Ogórki w musztardzie – przepis na zdrową i smaczną przekąskę

Ogórki w musztardzie – przepis na zdrową i smaczną przekąskę

Dodano: 
Ogórki z musztardą
Ogórki z musztardą Źródło:Shutterstock
Ogórki w musztardzie przypadną do gustu fanom ogórków konserwowych. Chociaż zestawienie może wydawać się nieco dziwne, zakąska ma wielu zwolenników. Jej smak zależy od rodzaju musztardy. Poznaj przepis.

Ogórki w musztardzie swój smak zawdzięczają zalewie przygotowanej z dodatkiem musztardy. Warto wybrać rodzaj musztardy, który nam odpowiada. Ci, którzy lubią łagodny smak, mogą sięgnąć po musztardę delikatesową lub stołową. Sarepska jest bardziej ostra, a Dijon ma smak winny. Każda z nich wzbogaci smak pikli. W sezonie, kiedy ogórki są smaczne i tanie, warto przygotować ten przysmak w słoikach, żeby delektować się nim w zimowe miesiące. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Pasują zwłaszcza do mięs i wędlin.

Jak przygotować ogórki do marynowania?

Świeże, niewielkie ogórki należy umyć pod bieżącą wodą. Można obrać ze skóry lub nie. Ogórki można następnie pokroić w podłużne grube plastry, ale można też zdecydować się na ćwiartki lub małe plasterki. Kawałki ogórków trzeba umieścić pionowo w słoikach. Do wypełnionych ściśle ogórkami słoików wlewa się zalewę. Poniżej podajemy przepis, jak ją przygotować.

Przepis: Ogórki w musztardzie

Doskonała przekąska o wyrazistym smaku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej niewielkich)
  • 12 listków laurowych
  • 18 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 litr wody - 4 szkalnki
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.
  • 3 płaskie łyżki soli
  • niecałe 1,5 szklanki cukru - 340 g
  • 5 łyżek musztardy np. sarepskiej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zalewęDo garnka należy wlać litr wody. Zagotować ją, a na koniec wlać do niej szklankę octu i wsypać trzy płaskie łyżki soli oraz niecałe 1,5 szklanki zwykłego cukru. Mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru i soli. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej zalewy, może być lekko ciepła, dodać pięć łyżek musztardy.
  2. Przygotuj słoikiPrzygotuj 6 słoików o pojemności 500 ml. Powinny być czyste, najlepiej wyparzyć je wrzątkiem.
  3. Przygotuj ogórkiUmyte pod zimną, bieżącą wodą ogórki należy pokroić wzdłuż na ćwiartki. Należy układać je pionowo w słoikach.
  4. Dołóż liść laurowy i ziarenka gorczycyDo każdego słoika dołóż jeszcze po dwa listki laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren gorczycy.
  5. Wlej zalewę do ogórkówDo słoików z ogórkami wlej zalewę. Powinny być całkowicie zanurzone. Zakręć mocno słoiki.
  6. Pasteryzuj ogórkiNa dnie szerokiego garnka umieść słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut.

Dlaczego warto jeść ogórki z musztardą?

Ogórki z musztardą są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Przekąska polecana jest zwłaszcza osobom, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. A to dlatego, że ogórki są niskokaloryczne (14 kcal w 100 g), zawierają w swoim składzie aż 96 proc. wody. Znajdziemy w nich też błonnik pokarmowy, który pobudza do pracy układ pokarmowy i daje uczucie sytości. Zawarty w nich chlorofil, który daje zielony kolor warzywu, pomaga usunąć toksyny z organizmu.

Dodawanie musztardy do potraw również wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza metabolizm i trawienie tłuszczów. Ziarna gorczycy, które zawiera musztarda, mają właściwości lecznicze. Podnoszą odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Musztarda jest również źródłem cennych kwasów omega-3, które obniżając ciśnienie krwi, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy i stanów zapalnych w organizmie.

Czytaj też:
Ogórki z curry są pikantne i niskokaloryczne. Przepis na pyszną przekąskę
Czytaj też:
Wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Używaj musztardy

Źródło: Odżywianie WPROST.pl