Masło klarowane: wartości odżywcze
100 g masła klarowanego dostarcza następujące składniki odżywcze:
- Kalorie: 880
- Białko: 0,25 g
- Tłuszcz: 99,5g
- Węglowodany: 0 g
- Błonnik: 0 g
- Cholesterol: 264 mg
Masło klarowane zawiera także niewielkie ilości witamin A, D, E i B6, a ponadto retinolu i beta-karotenu.
Stosowanie w kuchni masła klarowanego
Masło klarowane jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które wytrzymują wysokie temperatury bez uszkodzeń. Wydaje się również, że ogrzewanie masła klarowanego wytwarza znacznie mniej toksycznego związku akryloamidu niż ogrzewanie olejów roślinnych i nasion.
Jedno badanie wykazało, że z oleju sojowego wytwarzało się ponad 10 razy więcej akryloamidu niż z masła klarowanego, gdy każdy tłuszcz był podgrzewany do 160 °C.
Ponadto masło klarowane ma wysoką temperaturę dymienia, czyli temperaturę, w której tłuszcze stają się lotne i zaczynają dymić. Jego temperatura dymienia wynosi 250 °C, czyli jest znacznie wyższa niż temperatura dymienia zwykłego masła – 175 °C. Dlatego podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach masło klarowane ma wyraźną przewagę nad masłem ekstra.
Jednakże, chociaż masło klarowane jest bardziej stabilne w wysokiej temperaturze, zwykłe masło może być bardziej odpowiednie do pieczenia i gotowania w niższych temperaturach ze względu na lżejszy, bardziej kremowy smak.
Potencjalne niekorzystne skutki spożycia masła klarowanego
Reakcje ludzi na spożycie tłuszczów nasyconych są bardzo zróżnicowane. Osoby, u których poziom cholesterolu LDL (złego) zwykle wzrasta w odpowiedzi na wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, powinny ograniczyć spożycie masła klarowanego do jednej lub dwóch łyżek stołowych dziennie.
Innym problemem jest to, że podczas produkcji masła klarowanego w wysokiej temperaturze zawarty w nim cholesterol może ulec utlenieniu. Utleniony cholesterol wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca.
Według jednej szczegółowej analizy masło klarowane zawiera utleniony cholesterol, ale świeże masło nie.
Jak zrobić masło klarowane?
Masło klarowane jest bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy chwila cierpliwości. Wielu z nas zadaje sobie pytanie, jak sklarować masło? Weź prawdziwe masło, czyli takie o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82 %. Nie może to być miks tłuszczowy. Umieść masło w garnku z grubym dnem, najlepiej, by nie był to garnek o dużej powierzchni: tłuszcz powinien wolno podgrzewać się na małym ogniu. Kiedy masło roztopi się do końca, a na jego powierzchni powstanie piana, będzie to znak, że czas rozpocząć proces właściwego klarowania. Zbierz pianę łyżką i usuń ją, aż powierzchnia masła będzie czysta. Następnie ciekłe masło zlej do pojemnika, w którym zechcesz je przechowywać. Rób to wolno, cieniutkim strumieniem, aby warstwa, która osadziła się na dnie, nie trafiła do produktu końcowego. Po wystudzeniu wstaw masło klarowane do lodówki.
Czytaj też:
Diety niskowęglowodanowe i ketogeniczne poprawiają zdrowie mózguCzytaj też:
Dieta ketotariańska – na czym polega? Co to jest i czy pozwala schudnąć?Czytaj też:
Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity!