Sos z tahini i zielonej pietruszki. Przepis na dodatek do dań, który zmniejsza ryzyko chorób serca

Sos z tahini i zielonej pietruszki. Przepis na dodatek do dań, który zmniejsza ryzyko chorób serca

Dodano: 
Pasta tahini
Pasta tahini Źródło:Odżywianie WPROST.pl
Sos tahini tak popularny w kuchni bliskowschodniej jest wyjątkowo zdrowy. Dodatkowo bardzo łatwo go przyrządzić, a z dodatkiem natki pietruszki pasuje do wielu potraw. Koniecznie go przygotuj, a twoje serce ci podziękuje.

Jak podaje Yotam Ottolenghi, znany szef kuchni i autor książek kulinarnych, mieszkańcy Jerozolimy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku sosu tahini. Kluczowym składnikiem tego popularnego w kuchni bliskowschodniej sosu jest pasta tahini, która powstaje ze zmielonych ziaren prażonego sezamu. Wśród dodatków do sosu musi się znaleźć sok z cytryny, czosnek i zimna woda. Innym popularnym dodatkiem jest siekana natka pietruszki, która podnosi smak i walory zdrowotne tego i tak niezwykle zdrowego sosu.

Sos tahini pasuje jako dodatek do zup, np. z ciecierzycy, marchewki, batatów, soczewicy albo kalafiora. Można dodać go do sałatki bądź polać nim pieczone warzywa lub mięso.

Przepis: Sos tahini z natką pietruszki

Doskonały dodatek do dań. Pasuje do pieczonych mięs i warzyw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 100 g jasnej pasty tahini
  • 80 g wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. pół pęczka)
  • ok ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiDo miski przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj ¼ łyżeczki soli i sok z cytryny, odstaw. Umyj i posiekaj drobno natkę pietruszki.
  2. Wymieszaj skladnikiDo mieszanki czosnku i cytryny dodaj pastę tahini, mieszając, dodawaj powoli zimną wodę, aż do uzyskania sosu o płynnej konsystencji i jasnym kolorze.
  3. Dodaj do sosu pietruszkęDo sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do kilku dni.

Dlaczego warto jeść sos tahini?

Pasta tahini, która jest podstawą tego sosu, zawiera w swoim składzie duże ilości tłuszczów, ale są to w większości zdrowe tłuszcze nienasycone z grupy omega-6 i omega-3, bardzo ważne dla zdrowia serca. Dodatków pasta tahini zawiera błonnik i składniki mineralne takie jak wapń, fosfor czy magnez oraz polifenole w tym sezamol, który wykazują silne działanie przeciwzapalne. Badania wykazały, że pasta tahini dzięki wymienionym powyżej składnikom:

  • obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, chroniąc zdrowie serca i układu krążenia,
  • reguluje ciśnienie krwi, tym samym ograniczając ryzyko udarów i zawałów,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
  • pomaga utrzymać zdrowe kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy,
  • działa wspomagająco przy leczeniu chorób reumatycznych,
  • może chronić przed rozwojem niektórych typów nowotworów.

Dodatek zielonej pietruszki, która zawiera bardzo duże ilości witaminy C oraz żelaza i kwasu foliowego sprawia, że danie jest jeszcze zdrowsze.

Ważne wskazówki dotyczące pasty i sosu tahini

Najlepsza do sosu tahini będzie jasna pasta sezamowa, która powstaje z ziaren sezamu oczyszczonych z łusek i jest łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych lub internetowych. Gotową pastę przechowujemy w lodówce nawet do tygodnia, a jeśli zgęstnieje przed podaniem, można rozcieńczyć ją wodą. Sos tahini z pietruszką podawany jest najczęściej z sałatkami, gotowanymi lub pieczonymi warzywami, ale również jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Uwaga: Pasty tahini nie powinny spożywać osoby, które mają alergię na sezam.

Czytaj też:
Olej sezamowy obniża cholesterol i ciśnienie. Jak wykorzystać go w kuchni?
Czytaj też:
Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do diety

Źródło: