Łazanki z kapustą i grzybami to tradycyjne, wigilijne danie. Cieszyło się dużą popularnością w czasach naszych dziadków. Lubię w okresie przedświątecznym „odkurzać” stare receptury i lekko je unowocześniać, dostosowując do aktualnych potrzeb. Moja babcia robiła domowe łazanki. Ja czasem korzystam z gotowego makaronu w kształcie zbliżonym do łazanek, który można kupić w sklepach spożywczych i sieciach handlowych. Dzięki temu mogę oszczędzić trochę czasu podczas przygotowań do Bożego Narodzenia. A wtedy, jak wiadomo, każda chwila jest na wagę złota.
Przepis: Łazanki z kapustą i grzybami
To tradycyjne, wigilijne danie. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 250 g makaronu (łazanek)
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwków lub borowików)
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- pół łyżeczki kminku lub majeranku
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kiszonej kapustyPrzepłuczcie kiszoną kapustę na sitku (najlepiej dwukrotnie). Następnie zalejcie warzywo dwoma szklankami wody i gotujcie na niewielkim ogniu z liściem laurowym i zielem angielskim przez około 25 minut. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że jest miękka. Ostudzoną i odsączoną z nadmiaru płynu kapustę posiekajcie.
- Przygotowanie pozostałych składnikówWsypcie suszone grzyby do garnka, zalejcie je szklanką letniej, przegotowanej wody i poczekajcie aż zmiękną (około godziny). Następnie pogotujcie je na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły przez około 15-20 minut. Odcedźcie grzyby z nadmiaru wody i większe egzemplarze pokrójcie na mniejsze kawałki. Nie wylewajcie powstałego wywaru. Może się przydać do innych wigilijnych potraw. Obierzcie z łupin cebulę i drobno pokrójcie. Ugotujcie makaron w lekko osolonej wodzie.
- Przygotowanie kapusty kiszonej z grzybamiRozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim cebulę (powinna się tylko lekko zarumienić) przez około 5-10 minut. Wrzućcie na patelnię kapustę i podsmażajcie całość przez około pięć minut. Potem dodajcie przyprawy i grzyby. Podsmażajcie wszystko przez kolejną minutę.
- Podawanie łazanek z kapustą i grzybamiGorącą kapustę z grzybami wymieszajcie z łazankami i podawajcie na stół.
Jak zrobić domowe łazanki?
Przygotowanie domowych łazanek nie jest skomplikowane. Wystarczą cztery składniki – 250 gramów mąki, cztery jajka, woda i szczypta soli. Robienie makaronu zaczynamy od przesiania mąki. Potem do miski wbijamy dwa całe jajka oraz dwa żółtka. Na koniec dodajemy trochę wody (około ¼ szklanki). Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Następnie zawijamy je w wilgotną ściereczkę i odkładamy, by odpoczęło na co najmniej godzinę (nie trzeba chować masy do lodówki). Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na blacie lub stolnicy, podsypując mąką. W kolejnym kroku kroimy je na paski o szerokości dwóch centymetrów, a każdy z nich dzielimy na kawałki wielkości 2-3 cm. Na koniec gotujemy łazanki w osolonej wodzie przez 1-2 minuty (do momentu aż wypłyną na powierzchnię). Makaron przekładamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i od razu mieszamy z kapustą i grzybami.
Z czym podawać domowe łazanki?
Łazanki domowej roboty można łączyć nie tylko z kapustą i grzybami. Świetnie pasują również do słodkich dodatków. Kluski z makiem też często goszczą na moim wigilijnym stole. Są pyszne i mogą konkurować zarówno z tradycyjnymi, jak i mniej standardowymi ciastami na Boże Narodzenie.
Czytaj też:
Te paszteciki sprawią, że zapomnicie o tradycyjnych krokietach. Pozazdrościła mi ich nawet szefowa kuchniCzytaj też:
Jak zrobić idealny farsz do uszek? Przepis na farsz z grzybami