Ta gorzka czekolada tylko udaje zdrową. Zanim ją kupisz, sprawdź ten jeden szczegół

Ta gorzka czekolada tylko udaje zdrową. Zanim ją kupisz, sprawdź ten jeden szczegół

Dodano: 
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada Źródło: Pixabay / AlexanderStein
Gorzka czekolada to jeden z najzdrowszych słodkich przysmaków, jakie można znaleźć na sklepowych półkach. Jednak nie wszystkie produkty z tej kategorii warto wkładać do koszyka. Zanim po nie sięgniesz, dobrze się zastanów. Niektóre to naprawdę kiepski wybór.

Gorzka czekolada wykazuje wiele cennych właściwości. Wspomaga funkcjonowanie mózgu, wspiera układ sercowo-naczyniowy i poprawia nastrój. Dostarcza też cennych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Należy jednak podkreślić, że nie każdy produkt, który ma w nazwie określenie „gorzka czekolada” jest wart zakupu. Sprawdź, czego lepiej nie wkładać do koszyka.

Czekolada czekoladzie nierówna

Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze gorzkie czekolady to te, które mają w swoim składzie minimum 70 procent kakao. Tymczasem na sklepowych półkach można znaleźć wyroby, które zawierają jedynie 50 procent tego składnika. Chodzi między innymi o lekko gorzką czekoladę Wedel. Dominuje w niej bowiem cukier. Niezbyt dobrym wyborem będzie również inny przysmak wskazanej wyżej marki, a mianowicie czekolada gorzka 64 procent, choć plusem tego produktu będzie bez wątpienia obecność miazgi kakaowej na pierwszym miejscu w składzie (cukier znajduje się jednak dość wysoko, bo na drugiej pozycji). Warto zaznaczyć, że nadmierne spożycie cukru ma bardzo negatywne konsekwencje i sprzyja powstawaniu wielu problemów zdrowotnych, na czele z cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością.

Warto również uważać na gorzkie czekolady, które mają w swoim składzie inne tłuszcze niż kakaowy i sztuczne emulgatory, na przykład E476. Pod tym skrótem kryje się polirycynooleinian poliglicerolu. To półsyntetyczny związek chemiczny powstały z połączenia poliglicerolu oraz oleju rycynowego. Jego użycie pozwala zaoszczędzić czas podczas produkcji. Jest uznawany za bezpieczny, ale warto podkreślić, że w wyrobach wysokiej jakości go nie znajdziemy.

Kto nie powinien sięgać po gorzką czekoladę?

Gorzka czekolada wysokiej jakości jest zdrowym produktem. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jego spożywania. Zdarza się – jak podkreśla dietetyk Bartek Kulczyński w jednym ze swoich materiałów – że gorzka czekolada nasila objawy refluksu żołądkowo-przełykowego i nasila zgagę. Może też sprzyjać występowaniu ataków migreny. To jednak kwestia bardzo indywidualna. Każdy na spożycie gorzkiej czekolady może bowiem reagować inaczej. Dlatego nie należy uogólniać przedstawionych wniosków.

Czytaj też:
Chcesz jeść normalnie i chudnąć? Zacznij od tej jednej zmiany przy każdym posiłku
Czytaj też:
Pij ten napój codziennie i obserwuj zmianę. Doda ci energii, obniży poziom cholesterolu

Opracowała:
Źródło: dr Bartek Kulczyński/ Youtube, zdroweslodycze.pl