Placki ziemniaczane będą rozpływać się w ustach, gdy dodacie 1 składnik. To popisowy trik mojej babci

Placki ziemniaczane będą rozpływać się w ustach, gdy dodacie 1 składnik. To popisowy trik mojej babci

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło:freepik/ autor: Freepik
Placki ziemniaczane wyjdą obłędnie puszyste i dużo smaczniejsze niż zwykle, gdy dodacie do nich jeden dodatkowy składnik. Delikatne urozmaicenie klasycznego przepisu sprawi, że nikt nie oprze się tej potrawie.

Placki ziemniaczane są świetną propozycją, gdy chcemy przygotować szybkie, pożywne i naprawdę tanie danie. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono, a więc każdy z domowników będzie zadowolony. Co więcej, ich przygotowanie jest naprawdę proste i poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie mają doświadczenia w gotowaniu. Choć zazwyczaj każdy koncentruje się na tym, żeby takie placki były chrupiące, to warto skorzystać również z patentu na to, żeby stały się cudowanie puszyste – będą wtedy o wiele smaczniejsze.

Patent na puszyste placki ziemniaczane

Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki, jajko, cebula, a także niewielka ilość mąki i soli. Mamy jednak sposób na to, by dzięki jednemu składnikowi placki stały się też obłędnie puszyste i rozpływały w ustach. Chodzi o to, by do masy ziemniaczanej przyrządzonej w tradycyjny sposób dodać ubite białka – to właśnie one sprawiają, że placki ziemniaczane stają się lekkie i puszyste. Białka jajek ubijajcie do momentu, aż powstanie z nich puszysta piana. Sami zobaczycie, że każdy kęs tak przyrządzonych placków będzie prawdziwą przyjemnością.

Ubite białka dodawajcie do masy ziemniaczanej stopniowo – po 2-3 łyżki i stale mieszajcie. Róbcie to jednak delikatnie, w ten sposób całość nabierze lekkości. Dodatkowo ubite białka będą działać jako spoiwo, pomagając utrzymać placki w całości i zapobiegając rozpadaniu się podczas smażenia.

Przepis: Puszyste placki ziemniaczane

Gwarantujemy, że jeszcze nigdy nie jedliście tak pysznych placków ziemniaczanych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniaków i cebuliNajpierw obierzcie ziemniaki, a później zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach. Całość odstawcie na kilka minut, a później odlejcie z ziemniaków nadmiar wody. Obierzcie też cebulę i zetrzyjcie ją na tarce (wybierzcie drobne oczka).
  2. Ubijanie białekOddzielcie białka od żółtek, a później ubijcie białka na sztywną pianę.
  3. Mieszanie składnikówDo startych ziemniaków dodajcie cebulę, żółtka jajek, sól, pieprz oraz mąkę. Ubitą pianę z białek dodawajcie do masy stopniowo po dwie łyżki. Całość delikatnie wymieszajcie.
  4. Smażenie plackówRozgrzejcie olej na patelni, a później nakładajcie ziemniaczaną masę. Smażcie placki z obu stron na złoty kolor. Na koniec wyłóżcie je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane? Inne triki

Podczas przyrządzania placków ziemniaczanych warto zastosować kilka sztuczek, dzięki którym będą one jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim musicie wybrać odpowiednie ziemniaki – najlepiej sprawdzą się te mączyste, które zawierają dużo skrobi. Wybierajcie więc takie odmiany jak: Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Unikajcie za to ziemniaków sałatkowych (typ A), ponieważ mają one dużo wody, mało skrobi i są twarde, więc nie sprawdzą się dobrze podczas robienia placków ziemniaczanych.

Jeśli chcecie, żeby wasze placki ziemniaczane nabrały kremowej i aksamitnej konsystencji – dodajcie do masy 2 łyżki śmietany. Z kolei osoby, którym zależy na tym, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały, powinny dodać do nich odrobinę octu (wystarczy 1-2 łyżki). Dodatkowo, użycie tego triku sprawi, że wasze placki ziemniaczane wyjdą mniej tłuste. Pamiętajcie też, że nadmiar mąki może popsuć całe danie. 1-2 łyżki tego składnika w zupełności wystarczą. Jeżeli wasza masa wyjdzie zbyt wodnista, to w takiej sytuacji możecie uratować swoje danie jeszcze 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, to koniecznie sprawdźcie, jak zrobić placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Zobaczcie też, w jaki sposób przyrządzić jeszcze bardziej sycące placki ziemniaczane.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane, które zrobicie w ciągu 5 minut. Ten trik to mistrzostwo, całkiem odstawiłam tarkę
Czytaj też:
Byłam w szoku, że z płatków owsianych można zrobić nawet kluski. To mój „ekspresowy obiad” w 15 minut

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl