Uwielbiam mandarynki w takim wydaniu. To lepsze (i zdrowsze) niż czekoladowe cukierki

Uwielbiam mandarynki w takim wydaniu. To lepsze (i zdrowsze) niż czekoladowe cukierki

Dodano: 
Mandarynki w czekoladzie
Mandarynki w czekoladzie Źródło:Shutterstock / iuliia_n
Mandarynki, gorzka czekolada i pistacje – już sam ten skład zapowiada, że będzie pysznie i zdrowo. Mandarynki w czekoladzie to prosty i efektowny deser, który po prostu uwielbiam.

Jeśli tak jak ja, kochasz i mandarynki, i czekoladę, to jest to przepis dla ciebie. Możesz zrobić ten prosty deser na przyjęcie (podpowiedź: zrób od razu więcej, bo mandarynki w czekoladzie znikają ze stołu błyskawicznie), albo dla siebie – na popołudnie z serialami czy dobrą książką. I co ważne: jeśli tak ja starasz się ograniczyć słodycze, to takie słodkości można jeść bez wyrzutów sumienia.

Jak zrobić mandarynki w czekoladzie?

Tak naprawdę wystarczą trzy składniki: dobre mandarynki (najlepiej bezpestkowe), tabliczka gorzkiej czekolady i niesolone pistacje. Mandarynki trzeba obrać, czekoladę rozpuścić, a orzechy uprażyć i posiekać. Potem już tylko wystarczy maczać kawałki mandarynek w czekoladzie i posypać orzeszkami. I gotowe! RADA: jeśli mandarynki będą zimne, wówczas czekolada zastygnie na nich błyskawicznie.

Mandarynki w czekoladzie – inne wersje

Ten prosty przepis to tak naprawdę tylko inspiracja, możesz go modyfikować w dowolny sposób. Ja wybrałam do niego pistacje, bo są nie tylko smaczne, ale zielone orzeszki też pięknie kontrastują z kolorem mandarynek. Śmiało możesz wykorzystać inne orzechy, ale też wiórki kokosowe, mak, posiekaną suszoną żurawinę. Jeśli jesteś fanem połączenia czekolady i chili, koniecznie posyp mandarynki w czekoladzie właśnie płatkami chili. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby – jeśli masz ochotę – wykorzystać także gotowe, kolorowe posypki czy cukierki. Możesz także użyć do dekoracji polewy z białej czekolady, tworząc na tej ciemnej wzór (lub odwrotnie). W bardziej luksusowej wersji udekoruj mandarynki w czekoladzie jadalnym złotem.

Mandarynki w czekoladzie to świetna przekąska na Boże Narodzenie. Jeśli chcesz podkręcić smak deseru, dodaj do czekolady odrobinę cynamonu lub przyprawy piernikowej. W ten sam sposób możesz przygotować także inne owoce, np. pomarańcze albo truskawki.

Przepis: Mandarynki w czekoladzie

Prosta i słodka przekąska z mandarynek, czekolady i orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 3-4 mandarynki
  • tabliczka gorzkiej czekolady (plus opcjonalnie łyżeczka oleju kokosowego)
  • garść niesolonych pistacji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj mandarynki, czekoladę i pistacjeMandarynki obierz i podziel na kawałki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (możesz do czekolady dodać odrobinę oleju kokosowego). Pistacje upraż na suchej patelni, aż zaczną się lekko rumienić. Uprażone orzechy posiekaj.
  2. Zrób mandarynki w czekoladzieMaczaj kawałki mandarynek do połowy w czekoladzie i posypuj pistacjami. Odłóż na kratkę, aż czekolada stężeje. Przed podaniem można lekko schłodzić mandarynki w lodówce.

Czytaj też:
Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczka
Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki jogurtowe, jaki znam. Nie potrzeba ani miksera, ani wagi

Źródło: Odżywianie WPROST.pl