Wybierając idealne śniadanie, warto zwrócić uwagę na jego składniki odżywcze, jak również na smak. Starajmy się celebrować ten posiłek, bo dostarcza nam energii na cały dzień i może stanowić jeden z najprzyjemniejszych momentów dnia, jeśli przygotujemy coś pysznego. Eksperci mówią, że śniadanie powinno dostarczać ok. 30 proc. dziennego spożycia kalorii a osoby, które jedzą śniadania, mają mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi i rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne typu nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Dodatkowo wartościowe śniadanie wpływa pozytywnie na zdolność uczenia się, koncentracji i nasz nastrój w ciągu dnia.
Zdrowe dodatki do pieczonej owsianki
Płatki owsiane zawierają cenne minerały i witaminy. Dzięki swoim właściwościom pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Jednak robiąc owsiankę można wzbogacić ją też o kolejne cenne składniki. Do płatków można dodać siemię lniane, które jest bogatym źródłem niezwykle zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz kilku rodzajów błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i jest sprzymierzeńcem odchudzania. Dodatkowo siemię lniane działa łagodząco na przewód pokarmowy.
Warto również dodać do pieczonej owsianki sezonowe owoce lub pieczone jabłko, orzechy i cynamon, który dzięki olejkom eterycznym i polifenolom ma działanie zwalczające chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby, jak również działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Owoce dostarczą cennych witamin i minerałów, zaś orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów i energii.
Pieczona owsianka będzie smakować wszystkim domownikom. Przygotowanie dania zajmie jedynie 5 minut. Potem trzeba włożyć je do piekarnika na 25 minut i poczekać, aż apetyczny zapach rozniesie się po całym domu.
Wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę
Przepis: Pieczona owsianka
Zdrowe śniadanie lub przekąska
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki dowolnego mleka (krowie, owsiane, kokosowe)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1 starte na tarce jabłko lub pokrojony w kawałki banan
- garść siekanych orzechów lub rodzynek
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopniW czasie kiedy rozgrzewa się piekarnik, przygotuj mieszankę. Do miski wsyp płatki i siemię lniane, zalej mlekiem. Dodaj syrop klonowy lub płynny miód, cynamon, starte na tarce jabłko lub banana. Dorzuć garść dowolnych orzechów lub rodzynek. Na końcu dodaj jajko i wszystko wymieszaj.
- Przełóż owsiankę do naczynia do zapiekaniaPrzygotuj naczynie do zapiekania, najlepiej szklane lub ceramiczne. Do naczynia przełóż mieszankę z miski.
- Piecz 25-30 minutWłóż naczynie do piekarnika i piecz, aż płatki będą rumiane. Owsianka będzie mieć konsystencję miękkiego placka. Wyłącz piekarnik i wyjmij naczynie. Jedz na gorąco lub po wystygnięciu. Możesz dodać ulubione owoce sezonowe i jogurt naturalny.
Czytaj też:
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwościCzytaj też:
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami