To warzywo działa jak tarcza. Ma więcej witaminy C niż pomarańcze i wspiera ochronę przed nowotworami

To warzywo działa jak tarcza. Ma więcej witaminy C niż pomarańcze i wspiera ochronę przed nowotworami

Dodano: 
Brokuł
Brokuł Źródło: Pixabay / Zichrini
Brokuły zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, a do tego są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto je jeść i jak smacznie je przygotować. Twój organizm na pewno będzie ci wdzięczny.

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran, ale też uczestniczy w produkcji kolagenu. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji – także przed różnego rodzaju chorobami. Ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C, ważne jest jej regularne dostarczanie z pożywieniem.

To warzywo ma więcej witaminy C niż pomarańcze

Choć pomarańcze są powszechnie kojarzone z witaminą C, to w rzeczywistości brokuły zawierają jej więcej. Na 100 gramów brokuł dostarcza jej około 89 mg witaminy C, podczas gdy pomarańcza – około 53 mg. Warzywo to jest więc niedocenianym źródłem tej cennej substancji, a właśnie owoce cytrusowe uchodzą za jej „znak rozpoznawczy”. Istotnym elementem, o którym należy pamiętać, jest też to, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z pokarmów roślinnych, czyli niehemowego żelaza. Jest więc szczególnie ważna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie spożywa się żelazo właśnie ze źródeł roślinnych.

Jakie jeszcze właściwości mają brokuły?

Spożywanie brokułów to nie tylko sposób na zwiększenie podaży witaminy C, ale też szansa na wzbogacenie diety w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi, witaminę K i inne cenne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, potas. Zawierają również silny przeciwutleniacz – sulforafan, który może wspierać ochronę organizmu przed nowotworami. Jest to związek fitochemiczny o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych, a jego najlepszym źródłem jest właśnie brokuł. Dzięki niskiej kaloryczności, a jednocześnie dużej zawartości składników odżywczych, brokuły są idealnym wyborem zarówno dla osób dbających o zdrowie, jak i dla tych, którzy chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Indeks glikemiczny tego warzywa wynosi jedynie 15, dzięki czemu śmiało mogą jeść je osoby z cukrzycą, ale też te, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Z badań wynika także, że jedzenie brokułów może łagodzić niealkoholowe stłuszczenie wątroby, poprawiać metabolizm lipidów oraz wspierać korzystne bakterie jelitowe.

Co pysznego można zrobić z brokułami?

Brokuły świetnie sprawdzają się w wielu pysznych daniach – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je dodać do makaronu z kremowym sosem serowym, tworząc lekkie i pyszne danie. Są też doskonałym składnikiem zapiekanek, na przykład z kurczakiem i ryżem, ale również tart warzywnych. Brokuły świetnie smakują w zupach krem, zwłaszcza z dodatkiem sera pleśniowego lub grzanek. Można je także serwować jako dodatek do obiadu – lekko podgotowane i skropione oliwą z czosnkiem albo upieczone w piekarniku z przyprawami. Dobrze komponują się również w sałatkach, na przykład z jajkiem, serem feta i prażonymi orzechami. Koniecznie sprawdź też, czy można jeść surowe brokuły.

Czytaj też:
Nie przepłacaj w Biedronce. Dietetyczka pokazuje tańsze zamienniki, które naprawdę warto znać
Czytaj też:
Codzienny nawyk, który wykańcza trzustkę. Ekspert bije na alarm: nie tylko alkohol szkodzi

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl