Odgrzewane kotlety mielone mogą być smaczniejsze niż świeże. Zastosuj ten trik

Odgrzewane kotlety mielone mogą być smaczniejsze niż świeże. Zastosuj ten trik

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock
Lubisz kotlety mielone? Podpowiadamy jak je odgrzać, żeby smakowały lepiej niż świeże. Sekret odgrzewania mięsa opiera się na tym triku. Poznaj go.

Kotlety mielone to ulubione danie Polaków. Są proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne. Zazwyczaj przygotowuje się je z większej ilości mielonego mięsa, żeby jeść je przez dwa lub trzy dni. Usmażone wcześniej kotlety, czekają kilka dni w lodówce, aż podasz je na talerzu. Jak wiadomo, takie warunki nie sprzyjają zachowaniu soczystości. Co zrobić, by były one równie smaczne i soczyste, a może nawet lepsze niż smażone na świeżo?

Jak odgrzewać kotlety mielone, by były jeszcze lepsze?

Wiele osób po wyciągnięciu kotletów z lodówki wkłada je po prostu do kuchenki mikrofalowej. Ekspertka odradza jednak taki sposób, bo jej zdaniem odgrzane w ten sposób mięso staje się suche. Jak zatem odgrzać kotlety, by były wilgotne w środku, miękkie i pełne smaku?

Odgrzewaj kotlety na patelni

Na natłuszczonej patelni należy rozgrzać odrobinę wody. Następnie położyć na niej zimne kotlety i przykryć pokrywką. Wytworzona para doskonale nawilży mięso. Na koniec można dodać nieco tłuszczu i delikatnie obsmażyć mielone. Tak odsmażone kotlety będą wyjątkowo soczyste w środku oraz rumiane i chrupiące na zewnątrz. Zdecydowanie lepsze niż pierwszego dnia.

Jakie mięso wybrać, by kotlety były smaczne i soczyste?

Aby przygotować smakowitą potrawę, musicie postawić na jakość jej głównego składnika. Gotowe, mielone mięso to rozwiązanie awaryjne, gdy brakuje wam czasu i możliwości kupna lepszej jakości mięsa – doradza ekspertka. Warto wybrać się do sklepu mięsnego lub do rzeźnika i tam kupić ładny kawałek mięsa wieprzowego i następnie zmielić je w domu. Ważne, by mięso miało w sobie trochę tłuszczu, który sprawia, że przyrządzone z niego kotlety są wilgotne. Ci, którzy dbają o linię, zamiast wieprzowego mięsa powinni wybrać drób.

Pamiętaj, żeby do kotletów podać warzywa

Mięso jest naturalnie sycące, ponieważ jest bogate w białko. Nie zawiera jednak błonnika i minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Do mięsnego dania najlepiej więc podać warzywną sałatkę.

Czytaj też:
Chcesz schudnąć? Koniecznie musisz mieć w kuchni te 5 produktów
Czytaj też:
6 produktów, które nie sprzyjają zdrowiu nerek. Ogranicz je już dziś



Opracowała:
Źródło: Przeslij przepis