Przystawka mocy. Tylko trzy składniki i 15 minut. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Przystawka mocy. Tylko trzy składniki i 15 minut. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Carpaccio figowe
Carpaccio figowe Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Fig w takiej wersji na pewno jeszcze nie jedliście – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na figowe carpaccio specjalnie dla „Wprost”.

– Figowe carpaccio to danie, które sprawia, że nawet osoby, które nie przepadają za figami, przekonują się do nich – mówi Leszek Wodnicki. Do jego zrobienia potrzebujesz dosłownie kwadransa, a oprócz fig jedynie włoskiej gotowanej szynki (prosciutto cotto) i prostego dressingu. Można to danie nazwać przystawką mocy, ze względu na właściwości fig, które nazywane są właśnie owocami mocy i zdrowe, lekkie dodatki.

Jak zrobić carpaccio z fig?

Figi do tego dania trzeba obrać. – Zwykle jemy figi jako dodatek do serów czy wędlin, kroimy je wówczas w łódeczki razem ze skórką. Znam wiele osób, które tej skórki nie chcą jeść. Tu skórkę zdejmujemy, a rozgniecione figi są zaskoczeniem: założę się, że wasi goście mogą w pierwszej chwili nie zorientować się, z czego zrobione jest danie – mówi kucharz.

Osoby, które chcą zjeść danie w wersji wegetariańskiej, mogą zastąpić szynkę słonym serem. – Według mnie sprawdzą się tu sery kozie – mówi Leszek Wodnicki. Tym, co łączy smaki i nadaje daniu charakteru, jest prosty dressing z oliwy, miodu i limonki. Figowe carpaccio można udekorować mikroliśćmi lub kiełkami.

Przepis: Carpaccio figowe z szynką i dressingiem

Szybka i prosta przystawka, którą zrobisz w kwadrans.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 dojrzałe figi
  • 4 plastry prosciutto cotto (gotowanej szynki)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sok z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • mikroliście lub kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Figi powinny być dojrzałe.
  2. Obierz figi
    Obierz figi
    Figi obierz ze skórki (skórki można wykorzystać do innych dań lub przetworów).
  3. Rozgnieć figi
    Rozgnieć figi
    Figi ułóż na talerzu obok siebie, przykryj folią spożywczą i rozgniataj.
  4. Tak wyglądają rozgniecione figi
    Tak wyglądają rozgniecione figi
    Powinny tworzyć cienką warstwę na talerzu.
  5. Zrób dressing
    Zrób dressing
    W misce wymieszaj składniki na dressing: miód, oliwę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Przygotuj danie
    Przygotuj danie
    Na figach ułóż szynkę i skrop wszystko dressingiem.
  7. Udekoruj danie
    Udekoruj danie
    Gotowe danie udekoruj mikroliśćmi.

Carpaccio figowe

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Nadziewane i smażone kwiaty cukinii. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Tatar z gravlaxa. To prawdopodobnie najpiękniejsze danie, jakie jedliście

Źródło: Odżywianie WPROST.pl