Naleśniki w polskiej kuchni są znane od lat. Zwykle podajemy je na słodko, z białym twarogiem doprawionym cukrem i wanilią. Przepisy na naleśniki bywają mocno zindywidualizowane w zależności od kucharza – każdy ma swoje sekrety, a i nasze babcie wiedziały o naleśnikach więcej, niż my dzisiaj: co dodać, żeby były wyjątkowe, a czego się wystrzegać.
Przepis na naleśniki
Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na naleśniki, choć wszystkie zwykle bazują na tych samych składnikach: mleku, jajkach i mące. Zmienne są proporcje i poszczególne dodatki, m.in. rodzaj zastosowanego tłuszczu, jeżeli receptura obejmuje uwzględnienie tłuszczu w cieście, a nie wysmarowanie nim patelni. A zdarzają się też takie, w których podaje się jedno i drugie.
Jak zrobić naleśniki podpowiedziała Alina Gniewkowska w swojej książce z 1927 roku zatytułowanej „Współczesna kuchnia domowa”. I chociaż jest to swoisty relikt przeszłości, przepis doskonale sprawdzi się także w faktycznie współczesnej kuchni XXI wieku. Oryginalny przepis (z zachowanymi oryginalnymi miarami i pisownią) przytaczamy poniżej.
„Cztery żółtka dobrze rozbić, wsypać szklankę mąki, trochę soli, rozbijając, rozprowadzić szklanką wody i szklanką mleka, wlać łyżkę roztopionego i ostudzonego masła. Ciasto powinno być lejące się. Gdy już naleśniki mają się smażyć, dodać białka na pianę ubite, wymieszać z masą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować piórkiem, maczanem w maśle, lub słoniną i polać masę z garnka, obracając patelnię na mocnym ogniu chwilkę, a gdy się upiecze, nie przewracać go na drugą stronę, tylko upieczone kłaść na przewrócony, głęboki talerz, a gdy wszystkie gotowe, posmarować cienko marmeladą owocową, lub serem, przyrządzonym jak na pierożki, zwijać w kwadraty lub trójkąty, przyrumienić na patelni, posypać cukrem i wydać na stół”.
Jak przygotować ser do naleśników?
Gniewkowska radzi skorzystać z przepisu na pierożki, w którym czytamy, by:
„Twaróg przepuścić przez maszynkę od mięsa, przetrzeć na misce z łyżką masła i 2 – 4 żółtkami, wsypać cukru z wanilją do smaku i garść czarnych rodzynków”.
Autorka zastrzega:
„Z samego mleka naleśniki są łykowate. Francuzi zamiast masła dodają do naleśników oliwę nicejską”.
Niezależnie od tego, czy masz w domu oliwę nicejską, czy użyjesz masła, naleśniki będą naprawdę przepyszne. Wykonaj do nich dowolny farsz na słodko lub słono: powidła, twaróg, zasmażane na maśle pieczarki lub szpinak – sprawdzi się każde nadzienie. Ciasto jest bardzo uniwersalne i może posłużyć również jako baza tortu naleśnikowego lub krokietów do barszczu. Życzymy smacznego!
Czytaj też:
Jak wyeliminować cukier z diety? 5 sposobówCzytaj też:
Tyle cukru można zjeść bezpiecznie w ciągu dnia według wytycznych naukowcówCzytaj też:
Sól – nie taka zła, jak sądzimy. Jakie są jej rodzaje i właściwości?