Placki ziemniaczane są świetną propozycją, gdy chcemy przygotować szybkie, pożywne i naprawdę tanie danie. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono, a więc każdy z domowników będzie zadowolony. Co więcej, ich przygotowanie jest naprawdę proste i poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie mają doświadczenia w gotowaniu. Choć zazwyczaj każdy koncentruje się na tym, żeby takie placki były chrupiące, to warto skorzystać również z patentu na to, żeby stały się cudowanie puszyste – będą wtedy o wiele smaczniejsze.
Patent na puszyste placki ziemniaczane
Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki, jajko, cebula, a także niewielka ilość mąki i soli. Mamy jednak sposób na to, by dzięki jednemu składnikowi placki stały się też obłędnie puszyste i rozpływały w ustach. Chodzi o to, by do masy ziemniaczanej przyrządzonej w tradycyjny sposób dodać ubite białka – to właśnie one sprawiają, że placki ziemniaczane stają się lekkie i puszyste. Białka jajek ubijajcie do momentu, aż powstanie z nich puszysta piana. Sami zobaczycie, że każdy kęs tak przyrządzonych placków będzie prawdziwą przyjemnością.
Ubite białka dodawajcie do masy ziemniaczanej stopniowo – po 2-3 łyżki i stale mieszajcie. Róbcie to jednak delikatnie, w ten sposób całość nabierze lekkości. Dodatkowo ubite białka będą działać jako spoiwo, pomagając utrzymać placki w całości i zapobiegając rozpadaniu się podczas smażenia.
Przepis: Puszyste placki ziemniaczane
Gwarantujemy, że jeszcze nigdy nie jedliście tak pysznych placków ziemniaczanych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniaków i cebuliNajpierw obierzcie ziemniaki, a później zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach. Całość odstawcie na kilka minut, a później odlejcie z ziemniaków nadmiar wody. Obierzcie też cebulę i zetrzyjcie ją na tarce (wybierzcie drobne oczka).
- Ubijanie białekOddzielcie białka od żółtek, a później ubijcie białka na sztywną pianę.
- Mieszanie składnikówDo startych ziemniaków dodajcie cebulę, żółtka jajek, sól, pieprz oraz mąkę. Ubitą pianę z białek dodawajcie do masy stopniowo po dwie łyżki. Całość delikatnie wymieszajcie.
- Smażenie plackówRozgrzejcie olej na patelni, a później nakładajcie ziemniaczaną masę. Smażcie placki z obu stron na złoty kolor. Na koniec wyłóżcie je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane? Inne triki
Podczas przyrządzania placków ziemniaczanych warto zastosować kilka sztuczek, dzięki którym będą one jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim musicie wybrać odpowiednie ziemniaki – najlepiej sprawdzą się te mączyste, które zawierają dużo skrobi. Wybierajcie więc takie odmiany jak: Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Unikajcie za to ziemniaków sałatkowych (typ A), ponieważ mają one dużo wody, mało skrobi i są twarde, więc nie sprawdzą się dobrze podczas robienia placków ziemniaczanych.
Jeśli chcecie, żeby wasze placki ziemniaczane nabrały kremowej i aksamitnej konsystencji – dodajcie do masy 2 łyżki śmietany. Z kolei osoby, którym zależy na tym, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały, powinny dodać do nich odrobinę octu (wystarczy 1-2 łyżki). Dodatkowo, użycie tego triku sprawi, że wasze placki ziemniaczane wyjdą mniej tłuste. Pamiętajcie też, że nadmiar mąki może popsuć całe danie. 1-2 łyżki tego składnika w zupełności wystarczą. Jeżeli wasza masa wyjdzie zbyt wodnista, to w takiej sytuacji możecie uratować swoje danie jeszcze 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, to koniecznie sprawdźcie, jak zrobić placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Zobaczcie też, w jaki sposób przyrządzić jeszcze bardziej sycące placki ziemniaczane.
Czytaj też:
Placki ziemniaczane, które zrobicie w ciągu 5 minut. Ten trik to mistrzostwo, całkiem odstawiłam tarkęCzytaj też:
Byłam w szoku, że z płatków owsianych można zrobić nawet kluski. To mój „ekspresowy obiad” w 15 minut