Pieczona owsianka dobra na śniadanie, deser lub podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis

Pieczona owsianka dobra na śniadanie, deser lub podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis

Dodano: 
Pieczona owsianka
Pieczona owsianka Źródło: Shutterstock
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. W wersji pieczonej jest delikatna i pyszna, a jeśli zostanie ze śniadania, możesz podać ją na deser czy podwieczorek. Polecamy przepis na pieczoną owsiankę, która będzie smakować całej rodzinie.

Wybierając idealne śniadanie, warto zwrócić uwagę na jego składniki odżywcze, jak również na smak. Starajmy się celebrować ten posiłek, bo dostarcza nam energii na cały dzień i może stanowić jeden z najprzyjemniejszych momentów dnia, jeśli przygotujemy coś pysznego. Eksperci mówią, że śniadanie powinno dostarczać ok. 30 proc. dziennego spożycia kalorii a osoby, które jedzą śniadania, mają mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi i rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne typu nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Dodatkowo wartościowe śniadanie wpływa pozytywnie na zdolność uczenia się, koncentracji i nasz nastrój w ciągu dnia.

Zdrowe dodatki do pieczonej owsianki

Płatki owsiane zawierają cenne minerały i witaminy. Dzięki swoim właściwościom pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udarów mózguzawałów serca. Jednak robiąc owsiankę można wzbogacić ją też o kolejne cenne składniki. Do płatków można dodać siemię lniane, które jest bogatym źródłem niezwykle zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz kilku rodzajów błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i jest sprzymierzeńcem odchudzania. Dodatkowo siemię lniane działa łagodząco na przewód pokarmowy.

Warto również dodać do pieczonej owsianki sezonowe owoce lub pieczone jabłko, orzechycynamon, który dzięki olejkom eterycznym i polifenolom ma działanie zwalczające chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby, jak również działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Owoce dostarczą cennych witamin i minerałów, zaś orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów i energii.

Pieczona owsianka będzie smakować wszystkim domownikom. Przygotowanie dania zajmie jedynie 5 minut. Potem trzeba włożyć je do piekarnika na 25 minut i poczekać, aż apetyczny zapach rozniesie się po całym domu.

Wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę

Przepis: Pieczona owsianka

Zdrowe śniadanie lub przekąska

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki dowolnego mleka (krowie, owsiane, kokosowe)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 starte na tarce jabłko lub pokrojony w kawałki banan
  • garść siekanych orzechów lub rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopniW czasie kiedy rozgrzewa się piekarnik, przygotuj mieszankę. Do miski wsyp płatki i siemię lniane, zalej mlekiem. Dodaj syrop klonowy lub płynny miód, cynamon, starte na tarce jabłko lub banana. Dorzuć garść dowolnych orzechów lub rodzynek. Na końcu dodaj jajko i wszystko wymieszaj.
  2. Przełóż owsiankę do naczynia do zapiekaniaPrzygotuj naczynie do zapiekania, najlepiej szklane lub ceramiczne. Do naczynia przełóż mieszankę z miski.
  3. Piecz 25-30 minutWłóż naczynie do piekarnika i piecz, aż płatki będą rumiane. Owsianka będzie mieć konsystencję miękkiego placka. Wyłącz piekarnik i wyjmij naczynie. Jedz na gorąco lub po wystygnięciu. Możesz dodać ulubione owoce sezonowe i jogurt naturalny.

Czytaj też:
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwości
Czytaj też:
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl