Kasia Tusk od dawna dzieli się z internautami różnymi trikami na ułatwienie sobie życia. Przedstawia nie tylko modowe patenty. Na jej blogu nie brakuje również łatwych i prostych przepisów kulinarnych, które nie wymagają spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Jednym z nich jest bez wątpienia receptura na „lany” chrust, czyli błyskawiczne faworki. Zobaczcie, jak je zrobić.
Jak zrobić błyskawiczne faworki z przepisu Kasi Tusk?
Zacznijcie od przygotowania niezbędnego sprzętu kuchennego. Będziecie potrzebować szerokiej patelni lub dużego garnka, szczypiec lub sitka z rączką oraz rękawa cukierniczego. Przydadzą wam się również ręczniki papierowe do odsączania nadmiaru tłuszczu z faworków. Macie już wszystko pod ręką? W takim razie do dzieła.
Przepis: Błyskawiczny „lany” chrust
Te faworki to prawdziwy hit. Są przepyszne i robi je się zaskakująco szybko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 3 średnie jajka
- 185 ml mleka
- 10 g proszku do pieczenia
- 30 ml spirytusu
- 12 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na faworkiDo miski wsypcie mąkę, wbijcie jajka i wlejcie mleko. Całość dokładnie zmiksujcie. Dodajcie pozostałe składniki. Wszystko ze sobą połączcie. (tak, by powstała gładka, jednolita masa).
- Smażenie faworkówW głębokiej patelni lub garnku rozgrzejcie olej (musi go być dosyć dużo). Gdy tłuszcz jest już bardzo dobrze rozgrzany, przelejcie ciasto do rękawa cukierniczego i wyciśnijcie je na olej tworząc różne fantazyjne kształty. Gdy ciasto zrobi się sztywne od spodu i zyska ładny, rumiany kolor przewróćcie je na drugą stronę. Po minucie wyciągnijcie chrust
- Podawanie chrustuGotowy chrust wyciągnijcie na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmkiaru tłuszczu. Potem przełóżcie smakołyki na talerz i posypcie cukrem pudrem.
Z czym podawać „lany” chrust?
Gotowe błyskawiczne faworki możecie posypać cukrem pudrem. Te słodkie przekąski świetnie komponują się również z sosem czekoladowym, miodem lub syropem klanowym. Pamiętajcie jednak, że tego typu dodatki podnoszą kaloryczność deseru. Jeśli chcecie nieco odchudzić te faworki, podajcie je z ulubionymi owocami, na przykład malinami czy borówkami amerykańskimi. albo cynamonem. Ta przyprawa doda im naturalnej słodyczy, a jednocześnie dobrze wpłynie na pracę układu pokarmowego i „podkręci” metabolizm.
Inne pomysły na karnawałowe faworki
Spodobał się Wam „lany” chrust z przepisu Kasi Tusk? Z pewnością polubicie też inne wersje tego karnawałowego przysmaku, na przykład pieczone faworki w dietetycznej wersji albo faworki z ciasta francuskiego. Możecie przygotować większą porcję przysmaków i przechować ją na później. Wystarczy schować chrust do czystego, suchego pojemnika. Nie trzymajcie ich w lodówce, ponieważ wtedy stracą swoją chrupkość. Staną się twarde i niesmaczne. Słodkościom zaszkodzić może również wilgoć.
Czytaj też:
Faworki w wersji fit nie pójdą w boczki. Poznaj sekret mojego przepisu na chrustCzytaj też:
Dlaczego tłuszcz pieni się podczas smażenia pączków i faworków? Wszystko przez ten śmieszny błąd