Dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i... tania. To wystarczające argumenty, aby sezon dyniowy wykorzystać w pełni i jak tylko się da. Brakuje ci pomysłów na to, co zrobić z dyni? Podpowiadamy!
6 przepisów na dania z dyni
To przepisy proste i dla każdego. No może z wyjątkiem ostatniego, który jest zarezerwowany jedynie dla dorosłych.
Zupa dyniowa
Zupę dyniową można zrobić na wiele sposób i... każdy jest dobry! My proponujemy dyniową z wyjątkowym dodatkiem: masłem orzechowym. Sprawdź nasz przepis na rozgrzewającą zupę z dyni.
Budyń dyniowy
To przepyszny i oryginalny deser. Budyń dyniowy możesz też podać na śniadanie. Sprawdź, jak zrobić budyń dyniowy.
Sałatka z dynią i szpinakiem
Prosta, szybka i zdrowa. Możesz ją podać na kolację, wziąć do pracy, albo potraktować jako dodatek do obiadu. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z dynią i szpinakiem.
Koktajl z buraków i dyni
Smoothie z dyni i buraka to prawdziwa jesienna bomba witaminowa. Taki koktajl jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i niezwykle efektowny! Dwukolorowy, gęsty napój przekona największych niejadków. Zobacz przepis na koktajl z buraków i dyni.
Kisiel z dyni i pomarańczy
Lekki, orzeźwiający i po prostu smaczny. Jeśli szukasz pomysłu na jesienny deser z charakterem (ale niekoniecznie zabójczą ilością kalorii) to dyniowy kisiel jest dla ciebie! Wypróbuj przepis na kisiel z dyni i pomarańczy.
Nalewka dyniowa
Czy z dyni można zrobić nalewkę? Jak najbardziej! Stosowana leczniczo wzmocni odporność i pozytywnie wpłynie na urodę. Zobacz, jak zrobić nalewkę z dyni.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia zawiera bardzo dużo składników odżywczych, a dodatkowo jest niskokaloryczna, dzięki czemu stanowi idealny element diety odchudzającej. Sprzyja utracie kilogramów, nie powodując przy tym niedoborów. Co więcej, zawiera błonnik, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i pomaga utrzymać regularność wypróżnień.
Dynia jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które zawierają mnóstwo cynku, witaminy E, błonnika, magnezu, fosforu, potasu, niacyny i zdrowych tłuszczy (pestki dyni warto wykorzystywać jako dodatek do dyniowych dań – zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.
Dynia jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna, które mogą neutralizować wolne rodniki. Tym samym dynia może chronić przed rozwojem nowotworów. Dynia zawiera również witaminy C i E, a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji i zdrowiu.
Według bazy danych żywności Departamentu Rolnictwa USA, w jednej filiżance dyni pokrojonej w kostkę, znajdziemy:
-
Kalorie: 30
-
Białko: 1,2 g
-
Węglowodany: 8 g
-
Tłuszcz: 0,1 g
-
Cukier: 3,2 g
-
Błonnik: 0,6 g
- Sód: 1 mg
Czytaj też:
Trzy pomysły na zdrowe koktajle ze śliwek. Idealne na śniadanieCzytaj też:
Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty