Jedz garść dziennie. Ten smakołyk odmładza i ratuje twoje serce

Jedz garść dziennie. Ten smakołyk odmładza i ratuje twoje serce

Dodano: 
Migdały w miseczce
Migdały w miseczce Źródło: Freepik
Niezdrowe przysmaki znacznie lepiej jest zastąpić tą wartościową i naprawdę obłędnie smaczną przekąską. Twój organizm na pewno ci podziękuje. Zobacz, co włączyć do swojej diety. 

Zamiast sięgać po niezdrowe chipsy czy słodycze, warto wybierać naturalne przekąski pełne wartości odżywczych. Świeże owoce, orzechy, jogurt naturalny czy warzywa z hummusem to doskonałe alternatywy, które dostarczą organizmowi energii i cennych składników. Takie przekąski nie tylko wspierają zdrowie, ale także pomagają utrzymać dobrą kondycję i samopoczucie. Istnieje jeszcze jedna „przegryzka”, która jest niezwykle smaczna, a do tego świetnie działa na nasz organizm.

Przekąska, która pomaga na wysoki cholesterol

Migdały to nie tylko pyszna, ale i niezwykle zdrowa przekąska, która może pomóc w walce z wysokim cholesterolem. Są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty, które wspierają pracę serca i obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. Regularne spożywanie migdałów może przyczynić się więc do poprawy profilu lipidowego i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, dzięki zawartości magnezu korzystnie wpływają na leczenie nadciśnienia tętniczego. Wystarczy mała garść dziennie (około 23 migdały), aby cieszyć się ich korzyściami zdrowotnymi płynącymi z ich spożywania – jest to optymalna dawka. Trzeba jednak pamiętać, że ten przysmak jest dość kaloryczny, dlatego nie powinno się go jeść w nadmiarze. 100 gramów migdałów ma 575,5 kcal, a więc zajadanie się nimi „bez opamiętania” może sprawić, że przytyjemy.

Inne właściwości migdałów

Migdały to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, za które nasz organizm z pewnością będzie nam bardzo wdzięczny. Są bogate w witaminę E, silny antyoksydant wspierający kondycję skóry oraz opóźniający procesy starzenia. Zawierają także magnez, który pomaga w redukcji stresu i wspiera pracę mięśni oraz układu nerwowego. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego migdały wspomagają trawienie i dają długotrwałe uczucie sytości, co może być pomocne dla osób na diecie odchudzającej. Regularne ich spożywanie wpływa pozytywnie na serce, układ odpornościowy i poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zawierają one sporo kalorii, więc należy kontrolować ich dzienne spożycie.

Migdały to niezwykle uniwersalna przekąska – można je jeść „solo” jako zdrowy i chrupiący smakołyk, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do wielu potraw. Doskonale komponują się z sałatkami, nadając im wyjątkową teksturę. Można je również blendować i dodawać do koktajli, aby wzbogacić je o wartości odżywcze i kremową konsystencję. Migdały świetnie pasują także do owsianek, deserów, a nawet wytrawnych dań, takich jak kurczak czy ryby.

Czytaj też:
Dietetyk nie zostawia złudzeń: tych 5 typów ludzi nigdy nie schudnie. Jesteś wśród nich?
Czytaj też:
Polacy omijają ten produkt na diecie, a można go jeść codziennie. Ekspert: to duży błąd

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl