Koleżanka zaprosiła mnie na „lany” chrust z przepisu Kasi Tusk. Patent na błyskawiczne faworki

Koleżanka zaprosiła mnie na „lany” chrust z przepisu Kasi Tusk. Patent na błyskawiczne faworki

Dodano: 
Chrust lany.
Chrust lany. Źródło:WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska
Koleżanka, która śledzi blog Kasi Tusk, zrobiła lany” chrust według receptury celebrytki. Zaprosiła mnie na kawę, więc miałam okazję zjeść ten smaczny i błyskawiczny deser. Zobacz, jak wyglądają i jak zrobić te nietypowe faworki.

Kasia Tusk od dawna dzieli się z internautami różnymi trikami na ułatwienie sobie życia. Przedstawia nie tylko modowe patenty. Na jej blogu nie brakuje również łatwych i prostych przepisów kulinarnych, które nie wymagają spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Jednym z nich jest bez wątpienia receptura na „lany” chrust, czyli błyskawiczne faworki. Zobaczcie, jak je zrobić.

Jak zrobić błyskawiczne faworki z przepisu Kasi Tusk?

Zacznijcie od przygotowania niezbędnego sprzętu kuchennego. Będziecie potrzebować szerokiej patelni lub dużego garnka, szczypiec lub sitka z rączką oraz rękawa cukierniczego. Przydadzą wam się również ręczniki papierowe do odsączania nadmiaru tłuszczu z faworków. Macie już wszystko pod ręką? W takim razie do dzieła.

Przepis: Błyskawiczny „lany” chrust

Te faworki to prawdziwy hit. Są przepyszne i robi je się zaskakująco szybko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 średnie jajka
  • 185 ml mleka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 30 ml spirytusu
  • 12 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na faworkiDo miski wsypcie mąkę, wbijcie jajka i wlejcie mleko. Całość dokładnie zmiksujcie. Dodajcie pozostałe składniki. Wszystko ze sobą połączcie. (tak, by powstała gładka, jednolita masa).
  2. Smażenie faworkówW głębokiej patelni lub garnku rozgrzejcie olej (musi go być dosyć dużo). Gdy tłuszcz jest już bardzo dobrze rozgrzany, przelejcie ciasto do rękawa cukierniczego i wyciśnijcie je na olej tworząc różne fantazyjne kształty. Gdy ciasto zrobi się sztywne od spodu i zyska ładny, rumiany kolor przewróćcie je na drugą stronę. Po minucie wyciągnijcie chrust
  3. Podawanie chrustuGotowy chrust wyciągnijcie na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmkiaru tłuszczu. Potem przełóżcie smakołyki na talerz i posypcie cukrem pudrem.

Z czym podawać „lany” chrust?

Gotowe błyskawiczne faworki możecie posypać cukrem pudrem. Te słodkie przekąski świetnie komponują się również z sosem czekoladowym, miodem lub syropem klanowym. Pamiętajcie jednak, że tego typu dodatki podnoszą kaloryczność deseru. Jeśli chcecie nieco odchudzić te faworki, podajcie je z ulubionymi owocami, na przykład malinami czy borówkami amerykańskimi. albo cynamonem. Ta przyprawa doda im naturalnej słodyczy, a jednocześnie dobrze wpłynie na pracę układu pokarmowego i „podkręci” metabolizm.

Inne pomysły na karnawałowe faworki

Spodobał się Wam „lany” chrust z przepisu Kasi Tusk? Z pewnością polubicie też inne wersje tego karnawałowego przysmaku, na przykład pieczone faworki w dietetycznej wersji albo faworki z ciasta francuskiego. Możecie przygotować większą porcję przysmaków i przechować ją na później. Wystarczy schować chrust do czystego, suchego pojemnika. Nie trzymajcie ich w lodówce, ponieważ wtedy stracą swoją chrupkość. Staną się twarde i niesmaczne. Słodkościom zaszkodzić może również wilgoć.

Czytaj też:
Faworki w wersji fit nie pójdą w boczki. Poznaj sekret mojego przepisu na chrust
Czytaj też:
Dlaczego tłuszcz pieni się podczas smażenia pączków i faworków? Wszystko przez ten śmieszny błąd

Opracowała:
Źródło: Make Life Easier