Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir czy maślanka, odgrywają istotną rolę w zdrowej diecie. Zawierają one żywe kultury bakterii, które wspierają pracę układu trawiennego i wzmacniają naszą florę jelitową. Regularne spożywanie tych produktów może poprawić odporność organizmu, a także wspomóc wchłanianie składników odżywczych. Dzięki zawartości białka, wapnia i witamin z grupy B, stanowią one cenny element codziennego jadłospisu. Warto, aby fermentowane mleczne przetwory na stałe zagościły w naszej diecie jako wsparcie zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnym produktem, na który warto zwrócić uwagę, jest maślanka.
Picie maślanki zwiększa poziom energii
Ryboflawina, czyli witamina B2, zawarta w maślance odgrywa kluczową rolę w procesie wytwarzania energii w organizmie. Bierze udział w przemianach metabolicznych, szczególnie w reakcji utleniania składników odżywczych, takich jak tłuszcze, węglowodany i białka, które są podstawowym źródłem energii dla komórek. Dzięki temu organizm efektywniej przekształca spożyte pokarmy w paliwo potrzebne do codziennych aktywności.
Picie maślanki może też dodawać energii dzięki zawartości białka, które wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie tego napoju wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie i przyczynia się do lepszej przyswajalności składników odżywczych. Lepsze funkcjonowanie całego organizmu przekłada się z kolei bezpośrednio na większą witalność, lepsze samopoczucie i naturalny przypływ energii w ciągu dnia.
Jakie jeszcze właściwości ma maślanka?
Co więcej, codzienne spożywanie już nawet niewielkiej ilości maślanki może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów u osób z ich wysokim poziomem. A to oznacza mniejsze ryzyko chorób serca i udaru. Maślanka jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne, by cieszyć się zdrowiem kości. Zawiera też witaminę A, D, a także wapń, potas i różne probiotyki. To z kolei przekłada się na wiele pozytywnych efektów zdrowotnych. Przykładowo witamina A, która jest zawarta w maślance, jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania siatkówki. Wspiera także układ odpornościowy. Picie maślanki przekłada się też na zdrowsze jelita (probiotyki w maślance wspierają florę bakteryjną jelit). Po antybiotykoterapii lub infekcjach żołądkowych liczba „dobrych” bakterii może się zmniejszyć — probiotyki pomagają przywrócić równowagę bakteryjną, a więc warto pić maślankę zwłaszcza w takich sytuacjach.
Jak wykorzystać maślankę w kuchni?
Ten kwaśny i kremowy płyn można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko popijając „solo” w ciągu dnia. Doskonale sprawdza się jako składnik ciast, zwłaszcza różnego rodzaju placków czy i naleśników – sprawia, że wypieki są bardziej puszyste i wilgotne. Świetnie nadaje się także do marynowania mięsa– dzięki niej staje się ono delikatne i soczyste. Maślanka jest również popularna jako baza chłodników, koktajli owocowych czy kremowych zup. Można ją także pić samodzielnie lub dodawać do sosów i dressingów, by nadać im lekko kwaśny, orzeźwiający smak. Sprawdź też, jaki składnik dodać do maślanki, żeby zadziałała jeszcze lepiej.
Czytaj też:
Te śmietany mogą zrujnować twoje dania. Sprawdź skład, zanim znów po nie sięgnieszCzytaj też:
Ten kefir z Biedronki podbija serca dietetyków i ekspertów. Masz go w lodówce?