– Nie bójmy się sięgać po gotowe produkty. Azjaci z tego słyną, że ułatwiają sobie pracę w kuchni, korzystając z gotowców. Ciasto na pierożki wonton można oczywiście zrobić samemu, ale kiedy nie macie czasu, a chcecie zrobić efektowne danie, wykorzystajcie tak jak ja, mrożone ciasto wonton. Można je bez problemu kupić w dużych marketach – mówi Leszek Wodnicki.
Farsz rybny do pierożków wonton
Sekretem smażonych pierożków jest farsz: to zmielona, świeża ryba, wyczuwalne kawałki krewetek i dużo warzyw. Jest świeży, lekki, wyrazisty w smaku. Masa rybna musi być zmielona, a pozostałe składniki posiekane drobno, tak aby kawałeczki krewetek i warzyw były widoczne. – Taka moja rada i pomysł na własne eksperymenty w kuchni: dorsza można zastąpić mięsem z kurczaka. Wtedy będą to pierożki drobiowe z krewetkami. To połączenie też doskonale smakuje. Zwróćcie uwagę, że w farszu jest naprawdę dużo warzyw, to bardzo ważne w tym przepisie – mówi kucharz.
Smażone pierożki – idealne na imprezę
W przepisie Leszka Wodnickiego pierożki są podawane z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Można go kupić na stoiskach z azjatycką żywnością. – Zróbcie te pierożki jako przekąskę na imprezę. Są wygodne w jedzeniu, wystarczy wziąć do ręki, zamoczyć w sosie i zajadać! Usmażcie dużo, bo gwarantuję, że znikną błyskawicznie – mówi Leszek Wodnicki.
Przepis: Smażone pierożki wonton z dorszem i krewetkami
Chińskie pierożki podawane z sosem słodko-kwaśnym.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 200 polędwicy z dorsza
- 9 szt. surowych krewetek 16/20,
- opakowanie mrożonego ciasta wonton
- szczypiorek (3 szt.)
- sałata rzymska
- 3 ząbki czosnku
- cebula czerwona
- sos sojowy do smaku
- pieprz
- cukier
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej słonecznikowy
- tajski sos słodko-kwaśny
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki
- Przygotuj rybę
- Zmiksuj rybną część nadzienia
- Zrób farsz
- Dopraw farsz
- Nałóż farsz na ciasto
- Zrób pierożki
- Usmaż pierożki
- Zaserwuj danie
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Czytaj też:
Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?Czytaj też:
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu