Przepis na wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami

Przepis na wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami

Dodano: 
Mazurek czekoladowy z orzechami
Mazurek czekoladowy z orzechami Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
Mazurek to jedno z najpopularniejszych ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Jak go wykonać? Sprawdź przepis!

Mazurek wielkanocny jest symbolem kończącego się wielkiego postu. Dawniej moment ten obchodzono bardzo uroczyście – był nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Sam przepis przywędrował do nas z Turcji i zyskał dużą popularność na Mazowszu. To stąd prawdopodobnie wywodzi się polska nazywa ciasta. „Mazurem” był po prostu mieszkaniec Mazowsza.

Mazurek – staropolskie ciasto na kruchym spodzie

Tradycja wypieku mazurka sięga w Polsce XVII wieku. Kruche ciasto pokrywano wtedy było grubą warstwą bakalii, konfitury lub twarogu. Masa mazurkowa wyrabiana była w tzw. donicach, czyli starodawnych miskach kamionkowych. Swego czasu znane było powiedzenie „sadź dziewce do donicy, niech wierci”. Dziś nikt nie musi poświęcać wiele czasu na wyrobienie tego ciasta, ponieważ odciążają nas roboty kuchenne. Ciasto na mazurka powinno być niskie – zwykle jego wysokość nie przekracza 4 cm. Jest za to bogato zdobione i dziś często ma lukrowane napisy związane z Wielkanocą.

Jak przygotować wielkanocny mazurek? To nic trudnego

Istnieje wiele przepisów na wielkanocny mazurek – różnią się typem ciasta, rodzajem dodatków i dekoracją. Wielu z nas preferuje prosty przepis, który bez problemu wykona u siebie w domu. Poniższą recepturę przygotowali cukiernicy z Restauracji Dwór Korona Karkonoszy. Warto zaopatrzyć się w składniki i przygotować ciasto samemu!

Przepis: Mazurek czekoladowy

Wielkanocne ciasto z małą ilością cukru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • Dodatkowo orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Zrób masę na ciastoSkładniki ciasta: mąkę, masło, cukier, sól, jajko i orzechy wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  2. Rozwałkuj i wstaw do lodówkiCiasto rozwałkuj na prostokąt 20x30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
  3. Upiecz ciasto i nałóż powidłaWłóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35 – 40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.
  4. Przygotuj pozostałe dodatkiŚmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i gdy zacznie się rozpuszczać, wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.

Czytaj też:
Przepis na domowy sękacz. Możesz upiec go na blasze

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Dwór Korona Karkonoszy
 0

Czytaj także