Masz je w kuchni? Ten jeden składnik działa lepiej niż pieprz i wzmacnia odporność

Masz je w kuchni? Ten jeden składnik działa lepiej niż pieprz i wzmacnia odporność

Dodano: 
Nasiona czarnuszki
Nasiona czarnuszki Źródło: Freepik/azerbaijan_stockers
Siemię lniane i chia znają niemal wszyscy. Ale o „złocie faraonów” słyszało niewielu. Na szczęście to niedoceniane superfood wraca do łask. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do diety.

„Złotem faraonów” nazywano nasiona czarnuszki. Niegdyś uchodziły za remedium na różne dolegliwości. Ich prozdrowotny potencjał docenia się również i dziś. Nie ulega bowiem wątpliwości, że mają wiele cennych właściwości. Te czarne ziarenka wyglądają niepozornie, ale kryją w sobie ogromną moc. Działają jak tarcza ochronna organizmu. Dowiedz się, dlaczego warto mieć je zawsze pod ręką i sprawdź, jak je wykorzystać.

Jak działają nasiona czarnuszki?

W medycynie ludowej nasiona czarnuszki były znane od tysięcy lat. Już starożytni Egipcjanie doceniali ich prozdrowotne właściwości. Niepozorne ziarenka są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają między innymi tymochinon. To silny antyoksydant. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Hamuje namnażanie się wolnych rodników. Neutralizuje ich negatywny wpływ na tkanki. Spowalnia procesy starzenia, łagodzi stany zapalne i zapobiega uszkodzeniom komórek.

Badania jednoznacznie wskazują, że wszystkie surowce bazujące na czarnuszce mają działanie hipoglikemizujące [obniżają stężenie glukozy we krwi – przyp. red] – podkreśla dietetyk dr Angelika Kargulewicz w jednym z nagrań opublikowanych w sieci.

Czarnuszka wspomaga również pracę wątroby. Poprawia funkcjonowanie narządu i wspiera jego regenerację. Pozytywnie oddziałuje też na układ sercowo- naczyniowy. Redukuje ciśnienie tętnicze krwi, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób cywilizacyjnych, takich jak na przykład miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. W dodatku usprawnia przemianę materii. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Co więcej, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz antywirusowe. Wzmacnia odporność i mechanizmy obronne organizmu w walce z infekcjami.

Jak włączyć nasiona czarnuszki do diety?

Nasiona czarnuszki znajdują bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Można je śmiało dorzucić do domowych, wytrawnych wypieków, na przykład chleba czy bułek. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do past warzywnych i dań mięsnych. Poza tym to – jak zaznacza dr Angelika Kargulewicz – idealny zamiennik pieprzu. Nie podrażnia przewodu pokarmowego, a jednocześnie może pomóc w niwelowaniu niestrawności.

Zazwyczaj taka ilość lecznicza to od 0,5 do nawet 5 gramów dwa razy dziennie sproszkowanych nasion – zauważa ekspertka.

Czytaj też:
Nowy tydzień, a w Biedronce ceny jak sprzed lat. Mleko i masło tak tanie tylko w te dni
Czytaj też:
Te produkty z Biedronki są kopalnią żelaza. Dietetyczka: warto jeść je codziennie

Opracowała:
Źródło: dr Angelika Kargulewicz/ YouTube