Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem. Przepis

Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem. Przepis

Dodano: 
Ciasto z oliwą i rozmarynem
Ciasto z oliwą i rozmarynem Źródło:Odżywianie WPROST.pl
Pyszne ciasto może być też zdrowe. Jednym z pomysłów jest zastąpienie masła, bogatą w tłuszcze nienasycone oliwą z oliwek. Poznaj przepis na doskonałe ciasto z czekoladą, oliwą i rozmarynem.

W zrównoważonym odżywianiu nie chodzi o to, aby całkowicie pozbawiać się przyjemności. Jeśli sięgniemy po odpowiedni przepis, bez wyrzutów sumienia możemy przygotować pyszne ciasto i cieszyć się jego smakiem. W proponowanym cieście rezygnujemy z pełnego niekorzystnych tłuszczów nasyconych masła na rzecz oliwy z oliwek. Badania wskazują, że oliwa działa przeciwzapalnie i pomaga w profilaktyce chorób serca, nowotworów czy cukrzycy typu 2. Dodatkowo ciasto bardzo szybko się przygotowuje, jest pełne aromatu czekolady i delikatnego posmaku rozmarynu.

Przepis: Czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem

Zdrowa wersja deseru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 ml mleka
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj czekoladę i rozmarynCzekoladę pokrój w małe kawałeczki. Listki rozmarynu umyj i posiekaj.
  2. Przygotuj ciastoWymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz cukier. W drugim naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i oliwą oraz dodaj rozmaryn. Wymieszaj i wlej do miski z sypkimi składnikami. Szybko połącz wszystko, nie mieszając za długo. Na końcu dodaj czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Przelej do przygotowanej blaszki. Możesz posypać brązowym cukrem lub cukrem grubo mielonym.
  3. Przygotuj blaszkęKeksówkę wysmaruj oliwą i obsyp mąką.
  4. Piecz ok. 45-50Włóż blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz, aż do zrumienienia ciasta.

Zalety wykorzystania w cieście rozmarynu i gorzkiej czekolady

Połączenie czekolady i rozmarynu jest mało znane, ale jak się okazuje cenione przez znawców kuchni. Jak mówi w książce „Leksykon smaków” Niki Segnit, gorzka czekolada wydobywa z rozmarynu pełnię smaku i jego chłodne, pieprzowe aromaty.

Gorzka czekolada, według licznych badań naukowych obniża ryzyko chorób sercowo- naczyniowych w tym udaru i zawału jak też dzięki zawartym w niej polifenolom obniża ciśnienie krwi. Im wyższa jest zawartość kakao, tym lepiej. Według naukowców warto sięgać po gorzką czekoladę nawet kilka razy w tygodniu, ale kontrolować jej ilość, czyli zjeść np. dwa kawałki.

Rozmaryn używany jest w medycynie ludowej od wieków. Uważa się, że pomaga w trawieniu, bólach reumatycznych jak też usprawnia krążenie.

Wskazówki do przygotowania ciasta czekoladowego z rozmarynem

Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i nie wymaga użycia robota czy skomplikowanych sprzętów kuchennych. Ważne, aby nie mieszać go zbyt długo, bo wtedy może zrobić się zakalec. Czekoladę siekamy ostrym nożem na kawałki ok. półcentymetrowe. Najlepsza będzie czekolada gorzka o zawartości 60-70 proc. kakao. W przepisie wykorzystujemy świeży rozmaryn, gdyż suszony będzie miał zbyt intensywny, ostry smak.

Czytaj też:
Bazylia, oregano, rozmaryn. Uprawiaj włoskie zioła nawet na małym balkonie
Czytaj też:
Odmawiasz sobie słodkości przed snem? Zdaniem amerykańskich ekspertów to błąd

Źródła:

  • Anna Jones, Jeden garnek, jedna planeta, Filo 2021
  • Niki Segnit, Leksykon smaków, Buchmann 2010