Ser marynowany w oliwie z oliwek. Przepis na zdrową przekąskę

Ser marynowany w oliwie z oliwek. Przepis na zdrową przekąskę

Dodano: 
Ser w oliwie
Ser w oliwie Źródło:Pixabay / DanaTentis
Ser marynowany w oliwie to przekąska bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Najlepiej nadają się do tego ser owczy oraz oliwa extra virgin. Dowiedz się, jak przygotować tę pyszną i zdrową marynatę.

Przechowywanie produktów w oliwie z oliwek w celu przedłużenia ich trwałości znane jest już od czasów starożytnych. Pierwsi zaczęli stosować tę technikę Etruskowie i Grecy, skąd rozpowszechniła się na całą Europę. Dzisiaj możemy sięgnąć do tej tradycji, przygotowując ser marynowany w oliwie. Najlepszy będzie do tego ser owczy lub kozi, średnio lub mocno dojrzały. Dodatkowo możemy wzbogacić taką marynatę o ulubione zioła czy dodatki, takie jak: gałązki rozmarynu, liście laurowe czy suszone pomidory.

W przypadku tej marynaty pyszny i wartościowy jest zarówno ser, jak i oliwa, w której go zanurzamy, a którą po zjedzeniu sera warto również wykorzystać do sałatek czy do polania pieczywa. Dodatkowo pod kątem wartości odżywczych mamy możliwość skorzystania z przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek, jak również cennych substancji mineralnych i witamin zawartych w owczym serze. Zrób w domu ser w oliwie z oliwek.

Przepis: Ser marynowany w oliwie

Przekąska, którą możesz podać z ze świeżym pieczywem lub warzywami sezonowymi.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 250 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 200 g sera owczego
  • opcjonalnie ulubione dodatki- rozmaryn, liść laurowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiZetnij skórę z sera. Pokrój ser i włóż do szklanego słoika, najlepiej o hermetycznym zamknięciu, tak aby 1/3 słoika pozostała pusta, zostawiając w ten sposób miejsce na zalewę z oliwy.
  2. Zamarynuj w oliwie z oliwekWłóż do słoika dodatki, zalej ser doskonałą oliwą z oliwek virgin extra i schowaj do lodówki na co najmniej 2 tygodnie, aby oba produkty przeszły swoim smakiem. Jeśli chcesz dodać oliwę smakową z dodatkiem ziół czy przypraw.
  3. Podaj z kromką pieczywaDanie to może być przechowywane nawet kilka miesięcy. Nadaje się na przystawkę czy kolację np. z kromką dobrego pieczywa i świeżo krojonym pomidorem.

Właściwości zdrowotne sera w oliwie

  1. Ten zestaw dostarcza białka i wapnia, które wzmacniają nasze mięśnie i układ kostny.
  2. Przekąska ta jest doskonałym źródłem fosforu, który pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby, a także dobrze wpływa na stan skóry. Fosfor wspomaga również pracę mózgu i zwiększa naszą odporność fizyczną.
  3. Ser w oliwie zawiera również jod, rzadki pierwiastek, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i wpływa na dobry wygląd włosów, skóry i paznokci.
  4. Danie to również jest dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin takich jak witamina D, która szczególnie w połączeniu z wapniem i fosforem jest cenna dla naszych kości, oraz witaminy A, ważnej dla wzroku i skóry.

Czytaj też:
Jak żyć długo i w dobrym zdrowiu? Mieszkańcy tego miasteczka wiedzą. Poznaj ich sekret
Czytaj też:
Najlepsze diety 2023: dieta śródziemnomorska ponownie najzdrowszą dietą świata

Źródło: