Sok z jagód pomoże ci zgubić zbędne kilogramy. Teraz jest czas, żeby go przygotować

Sok z jagód pomoże ci zgubić zbędne kilogramy. Teraz jest czas, żeby go przygotować

Dodano: 
Sok z jagód
Sok z jagód Źródło: Shutterstock / HandmadePictures
Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Świeże owoce dostępne są tylko do końca lipca, dlatego warto zrobić z nich domowy sok, który popijać można przez cały rok. Wspiera odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn.

W szczycie sezonu jagody zawierają najwięcej witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. I właśnie wtedy warto przyrządzić z nich sok. Znajdziemy w nich między innymi witaminy: A, C, PP, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jagody są także źródłem cynku, selenu, manganu i miedzi.

Dlaczego warto pić sok z jagód?

Właściwości soku z jagód wykorzystywane były w medycynie ludowej od wieków. Leczono nimi biegunkę i dolegliwości żołądkowe. Sok z jagód ma silne działanie odtruwające i oczyszczające organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Dzięki temu wspiera naturalną odporność organizmu. Regularne spożywanie tego napoju pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów za sprawą zawartego w nim błonnika pokarmowego. Przyspiesza on perystaltykę jelit i daje uczucie sytości na długo po spożyciu. Odchudzanie ułatwiają też polifenole zawarte w jagodach, które zmniejszają proces produkcji komórek tkanki tłuszczowej magazynujących tłuszcz. Ponadto w jagodach znajdziemy również fitoestrogeny, zwane hormonami roślinnymi. Chronią one organizm przed nowotworami, zwłaszcza wątroby i tarczycy. Picie soku z jagód korzystnie wpływa też na stan skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości witaminy A oraz cynku.

Jeśli chcemy wykorzystać odchudzające właściwości soku z jagód, najlepiej pić niepasteryzowany sok lub pasteryzować go krótko. Im czas pasteryzacji jest krótszy, tym więcej polifenoli pozostaje w napoju. Trzeba jednak pamiętać, żeby do przygotowania niepasteryzowanego soku używać umytych jagód. Jedząc niemyte owoce, można się bowiem zarazić bąblowicą, która jest groźną i trudną do wykrycia chorobą wywoływaną przez tasiemca bąblowca.

Przepis: Sok z jagód

Sok z jagód można pić rozcieńczony z wodą, albo dodawać do herbaty. Owoce z soku doskonale nadają się do ciast i deserów.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 1 kg jagód
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoceJagody należy oczyścić z liści, umyć pod bieżącą wodą i pozostawić, żeby obciekły.
  2. Wsyp jagody z cukrem do słojaJagody trzeba wsypywać do słoja warstwa po warstwie, przesypując cukrem. Cukier powinien całkowicie przykryć owoce.
  3. Odstaw słój z owocamiSłój najlepiej przykryć czystą szmatką i pozostawić w ciemnym miejscu. Po 3 dniach skontrolować. Jeśli cały cukier się rozpuścił, można dodać jeszcze 10 dag, żeby przykrywał owoce. Po 7 dniach przelać sok wraz z owocami do czystych słoiczków.
  4. Pasteryzuj sokJeśli sok z jagód chcesz przechować dłużej, należy go pasteryzować. Do garnka wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do zakrętek. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy (gotujemy) przez 15 minut. Wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy je i odwracamy do góry dnem. Słoiki powinny stać co najmniej 24 godziny.

Czytaj też:
Dużo więcej zatruć pokarmowych niż rok wcześniej! Niebezpieczna jest zwłaszcza Salmonella
Czytaj też:
Dieta błonnikowa – na czym polega, co można jeść i czy może zaszkodzić

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl