Produkty fit cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie sięga po nie wiele osób, bo uchodzą za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych artykułów spożywczych. Zwykle nie zawierają bowiem dodatku cukru. Mają jednak w swoim składzie związki, które mogą szkodzić zdrowiu. Zwraca na to uwagę dietetyczka Dominika Hatala. Ekspertka poruszyła tę kwestię w jednym z ostatnio opublikowanych postów. Jej spostrzeżenia sprawią, że zastanowisz się dwa razy, zanim znowu sięgniesz po batony czy napoje light.
Dlaczego produkty fit mogą szkodzić zdrowiu?
Wszystkiemu winne są słodziki, a zwłaszcza te, których nazwy kończą się na „ol”, na przykład sorbitol, maltitol czy mannitol. To alkohole cukrowe z grupy FODMAP. Skrót ten pochodzi od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols”. Można go przetłumaczyć jako „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”. Mówiąc prościej – chodzi o fermentujące węglowodany złożone z co najmniej jednej cząsteczki cukrowej, a także o tak zwane alkohole wielowodorotlenowe, czyli wspomniane wcześniej substancje słodzące.
Większość z nich wchłania się tylko częściowo w jelicie cienkim. Niestrawione resztki trafiają do jelita grubego, gdzie fermentują, powodując gazy, wzdęcia i biegunki. Niewielka ilość najczęściej nie robi problemu, ale większa porcja już może – zauważa dietetyczka.
Na te dolegliwości gastryczne szczególnie narażone są osoby z wrażliwym układem pokarmowym, a także pacjenci zmagający się z przewlekłymi chorobami jelit, na przykład zespołem jelita drażliwego (IBS). Spostrzeżenia specjalistki potwierdzają internauci. Swoimi doświadczeniami podzielili się w komentarzach pod postem ekspertki. „Czasami biorę taki jeden na próbę i potem mój żołądek i ja bardzo żałujemy”, „Właśnie dzisiaj zjadłam sporo tego kremu z filmiku i teraz mi skręca jelita”, „Odkryłam rok temu, że nie mogę spożywać nic ze słodzikami, bo wzdęcia i gazy mam po tym takie, że aż się chce płakać” – to tylko niektóre z wypowiedzi.
Jakie produkty zawierają szkodliwe słodziki?
Wspomniane słodziki można znaleźć w wielu różnych artykułach spożywczych. Zawierają je nie tylko produkty fit, ale również ketchupy, chipsy czy niektóre napoje, na przykład bezalkoholowe piwa smakowe. Co więcej, związki te znajdziemy w jogurtach, budyniach, żelkach, gumach do żucia, pieczywie, a także żywności przeznaczonej dla osób z cukrzycą. Warto bowiem podkreślić, że maltitol, sorbitol i inne alkohole cukrowe mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Czytaj też:
O tej porze możesz jeść słodycze bez wyrzutów sumienia. Dietetyczka stawia sprawę jasnoCzytaj też:
To nie sorbety są najzdrowsze. Dietetyczka zaskakuje i tłumaczy, które lody wybrać, a jakich unikać