Warto korzystać z sezonu na świeże owoce i warzywa. Właśnie teraz mają one najwięcej smaku, ale też wartości odżywczych. Co więcej – często są także znacznie tańsze niż w innych miesiącach. Dojrzewają w naturalnych warunkach bez konieczności długiego transportu czy przechowywania, przez co są zdrowsze, ale też bardziej ekologiczne. Do swojej codziennej diety w lecie warto włączyć porzeczki – są to jedne z najzdrowszych owoców o tej porze roku.
Porzeczki to źródło antyoksydantów i witaminy C
Porzeczki nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale wpływają na nasze zdrowie. Są one bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy. Zdecydowanie najwięcej ma jej czarna porzeczka – 182 mg w 100 g. Dla porównania – w czerwonej porzeczce jest jej zaledwie 45 mg, a w białej – 40 mg. Porzeczki mają także silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chroni to komórki przed stresem oksydacyjnym, który może powodować rozwój niektórych chorób, na przykład sercowo-naczyniowych, a także przyspieszać starzenie się organizmu.
Te owoce są także wsparciem dla naszego serca – zawarte w nich antocyjany (przeciwutleniacze) mogą poprawiać profil lipidowy, obniżać ciśnienie i chronić naczynia krwionośne. Z kolei dzięki witaminie C i wspomnianych antocyjanach przyczyniają się do ochrony przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. To także źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawiają trawienie. Dostarczają także potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B.
Co zrobić z porzeczek? Proste przepisy
Czarne porzeczki świetnie nadają się do przygotowania domowego dżemu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników: czarnych porzeczek, cukru i wody. W zimie z pewnością podziękujesz sobie za ugotowanie tego przysmaku – będzie cudownym wspomnieniem lata.
Przepis: Dżem z czarnej porzeczki bez żelfiksu
Z poniższego przepisu przygotujesz 6 słoików dżemu porzeczkowego o pojemności 250 ml.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 1100 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru
- 100 ml wody
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówCzarne porzeczki obierz z ogonków i usuń zepsute lub niedojrzałe owoce. Przełóż obrane porzeczki do miski i zalej je zimną wodą. Dwukrotnie wypłucz owoce w misce, zmieniając wodę na świeżą, a następnie przelej owoce na sitku zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Odsączone z nadmiaru wody porzeczki przełóż do szerokiego, płaskiego rondla z grubym dnem. Jeżeli masz w kuchennej szafce żeliwną lub stalową brytfankę z grubym dnem, to również możesz jej użyć. Do robienia przetworów z owoców nie nadają się garnki aluminiowe.
- Dodanie wody i cukruDo garnka z owocami dodaj wodę i cukier. Ustaw garnek na najmniejszym palniku i przykryj pokrywką. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i ustaw minimalną moc palnika. Możesz przyśpieszyć robienie dżemu z czarnej porzeczki, rozgniatając owoce tłuczkiem do ziemniaków.
- GotowanieGotuj dżem z czarnej porzeczki na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Możesz przerwać gotowanie, pozostawiając garnek z dżemem w chłodnym miejscu i dokończyć przygotowywanie przetworów następnego dnia. Dżem z czarnej porzeczki jest gotowy, gdy ma konsystencję kisielu.
- Przekładanie do słoikówGorący dżem nakładaj do słoików suchą chochlą lub przelewaj go z garnka, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni pod rantem słoika. Przed zamknięciem słoika dokładnie przetrzyj jego rant czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zaraz po nałożeniu dżemu zakręcaj słoiki i ustawiaj je do góry dnem na tacce, która uchroni blat przed zabrudzeniem, jeżeli zakrętka okaże się nieszczelna. Po wystudzeniu przewróć słoiki, sprawdź, czy zakrętki dobrze trzymają – środek zakrętki powinien być lekko wklęsły i spróbuj je dokręcić. Jeżeli zakrętka ugina się pod palcem, to słoik nie jest zamknięty i trzeba ponownie zagotować dżem, przełożyć go do czystego, suchego słoika, zakręcić nową zakrętką i odstawić do ostygnięcia.
Możesz też upiec jogurtowe ciasto z porzeczkami. Jest proste i szybkie, a zobaczysz, że każdy będzie się nim zajadać.
Przepis: Ciasto jogurtowe z porzeczkami
Łatwe ciasto z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g porzeczek (bez ogonków)
Sposób przygotowania
- Zrób masę jajecznąCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej wykorzystać do tego mikser). Dodaj cukier waniliowy.
- Wymieszaj składnikiMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko (aż do połączenia składników).
- Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysyp porzeczki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciekawym pomysłem jest również zrobienie porzeczkowego sernika, który smakuje naprawdę obłędnie. Będzie to też miłym urozmaiceniem dla miłośników tego wypieku.
Przepis: Sernik z czarną porzeczką
Zdrowy deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g twarogu (może być „z wiaderka”)
- ok. 400 g czarnych porzeczek
- sok z połowy cytryny
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- woda (do przygotowania żelatyny)
- 1 galaretka owocowa
Sposób przygotowania
- Zmiksuj porzeczki z sokiem z cytrynyPorzeczki zmiksuj razem z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.
- Połącz składnikiW misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotuj zelatynęŻelatynę zalej wodą – delikatnie ponad poziom żelatyny (5 łyżeczek żelatyny, woda). Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją lekko.Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i kolejny raz wymieszaj.Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
- Włóż sernik do formyPrzełóż masę do formy lub do szklaneczek, czy miseczek i schłodź w lodówce.
- Przygotuj galaretkę owocowąPrzygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
- Wlej galaretkę na sernikJeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser. Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero, gdy będzie tężeć, bo może spłynąć na dół deseru.
Z porzeczek można zrobić także pyszny koktajl. Jest doskonały jako lekka przekąska lub drugie śniadanie, idealne również dla osób na diecie odchudzającej.
Przepis: Koktajl porzeczkowy
Lekki i orzeźwiający koktajl owocowy idealny jako letnie śniadanie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 187 w każdej porcji
Składniki
- 400 g czerwonych porzeczek
- 2 banany
- 500 ml jogurtu naturalnego
- woda
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówBanana obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Czerwone porzeczki umyj, zerwij z gałązek.
- Robienie koktajlu porzeczkowegoPorzeczki, banana oraz jogurt naturalny umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na gładką masę. Gdy koktajl był bardzo gęsty, wlej niewielką ilość wody.
Czytaj też:
Babcia miała rację! To warzywo jest niezawodne na jelita i nerki. Wypróbuj prosty przepisCzytaj też:
Wyjmuję z lodówki i w 5 minut robię lipcową odżywkę do ogórków. Mszyc też się pozbędziesz