Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran, ale też uczestniczy w produkcji kolagenu. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji – także przed różnego rodzaju chorobami. Ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C, ważne jest jej regularne dostarczanie z pożywieniem.
To warzywo ma więcej witaminy C niż pomarańcze
Choć pomarańcze są powszechnie kojarzone z witaminą C, to w rzeczywistości brokuły zawierają jej więcej. Na 100 gramów brokuł dostarcza jej około 89 mg witaminy C, podczas gdy pomarańcza – około 53 mg. Warzywo to jest więc niedocenianym źródłem tej cennej substancji, a właśnie owoce cytrusowe uchodzą za jej „znak rozpoznawczy”. Istotnym elementem, o którym należy pamiętać, jest też to, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z pokarmów roślinnych, czyli niehemowego żelaza. Jest więc szczególnie ważna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie spożywa się żelazo właśnie ze źródeł roślinnych.
Jakie jeszcze właściwości mają brokuły?
Spożywanie brokułów to nie tylko sposób na zwiększenie podaży witaminy C, ale też szansa na wzbogacenie diety w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi, witaminę K i inne cenne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, potas. Zawierają również silny przeciwutleniacz – sulforafan, który może wspierać ochronę organizmu przed nowotworami. Jest to związek fitochemiczny o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych, a jego najlepszym źródłem jest właśnie brokuł. Dzięki niskiej kaloryczności, a jednocześnie dużej zawartości składników odżywczych, brokuły są idealnym wyborem zarówno dla osób dbających o zdrowie, jak i dla tych, którzy chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Indeks glikemiczny tego warzywa wynosi jedynie 15, dzięki czemu śmiało mogą jeść je osoby z cukrzycą, ale też te, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Z badań wynika także, że jedzenie brokułów może łagodzić niealkoholowe stłuszczenie wątroby, poprawiać metabolizm lipidów oraz wspierać korzystne bakterie jelitowe.
Co pysznego można zrobić z brokułami?
Brokuły świetnie sprawdzają się w wielu pysznych daniach – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je dodać do makaronu z kremowym sosem serowym, tworząc lekkie i pyszne danie. Są też doskonałym składnikiem zapiekanek, na przykład z kurczakiem i ryżem, ale również tart warzywnych. Brokuły świetnie smakują w zupach krem, zwłaszcza z dodatkiem sera pleśniowego lub grzanek. Można je także serwować jako dodatek do obiadu – lekko podgotowane i skropione oliwą z czosnkiem albo upieczone w piekarniku z przyprawami. Dobrze komponują się również w sałatkach, na przykład z jajkiem, serem feta i prażonymi orzechami. Koniecznie sprawdź też, czy można jeść surowe brokuły.
Czytaj też:
Nie przepłacaj w Biedronce. Dietetyczka pokazuje tańsze zamienniki, które naprawdę warto znaćCzytaj też:
Codzienny nawyk, który wykańcza trzustkę. Ekspert bije na alarm: nie tylko alkohol szkodzi