To mięso jest lepsze niż kurczak, a Polacy o nim zapomnieli. Jest delikatne, a przy tym sycące

To mięso jest lepsze niż kurczak, a Polacy o nim zapomnieli. Jest delikatne, a przy tym sycące

Dodano: 
Mięso z perliczki
Mięso z perliczki Źródło: Freepik
Nawet jeśli jesteś wielkim smakoszem mięsa z kurczaka, koniecznie spróbuj jeszcze czegoś lepszego. Zobaczysz, że znacznie częściej będziesz stawiać na to pyszne urozmaicenie. 

Polacy chętnie jedzą kurczaka, ponieważ jest on smaczny, łatwo dostępny i stosunkowo tani w porównaniu do innych rodzajów mięsa. Jest też bardzo uniwersalny – można go przygotować na wiele sposobów. Zarówno pieczony, smażony, duszony, jak i grillowany smakuje naprawdę dobrze. Świetnie komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, dlatego sprawdza się w tradycyjnych polskich daniach, jak i kuchniach świata. Dzięki swojej delikatnej strukturze i łagodnemu smakowi jest również chętnie wybierany przez dzieci i osoby na lekkostrawnej diecie. Okazuje się jednak, że to mięso ma porządną konkurencję.

Mięso lepsze niż to z kurczaka

Perliczka to szlachetne mięso drobiowe i to właśnie ono „bije na głowę” to z kurczaka. Mięso z perliczki wyróżnia się bogatym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jest to idealny wybór dla osób, które cenią sobie delikatność i cudowny aromat mięsa. Zawiera mało tłuszczu, jest lekkie, a jednocześnie sycące.

Dodatkowo jest to świetne źródło białka, które jest kluczowe do budowy mięśni i regeneracji organizmu. Jest to również mięso bogate w witaminy z grupy B, dzięki czemu wspiera metabolizm, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z perliczki jest także bogate w żelazo (wspomagające produkcję czerwonych krwinek) oraz cynk (wspierający odporność).

Jak podać mięso z perliczki?

Mięso z perliczki jest delikatne, soczyste i ma posmak lekko podobny do dziczyzny, dzięki czemu doskonale nadaje się do wykwintnych dań. Można je piec w całości, nadziewając ziołami, jabłkami lub bardziej egzotycznymi owocami, na przykład pomarańczami, aby podkreślić jego aromat. Świetnie sprawdza się również duszone w winie lub bulionie, co nadaje mu wyjątkowej miękkości. Z piersi perliczki można przygotować soczyste steki lub medaliony, a z ud – aromatyczne gulasze czy potrawki. Mięso to doskonale komponuje się z grzybami, warzywami oraz delikatnymi sosami na bazie śmietany. Oczywiście nie można zapomnieć też o klasyce – ugotujecie z niego naprawdę genialny rosół.

Czytaj też:
Dodaj to do placków ziemniaczanych, a będą wybitnie smaczne. To trik znajomego szefa kuchni
Czytaj też:
Genialny trik na klarowny rosół mam od mamy. Szumowiny już nie są problemem

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl