To najzdrowsza wersja jajecznicy. Jak zrobić jajecznicę na parze?

To najzdrowsza wersja jajecznicy. Jak zrobić jajecznicę na parze?

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock
Nie ma zdrowszej i bardziej lekkostrawnej wersji tego popularnego dania, niż jajecznica zrobiona na parze. Można ją podawać nawet małym dzieciom.

Unikasz smażonych potraw, jesteś na diecie lekkostrawnej albo chcesz przygotować jajecznicę dla małego dziecka? Zrób jajecznicę na parze! To bardzo proste i nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych kuchennych urządzeń. Wystarczy garnek i metalowa miska. A do samej jajecznicy: tylko jajka i sól.

Jak zrobić jajecznicę na parze?

W garnku zagotuj wodę. Miska, którą chcesz wykorzystać, powinna wejść w garnek i oprzeć się na jego brzegach. W drugim naczyniu rozkłóć (wymieszaj) jajka z odrobiną soli. Wylej do miski ustawionej na garnku. Gotuj nawet kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając jajka w misce, aż się równomiernie zetną.

Taka jajecznica jest wyjątkowo delikatna, ale – to ważne – wcale nie jest mdła. Doskonale w niej czuć smak samych jajek. Jeśli robisz jajecznicę na parze, warto wybrać dobrej jakości jaja – najlepiej ekologiczne, albo przynajmniej od kur z wolnego wybiegu.

Jak podać jajecznicę na parze?

Jajecznicę na parze podawaj dokładnie tak samo, jak zwykłą jajecznicę smażoną na maśle czy oliwie. Będzie świetnie smakować w towarzystwie pszennych bułek śniadaniowych, ciemnego chleba czy grzanek. Jajecznicę możesz posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub udekorować rukolą. Oczywiście świetnie smakuje doprawiona świeżo zmielonym pieprzem.

Jajecznicę możesz podawać na wiele sposobów: na kanapkach (np. razem z awokado i świeżym ogórkiem) albo jako oryginalne nadzienie do wydrążonych z nasion pomidorków koktajlowych. Jeśli to jajecznica dla osoby na diecie lekkostrawnej, podaj ją z delikatnym białym pieczywem.

Czytaj też:
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Czytaj też:
Trzy najgorsze śniadania dla dziecka (i nie tylko). Co dać w zamian?

Opracowała:
 0

Czytaj także