Drożdżowe kapuśniaczki to inaczej paszteciki z kapustą i grzybami. Przygotowane z postnym nadzieniem znajdują się na wielu wigilijnych stołach. Jak zrobić tradycyjne kapuśniaczki?
Jak wybrać kiszoną kapustę do pasztecików?
Kupując kapustę do pasztecików i innych wigilijnych potraw, zwracaj uwagę na etykiety. Kiszona kapusta oprócz samej kapusty, przypraw i ewentualnie marchewki nie powinna mieć żadnych zakwaszających dodatków.
Kapusta do pasztecików powinna być kwaśna. Dlatego nie namaczaj jej wcześniej w wodzie. Dodaj do kapusty swoje ulubione grzyby. Prawdziwki będą delikatniejsze, podgrzybki mają bardziej intensywny smak i nadadzą też ciemniejszego koloru kapuście. Do nadzienia można ewentualnie użyć pieczarek (najlepiej startych i przesmażonych wcześniej) ale dobrze się tu też sprawdzi proszek grzybowy, czyli suszone i zmielone grzyby.
Jak zrobić dobre ciasto na paszteciki?
Sekretem dobrego drożdżowego ciasta jest odpowiednio długie wyrabianie. Ciasto najprościej wyrobić w robocie z hakiem do ciast drożdżowych, jeśli takiego nie masz – poświęć kilkanaście minut na dokładne wyrobienie ciasta. Nie zapomnij przyprawach, tu kluczowa jest gałka muszaktołowa. Paszteciki można posypać ulubionymi dodatkami – np. kminkiem, czarnuszką albo makiem. Robi się to przed pieczeniem – trzeba najpierw posmarować paszteciki rozbełtanym z mlekiem jajkiem i dopiero posypać kminkiem czy innym dodatkiem.
Kapuśniaczki doskonale smakują świeże i ciepłe, ale można je z powodzeniem zrobić wcześniej a później odgrzewać (w piekarniku albo na patelni). Paszteciki z kapustą i grzybami najlepiej podawać z tradycyjnym czerwonym barszczykiem.
Przepis: Drożdżowe kapuśniaczki
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ¾ kostki rozpuszczonej margaryny lub masła
- sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa
- Nadzienie:
- kapusta kiszona (ok. 500 g)
- kilka suszonych grzybów
- łyżka oleju
- cebula
- jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Zrób ciasto drożdżoweZ drożdży, części mleka i cukru (ok. pół łyżeczki) zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę lub masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 min. Odstaw do wyrośnięcia.
- Zrób nadzienieKapustę ugotuj z grzybami, odcedź i drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na oleju, dodać kapustę, jajko, dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Zrób pasztecikiCiasto rozwałkuj i krój na prostokąty. Na każdy kładź nadzienie i zawijaj. Odstaw paszteciki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piecz ok. 20-30 minut (na złoto).
Czytaj też:
Co oznaczają typy mąki pszennej? Czym różni się mąka 450 od mąki 650?Czytaj też:
Dlaczego ciasto drożdżowe wyszło za twarde? O tym pamiętaj, kiedy robisz ciasto na drożdżach