Zrób to teraz, zanim sezon się skończy. 4 przepisy z porzeczek, które smakują jak wspomnienie wakacji

Zrób to teraz, zanim sezon się skończy. 4 przepisy z porzeczek, które smakują jak wspomnienie wakacji

Dodano: 
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki Źródło: Shutterstock / Jurga Jot
Latem dobrze jest jeść sezonowe owoce, które są prawdziwym skarbem natury. Moja mama zawsze zajada się porzeczkami – nie tylko ze względu na ich smak, ale też świetne właściwości zdrowotne. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do swojego menu. 

Warto korzystać z sezonu na świeże owoce i warzywa. Właśnie teraz mają one najwięcej smaku, ale też wartości odżywczych. Co więcej – często są także znacznie tańsze niż w innych miesiącach. Dojrzewają w naturalnych warunkach bez konieczności długiego transportu czy przechowywania, przez co są zdrowsze, ale też bardziej ekologiczne. Do swojej codziennej diety w lecie warto włączyć porzeczki – są to jedne z najzdrowszych owoców o tej porze roku.

Porzeczki to źródło antyoksydantów i witaminy C

Porzeczki nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale wpływają na nasze zdrowie. Są one bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy. Zdecydowanie najwięcej ma jej czarna porzeczka – 182 mg w 100 g. Dla porównania – w czerwonej porzeczce jest jej zaledwie 45 mg, a w białej – 40 mg. Porzeczki mają także silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chroni to komórki przed stresem oksydacyjnym, który może powodować rozwój niektórych chorób, na przykład sercowo-naczyniowych, a także przyspieszać starzenie się organizmu.

Te owoce są także wsparciem dla naszego serca – zawarte w nich antocyjany (przeciwutleniacze) mogą poprawiać profil lipidowy, obniżać ciśnienie i chronić naczynia krwionośne. Z kolei dzięki witaminie C i wspomnianych antocyjanach przyczyniają się do ochrony przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. To także źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawiają trawienie. Dostarczają także potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B.

Co zrobić z porzeczek? Proste przepisy

Czarne porzeczki świetnie nadają się do przygotowania domowego dżemu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników: czarnych porzeczek, cukru i wody. W zimie z pewnością podziękujesz sobie za ugotowanie tego przysmaku – będzie cudownym wspomnieniem lata.

Przepis: Dżem z czarnej porzeczki bez żelfiksu

Z poniższego przepisu przygotujesz 6 słoików dżemu porzeczkowego o pojemności 250 ml.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
1100 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówCzarne porzeczki obierz z ogonków i usuń zepsute lub niedojrzałe owoce. Przełóż obrane porzeczki do miski i zalej je zimną wodą. Dwukrotnie wypłucz owoce w misce, zmieniając wodę na świeżą, a następnie przelej owoce na sitku zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Odsączone z nadmiaru wody porzeczki przełóż do szerokiego, płaskiego rondla z grubym dnem. Jeżeli masz w kuchennej szafce żeliwną lub stalową brytfankę z grubym dnem, to również możesz jej użyć. Do robienia przetworów z owoców nie nadają się garnki aluminiowe.
  2. Dodanie wody i cukruDo garnka z owocami dodaj wodę i cukier. Ustaw garnek na najmniejszym palniku i przykryj pokrywką. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i ustaw minimalną moc palnika. Możesz przyśpieszyć robienie dżemu z czarnej porzeczki, rozgniatając owoce tłuczkiem do ziemniaków.
  3. GotowanieGotuj dżem z czarnej porzeczki na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Możesz przerwać gotowanie, pozostawiając garnek z dżemem w chłodnym miejscu i dokończyć przygotowywanie przetworów następnego dnia. Dżem z czarnej porzeczki jest gotowy, gdy ma konsystencję kisielu.
  4. Przekładanie do słoikówGorący dżem nakładaj do słoików suchą chochlą lub przelewaj go z garnka, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni pod rantem słoika. Przed zamknięciem słoika dokładnie przetrzyj jego rant czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zaraz po nałożeniu dżemu zakręcaj słoiki i ustawiaj je do góry dnem na tacce, która uchroni blat przed zabrudzeniem, jeżeli zakrętka okaże się nieszczelna. Po wystudzeniu przewróć słoiki, sprawdź, czy zakrętki dobrze trzymają – środek zakrętki powinien być lekko wklęsły i spróbuj je dokręcić. Jeżeli zakrętka ugina się pod palcem, to słoik nie jest zamknięty i trzeba ponownie zagotować dżem, przełożyć go do czystego, suchego słoika, zakręcić nową zakrętką i odstawić do ostygnięcia.

Możesz też upiec jogurtowe ciasto z porzeczkami. Jest proste i szybkie, a zobaczysz, że każdy będzie się nim zajadać.

Przepis: Ciasto jogurtowe z porzeczkami

Łatwe ciasto z sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g porzeczek (bez ogonków)

Sposób przygotowania

  1. Zrób masę jajecznąCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej wykorzystać do tego mikser). Dodaj cukier waniliowy.
  2. Wymieszaj składnikiMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko (aż do połączenia składników).
  3. Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysyp porzeczki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciekawym pomysłem jest również zrobienie porzeczkowego sernika, który smakuje naprawdę obłędnie. Będzie to też miłym urozmaiceniem dla miłośników tego wypieku.

Przepis: Sernik z czarną porzeczką

Zdrowy deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 500 g twarogu (może być „z wiaderka”)
  • ok. 400 g czarnych porzeczek
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • woda (do przygotowania żelatyny)
  • 1 galaretka owocowa

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj porzeczki z sokiem z cytrynyPorzeczki zmiksuj razem z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.
  2. Połącz składnikiW misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przygotuj zelatynęŻelatynę zalej wodą – delikatnie ponad poziom żelatyny (5 łyżeczek żelatyny, woda). Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją lekko.Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i kolejny raz wymieszaj.Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
  4. Włóż sernik do formyPrzełóż masę do formy lub do szklaneczek, czy miseczek i schłodź w lodówce.
  5. Przygotuj galaretkę owocowąPrzygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
  6. Wlej galaretkę na sernikJeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser. Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero, gdy będzie tężeć, bo może spłynąć na dół deseru.

Z porzeczek można zrobić także pyszny koktajl. Jest doskonały jako lekka przekąska lub drugie śniadanie, idealne również dla osób na diecie odchudzającej.

Przepis: Koktajl porzeczkowy

Lekki i orzeźwiający koktajl owocowy idealny jako letnie śniadanie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
187 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 2 banany
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówBanana obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Czerwone porzeczki umyj, zerwij z gałązek.
  2. Robienie koktajlu porzeczkowegoPorzeczki, banana oraz jogurt naturalny umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na gładką masę. Gdy koktajl był bardzo gęsty, wlej niewielką ilość wody.

Czytaj też:
Babcia miała rację! To warzywo jest niezawodne na jelita i nerki. Wypróbuj prosty przepis
Czytaj też:
Wyjmuję z lodówki i w 5 minut robię lipcową odżywkę do ogórków. Mszyc też się pozbędziesz

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl