Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Wypróbowałam przepis na miksturę leczniczą

Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Wypróbowałam przepis na miksturę leczniczą

Dodano: 
Nalewka z łupin orzechów
Nalewka z łupin orzechów Źródło:Shutterstock / Lunov Mykola
Kocham orzechy włoskie, ale zupełnie nie doceniałam łupin, które zostają po ich zjedzeniu. Okazuje się jednak, że są cenniejsze niż mi się wydawało. Zamiast wyrzucać łupiny orzechów włoskich do kosza, można przygotować z nich nalewkę „dla zdrowotności”.

Łupiny po orzechach włoskich niepotrzebnie lądują w śmietniku. Mimo że wydają się do niczego niepotrzebnym odpadem, można je wykorzystać jako bazę do nalewki o właściwościach prozdrowotnych. Spróbowałam i efekt mnie zaskoczył.

Przepis: Przepis na nalewkę z łupin orzechów włoskich

Ta nalewka nie tylko świetnie smakuje, ale jest naturalnym lekarstwem na niestrawność. Ma też inne właściwości prozdrowotne.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
200

Składniki

  • 250 g łupin z orzechów włoskich
  • 500 ml wódki lub spirytusu (w zależności od tego, jak mocną nalewkę chcesz otrzymać)
  • 8 goździków

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie łupinPo rozłupaniu orzechów przejrzyj wszystkie łupiny. Jeśli są uszkodzone, wyrzuć je, zostaw tylko te najlepszej jakości. Następnie umyj łupiny pod bieżącą wodą i lekko osusz.
  2. Rozdrabnianie łupinTeraz czas na rozdrabnianie łupin. Możesz użyć do tego specjalnego kuchennego młotka lub tłuczka.
  3. Zalewanie alkoholemMiędzy czasie przygotuj duży słoik, który koniecznie wyparz i osusz. Następnie wsyp do niego rozdrobnione łupiny. Na końcu dodaj goździki. Przygotowaną w ten sposób mieszankę łupin i goździków zalej alkoholem, tak, aby zakrył wszystkie składniki.
  4. Przechowywanie miksturyPrzygotowaną miksturę odstaw w ciemne miejsce, najlepiej na cztery miesiące. Raz w tygodniu wstrząśnij słoikiem.
  5. Filtrowanie nalewkiPo upływie 4 miesięcy czas na przefiltrowanie zawartości słoika przez gazę lub sitko. Wszystko po to, aby pozbyć się odłamków łupin. Powstałą w ten sposób miksturę można rozlać do buteleczek i odstawić na tydzień w zaciemnione miejsce. Po tym czasie nadaje się do spożycia.

Czy nalewka z łupin orzecha włoskiego jest zdrowa?

Orzechy włoskie wskazywane są jako te najzdrowsze, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Poza tym mają duży potencjał antyoksydacyjny – jest w nich białko, witamina E (nazywana witaminą młodości), L-arginina, polifenole. Zawierają też mangan, magnez, wapń i białko. Okazuje się, że również nalewka z łupin z orzechów włoskich jest ceniona nie tylko za smak, ale również za swoje właściwości lecznicze. Przepisy na nią nie są jednak zbyt szeroko rozpowszechnione, głównie ze względu na kontrowersyjną zawartość juglonu w łupinach. Ta substancja ma m.in. hamować wzrost innych roślin i odstraszać pasożyty. Z tego powodu często mówi się, że wywary czy nalewki zarówno z liści jak i łupin orzecha włoskiego powinny być stosowane wyłącznie do użytku zewnętrznego. Jednak medycyna naturalna od lat wykorzystuje różne fragmenty orzecha do celów leczniczych. Poza tym po wysuszeniu łupin, stężenie juglonu spada.

Na co może pomóc mikstura z łupin orzecha?

Ze względu na zawartość garbników (substancji roślinnych), olejków eterycznych oraz taniny, nalewka może być wsparciem podczas infekcji. Powód? Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto skutecznie łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego. Można ją stosować także w trakcie biegunki, ponieważ szybko ją zahamowuje i sprawia, że wycieńczony organizm od razu czuje się lepiej. Nalewka z łupin orzecha pomaga także pozbyć się owsików oraz bakterii wywołujących próchnicę zębów oraz inne infekcje w jamie ustnej. Polecana jest również osobom, które mają wysokie ciśnienie krwi – mikstura z łupin orzecha pomaga je obniżyć.

Jak pić nalewkę z łupin z orzecha?

Mikstury należy używać wyłącznie po to, aby łagodzić dolegliwości. Nie zaleca się stosować jej w celach profilaktycznych. Można pić ją bezpośrednio z kieliszka lub łyżeczki, ewentualnie rozpuścić w szklance wody czy herbaty. Nie powinno się przekraczać 30 kropelek nalewki dziennie.

Kto nie powinien pić nalewki z łupin z orzechów włoskich?

Nalewki nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Według WHO nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. Osoby chore przewlekle lub przyjmujące stałe leki, przed spożyciem nalewki, powinny skonsultować się z lekarzem. Nie mogą pić jej również pacjenci mający wrzody żołądka oraz refluks żołądkowo-przełykowy.

Czytaj też:
Jedz orzechy włoskie każdego dnia. Unikniesz wielu chorób i poprawisz urodę
Czytaj też:
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować