Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi

Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi

Dodano: 
Drożdżówki w serem.
Drożdżówki w serem. Źródło:Shutterstock / nelea33
Kupne drożdżówki w żaden sposób nie mogą równać się tym domowym! Są idealnie miękkie i dobre nawet następnego dnia. Zobacz, jak zrobić domowe drożdżówki z serem.

Dom pachnący wanilią i skórką pomarańczy, kawa i ciepłe, świeże drożdżówki... Brzmi jak idealny plan na leniwy poranek albo niedzielne popołudnie? Rozgrzewaj piekarnik i upiecz przepyszne drożdżówki z naszego przepisu.

Jak zrobić domowe drożdżówki z serem?

Postaw na dobrej jakości składniki – dobre jajka, masło i twaróg. Zrób własną masę serową, jest dużo lepsza, niż gotowce do serników w wiaderkach. Lepiej też, jeśli nadzienie do drożdżówek nie jest idealnie gładkie. Najlepszy będzie tu twaróg tłusty lub półtłusty. Jeśli czujesz, że masa jest zbyt sucha, dodaj słodkiej śmietanki lub odrobinę mleka.

Drożdżówki z serem nie muszą być okrągłe. Możesz zrobić drożdżówki serowe o dowolnym kształcie (ślimaki, koperty itp). Możesz dodatkowo posmarować gotowe już drożdżówki lukrem (zrobisz go, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny). Jeśli chcesz, do masy serowej możesz dodać namoczone wcześniej rodzynki albo kandyzowaną skórkę pomarańczy. Możesz też ułożyć na serze ulubione owoce (latem świeże, zimą mrożone): maliny, wiśnie czy porzeczki.

Jeśli chcesz, aby twoje drożdżówki miały po upieczeniu błyszczące brzegi, posmaruj je przed włożeniem do piekarnika żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Jak zrobić drożdżówki z makiem i drożdżówki z jabłkami?

Masz ochotę na drożdżówki z innym niż serowe nadzieniem? Nic trudnego! Po prostu wykorzystaj ciasto z przepisu jako bazę do swoich drożdżówek i wypełnij je ulubionymi dodatkami: mogą to być pokrojone w kostkę i przesmażone z cukrem jabłka, połówki śliwek posypane z kruszonką, masa budyniowa lub makowa.

Przepis: Domowe drożdżówki z serem

Drożdżowe bułki z nadzieniem z sera twarogowego na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Nadzienie twarogowe: 400 g twarogu, 2 żółtka, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Zrób zaczyn drożdżowyDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę i uszykuj resztę składników.
  2. Wyrób ciastoDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, masło i zaczyn drożdżowy.Wyrabiaj wszystko 5-10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Zrób nadzienie seroweSer zmiel lub przeciśnij przez praskę, dodaj cukier i resztę składników. Wymieszaj wszytlko.
  4. Upiecz drożdżówkiPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Wgłębienia na nadzienie serowe możesz zrobić dociskając ciasto dnem szklanki lub innego naczynia. Wypełnij wgłebienie serem, przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut. Piecz 25 minut.

Czytaj też:
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Czytaj też:
Jak zrobić kruche ciasto na słodko? Idealne ciasto na tartę, spód sernika i kruche ciasteczka