-
Rakotwórcza żywność, czyli jaka? Tych produktów lepiej unikać?
Jakość dostępnych w sklepach produktów spożywczych z roku na rok jest coraz gorsza. Naturalną żywność zastępują produkty wysoko przetworzone, które pełne są sztucznych dodatków od żywości. Sprawia to, że w naszej diecie mogą znaleźć się...
ProduktySkładniki odżywcze -
Kiełki. Dlaczego warto je jeść?
Kiełki możemy bez problemu kupić przez cały rok. Chociaż nie należą do najtańszych produktów, są wyjątkowo wydajne. Dosłownie kilka sztuk potrafi odmienić smak najnudniejszej kanapki.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Bezmięsne kotlety? Swoje przepisy zdradziła Daria Ładocha
Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Nawet jeśli ktoś nie ma chęci na stałe zrezygnować z mięsa, może raz na jakiś czas przyrządzić jarską alternatywę kotletów.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Dlaczego warto pić kakao? Korzyści są... słodkim zaskoczeniem!
Myślenie, że zjedzenie kawałka czekolady jest czystą przyjemnością, jest naturalne. Ale ten smakołyk niesie również pewne korzyści zdrowotne. I za to możesz podziękować kakao, które jest fasolą, która ostatecznie przekształca się w...
ProduktyŻywienie -
Niedobór witaminy D po menopauzie związany z bólem dolnej części pleców
Niedobór witaminy D jest niebezpieczny w każdym wieku, jednak może mieć różne dodatkowe konsekwencje w różnych grupach wiekowych. Płeć też odgrywa tu znaczenie. Niedawno naukowcy postanowili skupić się na kobietach po menopauzie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Nie bez powodu nazywana królową wszystkich kasz. Kasza jaglana i jej rozgrzewające właściwości
Chociaż prym wciąż wiodą tanie i smaczne ziemniaki, coraz częściej sięgamy po kaszę i to nie tylko gryczaną. Kasza jaglana jest tu zdecydowaną królową. Poznaj jej prozdrowotne właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
5 zimowych pokarmów dla zdrowia twojego serca
Zimą warto wspomagać swoje serce odpowiednimi pokarmami. Chociaż za oknem temperatury są raczej plusowe, nasz organizm wie, że jest zima. Co warto zjeść, by serce było szczęśliwe?
ProduktyŻywienie -
Czy jedzenie czosnku może zapobiec infekcji koronawirusem?
Medycyna naturalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jej zwolennicy szukają na własną rękę szukają sposobów na wzmocnienie odporności immunologicznej i ochronę organizmu przed koronawirusem. Czy czosnek może zapobiec...
ProduktySkładniki odżywcze -
Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur
Suplementy diety, opakowania żywności, alergeny pokarmowe i inne tematy będą zgłębiali uczniowie warmińsko-mazurskich szkół w ramach "TRUST your FOOD" – warsztatów przygotowanych przez naukowców i jedną z firm.
ProduktyDietyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Czym jest glutaminian sodu i czy należy się go bać?
Glutaminian sodu nie cieszy się dobrą sławą. Czy słusznie? A może jednak eksperci przesadzają i regularne spożywanie tego dodatku wcale nie szkodzi zdrowiu?
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanieŻywienie Wideo -
Dlaczego nadużywanie alkoholu nie znika samo z siebie wraz z wiekiem?
W naszej popularnej świadomości istnieje obraz ciężko pijącego, intensywnie imprezującego młodego studenta. Z tym wiąże się oczekiwanie, że po dwudziestce większość z nich osiedli się i ograniczy nawyki związane z piciem.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak znajomi z Facebooka wpływają na nasze wybory żywieniowe?
Na nasze nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ preferencje żywieniowe naszych przyjaciół, w tym naszych znajomych online. Autorzy nowego badania uważają, że ich praca może być również wykorzystana do zachęcenia ludzi do jedzenia większej...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić idealną, włoską pizzę? Swój przepis zdradza Valerio Valle
W każdym mieście w Polsce możemy znaleźć pizzerię. Zjedzenie tego włoskiego przysmaku nie stanowi żadnego problemu. Otrzymamy do z dowodem do domu. Ale może lepiej przyrządzić pizzę samodzielnie? Sekretem jest idealne ciasto.
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie Wideo -
Sfermentowane produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko śmierci
Jednak badanie ma charakter obserwacyjny i istnieją pewne ograniczenia. Czy warto więc włączyć do swojej diety sfermentowane produkty sojowe?
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie -
Jak zrobić idealny krupnik? Swój sekret zdradza Andrzej Polan
W okresie jesienno-zimowym ciepłe, rozgrzewające i treściwe zupy cieszą się ogromną popularnością. Tylko dzieci jakoś niechętnie po nie sięgają. Jak zrobić idealny krupnik, który z przyjemnością zjedzą także maluchy? Swój przepis...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Niespodziewani goście? Grzegorz Zawierucha udowadnia, dlaczego warto mieć w lodówce ciasto francuskie
Ciasto francuskie możemy kupić właściwie w każdym, większym sklepie spożywczym. Przechowuje się je w lodówce, a dzięki stosunkowo długiemu terminowi ważności, może uratować nas, gdy pojawią się niespodziewani goście. Największą jego...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieŻywienie Wideo -
Czy warto przerzucić się na kawę zbożową?
Dzień bez aromatycznej, czarnej kawy to dla wielu osób dzień stracony. Prawdziwy dramat zaczyna się wówczas, gdy ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z ulubionego napoju. Co wtedy zrobić? Można przerzucić się na kawę zbożową, która...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Naturalny związek w warzywach pomaga zwalczać stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby nie występuje wyłącznie u osób nadużywających alkoholu. Dlatego też naukowcy szukają sposobu walki z tych schorzeniem, bo może rozwinąć się u osób otyłych i prowadzących niezdrowy tryb życia.
Produkty -
Nie wszystkie domowe filtry do wody całkowicie usuwają toksyczne związki
Filtry do wody, które masz w domu mogą działać inaczej i mieć bardzo różne ceny, ale mają jedną wspólną cechę: mogą nie usunąć wszystkich zanieczyszczeń wody pitnej, które najbardziej cię niepokoją.
ProduktyŻywienie -
Jak nieprzetworzone mięso, drób i ryby wpływają na układ krążenia i ryzyko śmierci?
Eksperci wiedzą, że przetworzone czerwone mięso może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci. Ale czy nieprzetworzone mięso, ryby i drób są mniej szkodliwe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody
Powszechnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. O ile z tymi drugimi większość z nas nie ma problemu, tak te pierwsze wciąż nie cieszą się taką popularnością, jak powinny.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo