Niebezpieczna bakteria w rybie z Carrefoura. Produkt jest wycofywany

Niebezpieczna bakteria w rybie z Carrefoura. Produkt jest wycofywany

Dodano: 
Wędzony łosoś. Zdjęcie ilustracyjne.
Wędzony łosoś. Zdjęcie ilustracyjne. Źródło:FreeImages.com
W partii wędzonego na zimno łososia została wykryta zbyt duża liczba bakterii Listeria monocytogenes – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w partii Łososia Atlantyckiego wędzonego na zimno – informuje GIS. Jak czytamy, nie należy spożywać ryby wymienionej w komunikacie, bo może to spowodować chorobę nazywaną listeriozą.

Szczegóły wycofywanego produktu

  • Produkt – Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g,
  • Numer partii: L39321,
  • Data minimalnej trwałości: 22.10.2022,
  • Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski.

Jak informuje GIS, sieć sklepów Carrefour wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia. Wszystko odbywa się pod nadzorem odpowiednich służb. Jak czytamy w komunikacie, w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Dlaczego bakterie Listeria są niebezpieczne?

Listeria monocytogenes to bardzo niebezpieczny rodzaj bakterii Gram-dodatnich, które wywołują m.in. uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego. W niektórych przypadkach zakażenie bakterią Listeria monocytogenes może doprowadzić do poważnych powikłań, do których zaliczamy np. zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Choroba wywołana przez bakterię to listerioza. Stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Czytaj też:
Listeria bakteria – gdzie może się znajdować i objawy zakażenia
Czytaj też:
Groźna bakteria w popularnej wędlinie. Jest ostrzeżenie GIS

Opracowała:
Źródło: gis.gov.pl