Zastosuj te dwa triki, a naleśniki wyjdą lepsze niż u babci. Już żaden nie trafi do kosza

Zastosuj te dwa triki, a naleśniki wyjdą lepsze niż u babci. Już żaden nie trafi do kosza

Dodano: 
Smażenie naleśników
Smażenie naleśników Źródło: Freepik
Jeśli uwielbiasz naleśniki, ale zawsze masz wrażenie, że brakuje im tego czegoś, co sprawia, że stają się naprawdę wyjątkowe, to koniecznie skorzystaj z 2 prostych trików. Naleśniki będą po prostu doskonałe. 

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które można podać na wiele sposobów. Są uwielbiane przez niemal wszystkich – dzieci, ale też dorosłych. Ich zrobienie jest niezwykle proste i szybkie, co sprawia, że stanowią idealną propozycję na śniadanie, obiad czy kolację, ale też doskonale sprawdzą się w formie deseru. To danie, które zadowoli każdego. Jego dużą zaletą jest też to, że przyrządza się je z naprawdę tani składników, więc jest „na każdą kieszeń”.

Triki na idealne naleśniki

Jednym z patentów na to, by naleśniki wyszły naprawdę doskonałe, jest włożenie ciasta do lodówki na około 15-30 minut. Pozwala to składnikom lepiej się połączyć, co sprawia, że ciasto staje się bardziej jednolite i gładkie. Chłodzenie pomaga również w uzyskaniu delikatniejszej tekstury naleśników już po ich usmażeniu. Kolejną niezwykle istotną rzeczą jest odpowiednie rozgrzanie patelni. Jeśli będzie ona zbyt chłodna, to naleśniki mogą pozostać lekko surowe, ale też wyjść po prostu przesuszone. Co więcej, zadbaj o to, by była ona rozgrzana na całej powierzchni, żeby cały naleśnik smażył się równomiernie. W tym celu ustaw patelnię na dużym palniku (choć wydaje się to oczywistością, to zdarza się, że niektórzy zapominają o tym detalu).

Jak ciekawie podać naleśniki?

Naleśniki można podać na wiele różnych sposobów, w zależności od upodobań i okazji. Jednym z najpopularniejszych jest zaserwowanie ich z klasycznymi dodatkami, takimi jak dżem, cukier puder czy syrop klonowy. To jednak nie wszystko. Świetnym pomysłem jest serwowanie naleśników w towarzystwie lodów, świeżych owoców czy polew owocowych, co doda im lekkości i świeżości. Tak podane idealnie sprawdzą się na deser. Osobiście moją ulubioną opcją jest serwowanie naleśników z kawałkami banana i roztopioną gorzką czekoladą w środku – smakują naprawdę genialnie. Dla bardziej wytrawnych smakoszy, świetnie sprawdzą się naleśniki na przykład z szynką i serem, który się cudownie roztopi pod wpływem gorącej patelni (takie naleśniki trzeba delikatnie podgrzać już z nadzieniem). Koniecznie wypróbuj też najlepszego przepisu na naleśniki, które zasmakują każdemu.

Czytaj też:
Zamiast chlebka bananowego robię coś lepszego. Ten błyskawiczny deser smakuje obłędnie
Czytaj też:
Ten składnik do owsianki zmienia wszystko. Śniadanie, które działa jak espresso

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl