Ta szarlotka znika ze świątecznego stołu szybciej niż makowiec. Jest pyszna i niedroga w przygotowaniu

Ta szarlotka znika ze świątecznego stołu szybciej niż makowiec. Jest pyszna i niedroga w przygotowaniu

Dodano: 
Szarlotka
Szarlotka Źródło: Freepik
Szarlotka inflacyjna to hit świątecznego menu. Może spokojnie konkurować z makowcem albo sernikiem. Smakuje obłędnie, a w dodatku jej przygotowanie nie obciąża zbyt mocno domowego budżetu. Nie zajmuje też wiele czasu.

Szarlotka inflacyjna. Skąd taka nazwa ciasta z jabłkami? Wbrew pozorom nie jest ona przypadkowa. Powstała, by podkreślić, że deser można łatwo przygotować, nawet gdy nie dysponuje się dużym budżetem (na przykład w czasach galopującej inflacji). Nie ma w nim bowiem jednego dość drogiego składnika – masła. Nie traci jednak przez to ani jego smak ani wygląd. Jest pyszne i świetnie się prezentuje w otoczeniu innych słodkich przysmaków, takich jak delikatny i puszysty sernik bez spodu czy makowiec.

Przepis: Szarlotka inflacyjna

Niedrogie i obłędnie pyszne ciasto z jabłkami podbije serce niejednego łasucha, nie tylko w świąteczny czas.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na mniejsze kawałki i posypcie cynamonem. Możecie je też zblendować. Rada: Jedno lub dwa jabłka pokrójcie w cienkie plasterki razem ze skórką i pozostawcie do dekoracji ciasta.
  2. Przygotowanie ciastaPołączcie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu ubijcie jajka za pomocą miksera. Powoli dodajcie do nich cukier i pozostałe sypkie składniki. Nie przerywajcie miksowania. Na koniec cienką strużką dolejcie olej. Wszystkie składniki powinny się dobrze ze sobą połączyć.
  3. Pieczenie szarlotkiWyłóżcie formę papierem do pieczenia. Wylejcie ciasto. Wrzućcie do niego pokrojone jabłka z cynamonem. Pieczcie ciasto w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gdy ostygnie możecie je posypać cukrem pudrem lub udekorować plasterkami jabłek.

Pamiętajcie, że możecie dowolnie modyfikować przepis, jeśli chodzi o ilość cukru, w zależności od indywidualnych upodobań. To samo dotyczy ilości jabłek i sposobu ich przygotowania. Możecie je pokroić, zetrzeć na tarce albo zblendować.

Dlaczego do szarlotki dodaje się masło?

Masło występuje w niemal wszystkich przepisach na szarlotkę. To główny składnik kruchego ciasta. Mogłoby się więc wydawać, że bez niego żadne ciasto z jabłkami nie ma racji bytu. Nic bardziej mylnego. Masło z powodzeniem zastąpi inny, dużo tańszy tłuszcz – olej rzepakowy, tak jak ma to miejsce w naszej recepturze. Ciasto na tym nie straci, a wy zaoszczędzicie trochę pieniędzy. W okresie świątecznym każda złotówka się przyda.

Jakie jabłka do szarlotki wybrać?

Jabłka to jeden z podstawowych składników szarlotki inflacyjnej i każdej innej „wariacji” na temat tego ciasta. Od jakości owoców zależy w dużej mierze smak całego deseru, a także jego jakość? Jakie produkty sprawdzą się więc najlepiej? W tym przypadku wiele zależy od waszych osobistych preferencji. Najpopularniejszym wyborem są jednak antonówki, czyli jedna z najstarszych odmian jabłek. Owoce mają nieregularny kształt, zielonożółtą skórkę oraz jasny miąższ. Są soczyste i bardzo aromatyczne. Mają kwaskowaty posmak, dzięki czemu doskonale równoważą słodycz ciasta. Jeśli nie macie pod ręką antonówek, sięgnijcie po szarą lub złotą renetę. Pamiętajcie, by kupować dojrzałe owoce.

Czytaj też:
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? Proste triki na pyszne ciasto
Czytaj też:
Szarlotka z bezą. Przepis na ciasto z jabłkami „pod chmurką”

Źródło: Wprost