Lena pochodzi z Ukrainy i znamy się od wielu lat. Pamiętam, jak była zaskoczona, że w Polsce bakłażany nie są zbyt popularnym warzywem i nie dostanie się ich w każdym sklepie. Ja z kolei myślałam: a co właściwie takiego niezwykłego można robić z tych bakłażanów? I wtedy Lena pokazała mi sałatkę „ogoniok” (ogień), czyli bakłażany na ostro, które można zapasteryzować w słoikach na zimę. Od tej pory nie wyobrażam sobie ich nie mieć w spiżarce.
Bakłażany na ostro – jak je zrobić?
Do tego przepisu najlepiej wybrać niewielkie bakłażany, chodzi o to, aby krążki pokrojonego warzywa nie były zbyt duże (szczególnie jeśli chcesz je przełożyć w małe słoiki). Solenie bakłażanów jest punktem obowiązkowym – bez tego będą gorzkie i przekąska nie wyjdzie. To zajmuje najwięcej czasu, bo posolone bakłażany najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny. Potem już wszystko dzieje się szybko, bo do przygotowania sosu z papryką i czosnkiem najlepiej wykorzystać malakser, który rozdrobni warzywa (można je pokroić drobniutko ręcznie, ale to już będzie bardzo pracochłonne). Potem już tylko wystarczy ugotować bakłażany w ostrym sosie i przełożyć do słoików. Ja zawsze pasteryzuję je dodatkowo – wkładając gorące słoiki do nagrzanego do 110 stopni piekarnika.
Ja używam do bakłażanów z tego przepisu małych słoików (210 i 330 ml). Wychodzi mi wówczas ok. 10-14 słoików.
Z czym jeść bakłażany na ostro?
Bakłażany z tego przepisu to doskonała przekąska na imprezy. Ja uwielbiam kłaść je na kanapki i grzanki (jak dla mnie nic już więcej na takiej kanapce nie trzeba). Bakłażany na ostro można także wykorzystywać jako dodatek do obiadów i różnego rodzaju mięs. Jeśli po zjedzeniu bakłażanów w słoiku zostanie sos, można go dodać do sałatki (np. do sałatek na bazie ziemniaków czy pieczonych warzyw).
Przepis: Bakłażany na ostro do słoików
Bakłażany z dodatkiem papryki i czosnku są idealne do zachowania na zimę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 3 kg bakłażanów
- 0,5 kg papryki słodkiej (najlepiej czerwonej)
- 2 sztuki ostrej papryki
- 100 g czosnku
- 200 g octu
- 160 g cukru
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotuj bakłażanyBakłażany pokrój w krążki, układaj na dużym półmisku i posól. Odstaw na ok. 1,5 godziny (muszą puścić sok). Po tym czasie opłucz krążki bakłażanów.
- Zrób ostry sosPaprykę słodką i ostrą pokrój na mniejsze kawałki i razem z czosnkiem wrzuć do malaksera. Zmiksuj na drobno (ale nie na papkę). W garnku wymieszaj olej, ocet, cukier i zmiksowane warzywa. Dodaj sól.
- Ugotuj bakłażany
- Przełóż bakłażany do słoików
Czytaj też:
Sos pomidorowy na zimę. Sprawdzony przepisCzytaj też:
Kopytka z cukinii. Przepis na pyszne kopytka bez ziemniaków