Mięsne klopsiki z domowym majonezem. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Mięsne klopsiki z domowym majonezem. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Klopsiki z białej kiełbasy
Klopsiki z białej kiełbasy Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Pyszne klopsiki zrobicie z białej kiełbasy, a ja dodałem do dania włoski akcent –  mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

To połączenie może zaskoczyć. Tradycyjna, polska biała kiełbasa, a do tego włoskie oliwki i majonez z anchois. Sekretem dania jest chrupiąca panierka klopsików. – Możecie je zrobić na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną, to idealna przekąska na ciepło – mówi Leszek Wodnicki.

Klopsiki z białej kiełbasy – o czym pamiętać?

Kupcie dobrą białą kiełbasę, wyjmijcie mięso z osłonki i dodajcie do niego tylko oliwki. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba – mówi kucharz. Ten jeden prosty składnik sprawi, że mięsne kulki zaskoczą smakiem. Ważne jest, aby nie robić zbyt dużych kulek – trzeba pamiętać, że mięso musi się dobrze usmażyć. Dlatego tłuszcz też nie powinien być za gorący (aby miał idealną temperaturę, warto to kontrolować termometrem kuchennym – taki można kupić już za kilkadziesiąt złotych).

Domowy majonez z anchois

Klopsiki w naszym przepisie podajemy z domowym majonezem z dodatkiem anchois. Są słone, więc tak naprawdę w majonezie nie trzeba już więcej soli. Majonez łatwo zrobić blenderem – tu trzeba jednak odrobinę cierpliwości – końcówkę blendera trzeba włożyć do naczynia ze wszystkimi składnikami na majonez i blendować bez poruszania blenderem góra dół przez ok. 5 minut. Gotowe kulki można podać ułożone na majonezie, jak w naszym przypadku, majonez można też podać osobno i po prostu maczać w nim klopsiki.

Przepis: Klopsiki w stylu włoskim z oliwkami i majonezem anchois

Pyszna przekąska z białej kiełbasy z dodatkiem domowego majonezu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Klopsiki:
  • 200 g białej surowej kiełbasy
  • 50 g zielonych oliwek
  • 500 ml oleju słonecznikowego
  • Panierka:
  • 60 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 60 g mąki
  • Majonez:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 anchois (sardeli)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz do smaku
  • Do dekoracji:
  • olej bazyliowy
  • mikroliście groszku

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj białą kiełbasę
    Uszykuj białą kiełbasę
    Surowe mięso wyciągnij z osłonki.
  2. Przygotuj oliwki
    Przygotuj oliwki
    Zielone oliwki drobno posiekaj.
  3. Zrób masę na klopsiki
    Zrób masę na klopsiki
    Mięso z białej kiełbasy i oliwki dobrze ze sobą wymieszaj.
  4. Uformuj klopsiki
    Uformuj klopsiki
    Z masy uformuj niewielkie klopsiki równej wielkości.
  5. Panieruj klopsiki
    Panieruj klopsiki
    Klopsiki panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Usmaż klopsiki
    Usmaż klopsiki
    Smaż klopsiki na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 St.C. Odsącz na papierowym ręczniku.
  7. Zrób majonez
    Zrób majonez
    Wszystkie składniki na majonez włóż do wysokiego naczynia. Miksuj, nie wyciągając blendera ponad składniki, aż majonez będzie gotowy.
  8. Podaj danie
    Podaj danie
    Na talerz wyłóż majonez, a na nim poukładaj klopsiki. Udekoruj mikroliśćmi groszku i skrop dookoła olejem bazyliowym.

Klopsiki z białej kiełbasy

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Przystawka mocy. Tylko trzy składniki i 15 minut. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl