Zupa z cukinii najczęściej przygotowywana jest sezonowo – późnym latem, gdy popularnego „kabaczka” jest pod dostatkiem. Dzięki temu, że jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, może być pomysłem na letni obiad lub kolację. Dla osób, które kochają zupy kremy będzie propozycją idealną. Jest niskokaloryczna, nawadniająca, a zarazem sycąca.
Przepis na zupę z cukinii
Składniki
- 700 g cukinii (ok. 3 małe sztuki)
- 0,75 szklanki bulionu
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
- W dużym rondlu rozpuść masło w oliwie z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż na umiarkowanie małym ogniu, często mieszając, ok. 7-8 minut.
- Dodaj cukinię i dalej podsmażaj, aż zmięknie, około 10 minut.
- Dodaj bulion i 1,5 szklanki wody i zagotuj.
-
Gotuj wszystko około 10 minut.
- Przestudzoną zupę zmiksuj w blenderze na gładko.
- Dopraw jeszcze solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
- Podawaj w małych miseczkach.
Cukinia – właściwości odżywcze
Cukinia jest jednym z najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Zawiera ona mnóstwo witamin: witaminę A, niektóre witaminy z grupy B (B1. B2, B3 oraz B6, B9), a także witaminy C, E i K. W 100 g cukinii znajduje się 0.1 g tłuszczów, 1 g błonnika, 1.2 g białka, a także 3.1 g węglowodanów. Jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Co więcej, cukinia wspomaga przemianę materii i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi, zalecana jest zaleca się osobom chorującym na cukrzycę.
Czytaj też:
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę