Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych

Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych

Dodano: 
Dynia.
Dynia. Źródło:Shutterstock
Masz dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Zajrzyj do naszej dyniowej galerii. To 6 pomysłów na to, jak wykorzystać dynię w kuchni. To m.in. przepis na zupę dyniową z nietypowym dodatkiem oraz na... nalewkę z dyni.

Dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i... tania. To wystarczające argumenty, aby sezon dyniowy wykorzystać w pełni i jak tylko się da. Brakuje ci pomysłów na to, co zrobić z dyni? Podpowiadamy!

6 przepisów na dania z dyni

To przepisy proste i dla każdego. No może z wyjątkiem ostatniego, który jest zarezerwowany jedynie dla dorosłych.

Zupa dyniowa

Zupę dyniową można zrobić na wiele sposób i... każdy jest dobry! My proponujemy dyniową z wyjątkowym dodatkiem: masłem orzechowym. Sprawdź nasz przepis na rozgrzewającą zupę z dyni

Budyń dyniowy

 To przepyszny i oryginalny deser. Budyń dyniowy możesz też podać na śniadanie. Sprawdź, jak zrobić budyń dyniowy.

Sałatka z dynią i szpinakiem

 Prosta, szybka i zdrowa. Możesz ją podać na kolację, wziąć do pracy, albo potraktować jako dodatek do obiadu. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z dynią i szpinakiem.

Koktajl z buraków i dyni

Smoothie z dyni i buraka to prawdziwa jesienna bomba witaminowa. Taki koktajl jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i niezwykle efektowny! Dwukolorowy, gęsty napój przekona największych niejadków. Zobacz przepis na koktajl z buraków i dyni

Kisiel z dyni i pomarańczy

Lekki, orzeźwiający i po prostu smaczny. Jeśli szukasz pomysłu na jesienny deser z charakterem (ale niekoniecznie zabójczą ilością kalorii) to dyniowy kisiel jest dla ciebie! Wypróbuj przepis na kisiel z dyni i pomarańczy.

Nalewka dyniowa

 Czy z dyni można zrobić nalewkę? Jak najbardziej! Stosowana leczniczo wzmocni odporność i pozytywnie wpłynie na urodę. Zobacz, jak zrobić nalewkę z dyni.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia zawiera bardzo dużo składników odżywczych, a dodatkowo jest niskokaloryczna, dzięki czemu stanowi idealny element diety odchudzającej. Sprzyja utracie kilogramów, nie powodując przy tym niedoborów. Co więcej, zawiera błonnik, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i pomaga utrzymać regularność wypróżnień.

Dynia jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które zawierają mnóstwo cynku, witaminy E, błonnika, magnezu, fosforu, potasu, niacyny i zdrowych tłuszczy (pestki dyni warto wykorzystywać jako dodatek do dyniowych dań – zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.

Dynia jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna, które mogą neutralizować wolne rodniki. Tym samym dynia może chronić przed rozwojem nowotworów. Dynia zawiera również witaminy C i E, a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji i zdrowiu.

Według bazy danych żywności Departamentu Rolnictwa USA, w jednej filiżance dyni pokrojonej w kostkę, znajdziemy:

  • Kalorie: 30
  • Białko: 1,2 g
  • Węglowodany: 8 g
  • Tłuszcz: 0,1 g
  • Cukier: 3,2 g
  • Błonnik: 0,6 g
  • Sód: 1 mg

Czytaj też:
Trzy pomysły na zdrowe koktajle ze śliwek. Idealne na śniadanie
Czytaj też:
Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty

Źródło: Zdrowie WPROST.pl