Uspokaja i obniża poziom cukru we krwi. Ta przyprawa może zdziałać więcej, niż myślisz

Uspokaja i obniża poziom cukru we krwi. Ta przyprawa może zdziałać więcej, niż myślisz

Dodano: 
Wanilia
WaniliaŹródło:Shutterstock / Suto Norbert Zsolt
To jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wanilia – bo o niej mowa – jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej spożywanie.

Wanilia zawiera wiele ważnych mikroelementów – między innymi wapń, magnez, fosfor i potas. Tej przyprawy nie należy mylić z waniliną, czyli substancją wytwarzaną z ligniny na drodze reakcji chemicznych. Związek ten jest często wykorzystywany do aromatyzowania ciast i deserów. Za jego popularnością stoją przede wszystkim niskie koszty produkcji. Warto jednak podkreślić, że wanilina ma z prawdziwą wanilią niewiele wspólnego.

Wanilia koi układ nerwowy i działa antydepresyjnie

Przeprowadzone badania wykazały, że wanilia ma właściwości uspokajające. Już sam jej zapach działa kojąco na układ nerwowy. Łagodzi napięcie i stres, a w konsekwencji ułatwia zasypianie. Dotyczy to zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Dowiedziono, że urodzone przedwcześnie noworodki, które czuły aromat wanilii, były mniej rozdrażnione i rzadziej płakały.

Spożywanie wanilii wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi

Wanilia może też… hamować nadmierny apetyt. To ważna informacja dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jednocześnie wspomniana przyprawa usprawnia procesy przemiany materii i usuwanie toksyn z organizmu. Neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Jest również dobrym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Obniża poziom glukozy we krwi i stabilizuje nadciśnienie.

Wanilia jako afrodyzjak i eliksir młodości

Wanilia pobudza wydzielanie estrogenów. Hormony te odpowiadają za zwiększenie popędu seksualnego, czyli libido. Przyczyniają się również do poprawy ogólnego samopoczucia. Wzmagają koncentrację i przeciwdziałają wahaniom nastroju. Pozytywnie wpływają również na kondycję i wygląd skóry. Stymulują włókna kolagenowe, dzięki czemu staje się ona bardziej sprężysta i nawilżona.

Źródło: organicfacts.net, webmd.com

Czytaj też:
Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. Zalety i przepis na zrobienie wody jęczmiennej
Czytaj też:
Lody owsiane – prawdopodobnie najzdrowsze lody na świecie

Źródło: odzywianie.wprost.pl