Kurczak z morelami. Przepis na pyszne połączenie smaków

Kurczak z morelami. Przepis na pyszne połączenie smaków

Dodano: 
Kurczak z morelami
Kurczak z morelami Źródło:Odżywianie WPROST.pl
Jedną z zasad dobrej kuchni jest używanie produktów sezonowych. Latem sięgnij po aromatyczne świeże morele i upiecz z nimi kurczaka. Każdy, kto spróbuje tego dania, będzie prosił o dokładkę.

Morele to owoce o złotym kolorze i złożonym słodko-kwaśnym smaku, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Już sam ich kolor wskazuje na obecność wspomagającego odporność i chroniącego skórę przed słońcem beta-karotenu. Owoce zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie i jest ważny dla utrzymania stabilnego poziomu cukru w organizmie. Znajdziemy w nich duże ilości potasu, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Z kolei zawarte w morelach katechiny, według badań naukowych, działają przeciwzapalnie, chronią serce, obniżają poziom cholesterolu, a nawet mają działanie antynowotworowe.

Morele są dobrym dodatkiem do potraw

Morele można jeść jako samodzielną przekąskę, ale też dodawać do deserów i innych potraw. Wspaniale współgrają również z daniami słonymi. Dobrym pomysłem jest dodanie moreli do dań mięsnych, ponieważ element kwaśno-słodki idealnie wpływa na smak i kruchość mięsa. Z morelami idealnie komponuje się drób, najlepiej sięgnąć po ten z hodowli ekologicznej. Drób jest mięsem uważanym przez dietetyków za zdrowsze niż mięsa czerwone jak wieprzowina czy wołowina, gdyż jest mniej kaloryczny i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo mięso kurczaka zawiera pełnowartościowe białko oraz niezbędne do procesów życiowych aminokwasy w tym tryptofan, który poprzez swój produkt pochodny, czyli serotoninę wprawia nas w dobry nastrój. Kurczak jest jednocześnie lekkostrawny i powszechnie lubiany, łatwo wiec przygotować z niego danie, które zadowoli wszystkich członków rodziny.

Uwaga. Trzeba pamiętać, aby zachować szczególną higienę przy przygotowaniu surowego mięsa kurczaka, ze względu na bakterie, które mogą się na nim znajdować, a które giną w wyniku obróbki cieplnej. Najlepiej kupionego kurczaka, przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczony lub gotowany i nie myć go wcześniej, gdyż chlapiąca woda stanowi właśnie największe ryzyko. Po przygotowaniu kurczaka należy dokładnie umyć ręce.

Przepis: Udka z kurczaka z morelami

Świeże morele nadają wyrazistego smaku daniu. Warto wykorzystać je w sezonie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 4 morele
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki wina, wódki lub koniaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Zamarynuj kurczakaKurczaka przełóż do naczynia, w którym będziesz go piec i dobrze posól. Pokrój obrany czosnek w plasterki i posyp nim kurczaka, dodaj liście laurowe, alkohol i oliwę, oprósz pieprzem. Zostaw w marynacie najlepiej na całą noc.
  2. Przygotuj moreleMorele umyj, wyjmij pestkę. Pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Dodaj łyżeczkę cukru i podlej odrobiną wody. Podduś ok. 10 minut, aż morele lekko się rozpadną.
  3. Rozgrzej piekarnikPiekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wyjmij kurczaka z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Połóż na kurczaku purée morelowe, podlej odrobiną wody i włóż do piekarnika.
  4. Upiecz kurczakaPiecz udka kurczaka w odkrytej brytfance ok półtorej- dwie godziny, kontrolując ilość płynu, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody. Upieczone udka powinny być złoto-rumiane.

Czytaj też:
Jedz morele w upały! Ten owoc chroni przed słońcem
Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera

Źródło: Odżywianie WPROST.pl