Szybkie smażone pierożki z rybą. Idealna przekąska na imprezę

Szybkie smażone pierożki z rybą. Idealna przekąska na imprezę

Dodano: 
Smażone pierożki wonton z rybą i krewetkami
Smażone pierożki wonton z rybą i krewetkami Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Inspirowane kuchnią azjatycką smażone pierożki wonton z dorszem i krewetkami. Do tego sos słodko-kwaśny i nic więcej nie potrzeba. – Przygotowuję je na spotkania ze znajomymi. Znikają w mgnieniu oka! A żeby ułatwić sobie pracę, wykorzystuję gotowe ciasto – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.

– Nie bójmy się sięgać po gotowe produkty. Azjaci z tego słyną, że ułatwiają sobie pracę w kuchni, korzystając z gotowców. Ciasto na pierożki wonton można oczywiście zrobić samemu, ale kiedy nie macie czasu, a chcecie zrobić efektowne danie, wykorzystajcie tak jak ja, mrożone ciasto wonton. Można je bez problemu kupić w dużych marketach – mówi Leszek Wodnicki.

Farsz rybny do pierożków wonton

Sekretem smażonych pierożków jest farsz: to zmielona, świeża ryba, wyczuwalne kawałki krewetek i dużo warzyw. Jest świeży, lekki, wyrazisty w smaku. Masa rybna musi być zmielona, a pozostałe składniki posiekane drobno, tak aby kawałeczki krewetek i warzyw były widoczne. – Taka moja rada i pomysł na własne eksperymenty w kuchni: dorsza można zastąpić mięsem z kurczaka. Wtedy będą to pierożki drobiowe z krewetkami. To połączenie też doskonale smakuje. Zwróćcie uwagę, że w farszu jest naprawdę dużo warzyw, to bardzo ważne w tym przepisie – mówi kucharz.

Smażone pierożki – idealne na imprezę

W przepisie Leszka Wodnickiego pierożki są podawane z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Można go kupić na stoiskach z azjatycką żywnością. – Zróbcie te pierożki jako przekąskę na imprezę. Są wygodne w jedzeniu, wystarczy wziąć do ręki, zamoczyć w sosie i zajadać! Usmażcie dużo, bo gwarantuję, że znikną błyskawicznie – mówi Leszek Wodnicki.

Przepis: Smażone pierożki wonton z dorszem i krewetkami

Chińskie pierożki podawane z sosem słodko-kwaśnym.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 polędwicy z dorsza
  • 9 szt. surowych krewetek 16/20,
  • opakowanie mrożonego ciasta wonton
  • szczypiorek (3 szt.)
  • sałata rzymska
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula czerwona
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz
  • cukier
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej słonecznikowy
  • tajski sos słodko-kwaśny
  • kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Rozmroź wcześniej ciasto na pierożki. Uszykuj naczynie do smażenia (wok lub szeroki rondel).
  2. Przygotuj rybę
    Przygotuj rybę
    Polędwicę z dorsza pokrój w kostkę.
  3. Zmiksuj rybną część nadzienia
    Zmiksuj rybną część nadzienia
    Pokrojoną polędwicę z dorsza, zmiel razem ze szczypiorkiem, czosnkiem, olejem, sosem sojowym, cukrem, mąką ziemniaczaną.
  4. Zrób farsz
    Zrób farsz
    Sałatę i cebulę pokrój bardzo drobno. Krewetki drobno posiekaj. Do masy z dorszem dodaj sałatę, cebulę, pieprz i dokładnie wymieszaj składniki.
  5. Dopraw farsz
    Dopraw farsz
    Dopraw farsz sosem sojowym i dobrze wymieszaj.
  6. Nałóż farsz na ciasto
    Nałóż farsz na ciasto
    Na blacie ułóż kawałki ciasta wonton, smaruj brzegi wodą, a na środku układaj farsz.
  7. Zrób pierożki
    Zrób pierożki
    Sklejaj ciasto z farszem tak, aby powstały trójkątne pierożki.
  8. Usmaż pierożki
    Usmaż pierożki
    Smaż pierożki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175 st. C na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
  9. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Udekoruj kolendrą i serwuj pierożki z tajskim sosem słodko-kwaśnym.

Smażone pierożki wonton z rybą i krewetkami

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.

Czytaj też:
Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?
Czytaj też:
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu

Źródło: odzywianie.wprost.pl