Kopytka bez ziemniaków? Jak najbardziej! Pyszne kopytka zrobisz z cukinii. Takie kluski możesz wykorzystywać dokładnie tak samo, jak tradycyjne kopytka: podać je do obiadu, albo zajadać się nimi z ulubionym sosem albo pesto.
Jak zrobić kopytka z cukinii?
Zaletą tego dania jest nie tylko to, że robi się je szybko (kopytka z cukinii będą gotowe w pół godziny). Możesz do zrobienia klusek wykorzystać niezbyt ładne już warzywa, które po prostu blenduje się na gładką masę (cukinię można blendować razem ze skórką). Ze starszych cukinii usuń z wnętrza gniazda nasienne. Do kopytek z cukinii możesz dodać tradycyjny twaróg, ale można też wykorzystać ricottę albo twarożek typu włoskiego. Ilość mąki w przepisie nie jest konkretna – dodawaj ją do ciasta stopniowo, aż uznasz, że konsystencja jest odpowiednia i z ciasta da się zrobić ruloniki i pokroić je na kształt kopytek.
W naszym przepisie do kopytek dodajemy bazylię. Możesz ją zastąpić innymi ulubionymi ziołami. Doskonale będzie tu pasowała natka pietruszki. Innym pomysłem na to, aby podkręcić smak kopytek z cukinii, jest dodanie do ciasta tartego parmezanu lub innego twardego sera (ok. 50 g na podane proporcje).
Jak podawać kopytka z cukinii?
Po odcedzeniu z wody skrop kopytka oliwą, aby się nie sklejały. Możesz je jeść dokładnie tak samo, jak kopytka tradycyjne. Świetnie smakują z włoskimi sosami: z bazyliowym albo cukiniowym pesto czy z tradycyjnym sosem z pomidorów. Kopytka z cukinii sa pyszne także na drugi dzień: można je odgrzać w sosie, albo podsmażyć na patelni. Pasują do mięs, ale same w sobie są też wartościowym i sycącym daniem.
Przepis: Kopytka z cukinii
Tradycyjne kopytka z dodatkiem cukinii zamiast ziemniaków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- średnia cukinia (ok. 200-250 g)
- 250 g twarogu
- 150-250 g mąki
- garść listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto na kopytkaCukinię pokrój w kostkę i razem z bazylią i oliwą zmiksuj w blenderze na gładkie puree. W większej misce wymieszaj dokładnie z twarogiem, dopraw solą i pieprzem. Dodawaj stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta na kopytka (powinno dać się formować).
- Ugotuj kopytkaW garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ciasto na kopytka podziel na części, każdą roluj na kształt walca i krój na kawałki. Kopytka wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj maksymalnie klika minut (w zależności od wielkości klusek) od momentu wypłynięcia.
Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”Czytaj też:
Pikantny keczup z cukinii. Zrób go dużo i zachowaj w słoikach na zimę