Łazanki z tymi dodatkami to pożywny obiad dla całej rodziny. Robię je w ten sposób i wszyscy się zajadają

Łazanki z tymi dodatkami to pożywny obiad dla całej rodziny. Robię je w ten sposób i wszyscy się zajadają

Dodano: 
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Łazanki z kapustą i kiełbasą Źródło:Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Łazanki z kapustą często goszczą na moim stole. Latem robię łazanki z młodą kapustą, a zimą łazanki z białą lub kiszoną kapustą. Poznaj mój niezawodny przepis na pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą.

Łazanki lubię zrobić z domowego ciast. Jednak, gdy nie mam czasu, sięgam po gotowy makaron. Jest to rozwiązanie, które pozwala znacznie przyspieszyć przygotowywanie tej potrawy, ale naprawdę warto zdecydować się od czasu do czasu na samodzielne przygotowanie łazanek. Wówczas danie zachwyca wyjątkowym smakiem.

Łazanki z kapustą, łazanki z kapustą i kiełbasą oraz łazanki z kapustą i grzybami (leśnymi lub pieczarkami) to tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Niegdyś w każdym domu przygotowywano samodzielnie ciasto na łazanki. Obecnie wiele osób sięga po gotowy makaron łazanki, który ułatwia przygotowanie potrawy.

Tradycyjne łazanki z kapustą i kiełbasą wymagają nieco czasu, dlatego warto rozpocząć przygotowywanie farszu dzień wcześniej np. wieczorem. Wcześniej przygotowany farsz należy przechowywać w lodówce. Co ważne – smak przygotowanego wcześniej farszu jest bardziej wyrazisty.

Smak łazanek z kapustą i kiełbasą kojarzy mi się z okresem studiów, kiedy mieszkając z dala od domu, często żywiłam się tym, co dostawałam w słoikach od swojej babci. Jednym z takich przetworów był zawekowany bigos. Bywało, że robiłam sobie z nim właśnie łazanki. Jeśli więc zostanie ci bigos po jakiejś uroczystości lub świętach, zawekuj go i jak tylko będziesz szukać pomysłu na szybki obiad, będzie jak znalazł.

Jak zrobić domowe łazanki z kapustą i kiełbasą?

Łazanki z kapustą i kiełbasą możesz przygotować ze świeżej lub kiszonej kapusty. W jednej i drugiej wersji potrawa zachwyca smakiem i aromatem. W poniższym przepisie użyłam kapusty kiszonej, bo najczęściej właśnie po ten rodzaj kapusty sięgam zimą. Najlepsza kapusta kiszona do łazanek to kapusta, która została ukiszona zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli bez dodatku octu. Taka domowa kapusta dostępna jest w wielu sklepach w wiaderkach oraz woreczkach.

Pamiętaj, by do robienia farszu wybrać kiełbasę dobrej jakości. Wystarczą dwie średniej wielkości laski np. zwyczajnej, podwawelskiej, śląskiej lub innej. Opcjonalnie możesz dodać też kawałek wędzonych żeberek lub innej wędzonki.

Przepis: Łazanki z kapustą i kiełbasą

Łazanki z kapustą i kiełbasą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól

Na farsz:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 średniej wielkości marchewka (o ile nie była dodana do kiszenia kapusty)
  • 400 g kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszu1. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru płynu i posiekaj. Jeżeli jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją wodą. 2. Posiekaną kapustę przełóż do garnka i zalej zimną wodą do wysokości kapusty. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i zagotuj. Do gotowania kapusty możesz także dodać wędzone żeberko. 3. Gotuj kiszoną kapustę na małym ogniu około 20-30 minut. 4. Ugotowaną kapustę odcedź i pozostaw na durszlaku do odcieknięcia. Gdy kapusta będzie stygła, przygotuj resztę składników. 1. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na rozgrzaną patelnię i zeszklij na łyżce oleju. Usmażoną cebulę przełóż do miseczki. 2. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, na której smażyła się cebula. Gdy kiełbasa ładnie się przypiecze, dodaj ponownie cebulę i smaż razem około 2 minuty. Wystudzoną kapustę odciśnij z wody i dodawaj porcjami do usmażonej kiełbasy i cebuli. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż około 10 minut, często mieszając, aby kapusta się nie przypaliła.
  2. Przygotowanie ciasta do łazanek1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub do misy miksera. 2. Dodaj jajka, ciepłą wodę, olej i sól. Wyrób ręcznie lub mikserem gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo miękkie. Jeżeli ciasto klei się do rąk, to stopniowo dodaj więcej mąki. 3. Ciasto podziel na 2 części, owiń folią spożywczą lub włóż do woreczka i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek (około 3 mm), a następnie pokrój na niewielkie kwadraty. Gotowe łazanki pozostaw na stolnicy przez kilkanaście minut, aby nieco obeschły.
  3. Gotowanie łazanekW dużym garnku zagotuj wodę. Do osolonej wody wkładaj porcjami łazanki. Gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedź.
  4. ZapiekaniePrzygotuj naczynie żaroodporne lub brytfankę. W garnku, w którym gotowały się łazanki, połącz kluski z farszem. Dokładnie wymieszaj kapustę i łazanki, a następnie przełóż do natłuszczonej masłem brytfanki. Włóż łazanki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekaj przez 30 minut. Jeżeli chcesz, aby wierzch łazanek się przypiekł, zdejmij pokrywę naczynia na 5 minut przed końcem pieczenia.

Czytaj też:
Jak ugotować makaron? Co oznacza, że makaron jest „al dente”?
Czytaj też:
Łazanki z kapustą i grzybami goszczą na moim wigilijnym stole od lat. Przepis dostałam od babci