzyści. Pozwala między innymi szybciej stracić na wadze, zmniejszyć stany zapalne i ustabilizować stężenie glukozy we krwi. Nie jest jednak dobry dla każdego. „Mimo licznych zalet, dieta bez węglowodanów nie jest pozbawiona ryzyka i skutków ubocznych. Oto niektóre z potencjalnych problemów, które mogą pojawić się podczas jej stosowania – niedobory niektórych składników odżywczych, problemy z nerkami, zaburzenia hormonalne etc. [...]” – podkreśla ekspertka w jednym z wpisów na swoim blogu. Dlatego, zanim zadecydujesz o zmianie sposobu odżywiania, skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem

Czytaj też:
Skyr, kvarg czy jogurt naturalny? Dietetyczka mówi jasno: ten wybór ma największy sens
Czytaj też:
Ludzie ruszyli nie tylko po cukier za 1,49 zł. Znasz już ten patent z Biedronki?

Opracowała:
Źródło: dietetykpowszechny.pl, WPROST