Ogórki w musztardzie swój smak zawdzięczają zalewie przygotowanej z dodatkiem musztardy. Warto wybrać rodzaj musztardy, który nam odpowiada. Ci, którzy lubią łagodny smak, mogą sięgnąć po musztardę delikatesową lub stołową. Sarepska jest bardziej ostra, a Dijon ma smak winny. Każda z nich wzbogaci smak pikli. W sezonie, kiedy ogórki są smaczne i tanie, warto przygotować ten przysmak w słoikach, żeby delektować się nim w zimowe miesiące. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Pasują zwłaszcza do mięs i wędlin.
Jak przygotować ogórki do marynowania?
Świeże, niewielkie ogórki należy umyć pod bieżącą wodą. Można obrać ze skóry lub nie. Ogórki można następnie pokroić w podłużne grube plastry, ale można też zdecydować się na ćwiartki lub małe plasterki. Kawałki ogórków trzeba umieścić pionowo w słoikach. Do wypełnionych ściśle ogórkami słoików wlewa się zalewę. Poniżej podajemy przepis, jak ją przygotować.
Przepis: Ogórki w musztardzie
Doskonała przekąska o wyrazistym smaku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej niewielkich)
- 12 listków laurowych
- 18 kulek ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 litr wody - 4 szkalnki
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.
- 3 płaskie łyżki soli
- niecałe 1,5 szklanki cukru - 340 g
- 5 łyżek musztardy np. sarepskiej
Sposób przygotowania
- Przygotuj zalewęDo garnka należy wlać litr wody. Zagotować ją, a na koniec wlać do niej szklankę octu i wsypać trzy płaskie łyżki soli oraz niecałe 1,5 szklanki zwykłego cukru. Mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru i soli. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej zalewy, może być lekko ciepła, dodać pięć łyżek musztardy.
- Przygotuj słoikiPrzygotuj 6 słoików o pojemności 500 ml. Powinny być czyste, najlepiej wyparzyć je wrzątkiem.
- Przygotuj ogórkiUmyte pod zimną, bieżącą wodą ogórki należy pokroić wzdłuż na ćwiartki. Należy układać je pionowo w słoikach.
- Dołóż liść laurowy i ziarenka gorczycyDo każdego słoika dołóż jeszcze po dwa listki laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren gorczycy.
- Wlej zalewę do ogórkówDo słoików z ogórkami wlej zalewę. Powinny być całkowicie zanurzone. Zakręć mocno słoiki.
- Pasteryzuj ogórkiNa dnie szerokiego garnka umieść słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut.
Dlaczego warto jeść ogórki z musztardą?
Ogórki z musztardą są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Przekąska polecana jest zwłaszcza osobom, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. A to dlatego, że ogórki są niskokaloryczne (14 kcal w 100 g), zawierają w swoim składzie aż 96 proc. wody. Znajdziemy w nich też błonnik pokarmowy, który pobudza do pracy układ pokarmowy i daje uczucie sytości. Zawarty w nich chlorofil, który daje zielony kolor warzywu, pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Dodawanie musztardy do potraw również wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza metabolizm i trawienie tłuszczów. Ziarna gorczycy, które zawiera musztarda, mają właściwości lecznicze. Podnoszą odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Musztarda jest również źródłem cennych kwasów omega-3, które obniżając ciśnienie krwi, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy i stanów zapalnych w organizmie.
Czytaj też:
Ogórki z curry są pikantne i niskokaloryczne. Przepis na pyszną przekąskęCzytaj też:
Wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Używaj musztardy